О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Читач у просторі бібліотеки


[Лариса Семененко, Світлана Костроміна]
#8 от 14.05.2015

23 квітня – Міжнародний день книги та авторського права!

Людина – це підсумок усього, що з нею було.

Але людина – це й підсумок тих книг, які вона прочитала.

Пройшло 20 років від того часу, як у 1995 р. 28 сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги та авторського права, який тепер святкують 23 квітня у 190 країнах світу. Це свято поваги до книг і авторів, заклик до всіх знаходити задоволення в читанні та поважати безцінний внесок тих, хто сприяв соціальному та культурному прогресу людства.

Дату 23 квітня було обрано невипадково. Саме в цей день у іспанській Каталонії відбувається безліч книжкових ярмарок та вуличних фестивалів, на яких існує традиція – кожному, хто купить книжку, дарувати троянду. Сенс цього жесту простий: «троянда – для кохання, а книжка – назавжди». І все ж, вагомішою причиною для вибору саме цієї дати стала символічність цієї дати для світової літератури. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, пішли у кращі світи Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір і Інко Гарсіласо де ла Вега. Упродовж одного дня у світовій літературі сталося стільки всього, що ліпшої ілюстрації для міжкультурного діалогу, спадкоємності традицій, соціального та культурного прогресу людства годі знайти.

Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, Порт-Харкорт. У 2015 році звання «Всесвітньої столиці книги» надано південнокорейському місту Інчхон. Вибір книжкових столиць – частина зусиль ЮНЕСКО з популяризації книг і читання. Цього дня проводяться різноманітні заходи – зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо.

Маємо завжди пам’ятати особливу роль книг у об’єднанні людства, збереженні та примноженні культури кожної нації, адже книга – це носій інформації, основа освіти та творчості, найкращий помічник у наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурної спадщини людства.

І ми приєднуємося до слів Павла Загребельного, які звучать як настанова людству: «Людині заповідано (і не наяву, а вві сні, щоб мало вигляд пророкування): читай!

Не відаючи що, не знаючи як і де і яким способом, – читай!

Призначення твоє на землі й у світі: читай!

Читай на землі сліди живі й мертві, камінь і пісок, у листі дерев і в травах, у сонячнім мареві й у дощовій імлі, в течії рік, в очах дітей і жінок, у бігові оленя, в пострибі лева, у співі птахів, у горінні вогню, в мерехтінні зірок, у безконечних просторах неба – читай!

Вогненні літери, випечені в твоїм серці й у мозку, вийдуть з серця і мозку, засяють яскравіше за всі самоцвіти землі, запалають яскравіше всіх вогнів небесних – читай!».

Лариса Семененко, директор НТБ НТУ «ХПІ»;

Світлана Костроміна, завідувач відділу НТБ НТУ «ХПІ».

Фоторепортаж Костянтина Кальницького.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет