Україна і світ: гуманітарно-технічна еліта та соціальний прогрес

[Ю. Панфилов, начальник методвідділу НТУ «ХПІ»]
#6-7 от 28.04.2015

Традиційна Міжнародна науково-теоретична конференція студентів та аспірантів з такою назвою відбулася в квітні в нашому університеті.

Цей науковий форум (так, саме форум, за числом учасників та їх країн!), започаткований в технічному університеті майже 20 років тому, сприяє вдосконаленню навичок наукового дослідження у студентської молоді, вихованню їх як особистостей, громадян своїх держав, розвитку і зміцненню дружби між народами.

Цього року у форумі взяли участь понад 430 студентів і аспірантів із України та ще із 20 країн: Ірану, Марокко, Монголії, Сирії, КНР, Казахстану, Таджикистану, Туркменістану, Індії, Грузії, Кенії, Нігерії, Росії, Узбекистану, Південної Кореї, Кот-д’Івуара, Конго, Фінляндії, В’єтнаму, Бєларусі. Географія учасників конференції постійно розширюється, що свідчить про її високий рівень та авторитет. Учасниками конференції стали представники талановитої молоді із 33 найбільш престижних вузів України та інших країн, а серед українських учасників є представники провідних київських, дніпропетровських, донецьких, одеських, херсонських і харківських вузів.

НТУ «ХПІ» видав програму й тези виступів, які безкоштовно отримали учасники конференції.

Різноманітною була тематика доповідей, представлених на пленарному засіданні. Студенти нашого університету порушили різноманітні теми, такі як «В. Л. Кирпичов – перший директор Харківського практичного технологічного інституту» (С. Радогуз), «Формування духовного світу студента шляхом особистого прикладу викладача» (В. Сизикова), «Філософія і наша позиція життєдіяльності» (С. Луценко), «Професійна ідентифікація студентів НТУ «ХПІ» (К. Тимко), «Новий центр Харкова як символ урбанізму радянської доби: проблема топоніміки» (М. Тахтаулова) та ін. Цікавими для слухачів виявилися й доповіді студентів-іноземців із Республіки Корея, Кот-д Івуару, Конго та ін.

Потім відбулися засідання секцій «Філософська думка України та світова філософія», «Актуальні проблеми історії України», «Духовна культура України: традиції та сучасність», «Роль педагогіки та психології у формуванні гуманітарно-технічної еліти», «Сучасні проблеми економічного розвитку України в умовах глобалізації», «Соціальні проблеми та шляхи розвитку України», «Політичні проблеми та шляхи розвитку України», «Проблеми формування громадянського суспільства і правової держави в Україні», «Мовна підготовка фахівців», «Історія науки і техніки», «Міжнародна освіта в Україні: тенденції та новації», «Духовність як основа життя сучасної людини».

Доповіді, представлені на конференції, відзначаються дійсно науковим підходом і непідробною зацікавленістю авторів до досліджуваних проблем. Це відповідає цілям і завданням конференції – сприяти формуванню сучасної студентської молоді, як майбутньої інтелектуальної еліти, яка буде впливати на формування економічної, соціальної, культурної політики своїх держав.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет