О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Системне програмування


[С. Семенов, Є. Лобода]
#8 от 14.05.2015

Олімпіади другого етапу з «Системного програмування» проводяться в Україні з 1999 року. Щороку Міністр освіти своїм наказом призначав місцем їх проведення НТУ «ХПІ». Кафедра «Обчислювальна техніка та програмування» готувала й проводила змагання студентів (розробляла конкурсні завдання, порядок проведення змагань тощо). За всі попередні 17 років в олімпіадах змагалися 1236 студентів зі 106 вузів усіх областей України та іноземних держав різних континентів.

У цьому році на олімпіаду приїхало 25 студентів з 6 вузів України – переможці першого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади в своїх університетах. Змагання проводилися в 2 тури: І тур – теоретичний (без використання комп’ютерів). Протягом 2,5 годин студенти повинні були дати відповіді на 25 теоретичних запитань. ІІ тур – практичний (робота на комп’ютерах). Протягом 4,5 годин студенти повинні були розробити та налагодити 5 програм. Дуже важливо те, що запитання та задачі були підвищеної складності, але студентів з нулями балів за обидва тури не було!

Не було жодного звертання й до апеляційної комісії з боку учасників олімпіади та викладачів. Цьому сприяє відкритість роботи журі і усього процесу проведення змагань. Кожен учасник знав свої бали за I тур раніше членів журі (!), одразу після закінчення I туру (до початку перевірок відповідей членами журі) тому що, член оргкомітету писав номери правильних відповідей на запитання I туру на дошці одразу після здавання учасниками аркушів з відповідями. Крім цього, автори запитань одразу пояснювали в цій же аудиторії, як необхідно було вирішувати кожне конкурсне завдання I туру. Аналогічно й у II турі – після його закінчення кожен автор розповідав і записував коректний варіант програм задач. Після завершення змагань були підведені підсумки. Переможцем у цьому році став студент кафедри «Обчислювальна техніка та програмування» НТУ «ХПІ» Геннадій Лейбенко (КІТ-29м). Переможці одержали грамоти та подарунки спонсорів.

Ми щиро поздоровляємо всіх активних учасників олімпіади і бажаємо їм подальшого творчого росту!

С. Семенов, заступник голови Оргкомітету, завідувач кафедри ОТП, д. т. н., с. н. с.;

Є. Лобода, відповідальний секретар Оргкомітету, професор кафедри ОТП, к. т. н.

На знімках: I та II тури олімпіади; переможець олімпіади Геннадій Лейбенко (КІТ-29м).

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет