Другий конкурс дипломних робіт магістрів – 2004

[Професор В. Пильов, голова конкурсної комісії випускних кваліфікаційних робіт магістрів ]
#6-7 от 16.03.2005

Підведено підсумки конкурсу на кращу дипломну роботу магістрів, які завершили навчання в 2004 році. До складу конкурсної комісії були залучені провідні викладачі з різних факультетів університету, співробітники науково-дослідної частини та навчального відділу, члени комісії з курсового та дипломного проектування методичної ради університету.

Основними критеріями для оцінки робіт, поданих на конкурс, були такі:
науково-технічний рівень роботи; рівень використання обчислювальної техніки і сучасних комп’ютерних технологій; повнота висвітлення результатів в графічній частині; конкретизація особистого внеску в роботу та наявність посилань на використані джерела інформації; економічна частина; охорона праці та довкілля; цивільна оборона; подальший поглиблений розвиток теми бакалаврської роботи; дотримання вимог стандартів щодо оформлення і виконання робіт.

Значну увагу комісія звернула на критерій науково-технічного рівня робіт, при визначенні якого враховувалися: інформаційно-аналітичний огляд з використанням найновіших джерел за темою роботи; конкретизація постановки задач, описів об’єкта і методів досліджень, висновків за розділами та загальних висновків роботи; розробка або удосконалення математичних моделей, конкретизація розроблених методик; проведення натурного експерименту; обробка експериментальних даних; виконання функціонального варіантного аналізу об’єкта досліджень, наявність елементів оптимізації; розробка рекомендацій щодо удосконалення об’єкту наукового дослідження, співставлення результатів з відомими розробками; наявність публікацій, патентів, апробації роботи на наукових конференціях, виконання роботи за планами НДР кафедри.
У конкурсі взяли участь 48 випускних кваліфікаційних робіт магістрів з 15 факультетів. Серед призерів – представники всіх цих факультетів.

Абсолютним переможцем конкурсу випускних кваліфікаційних робіт магістрів визнаний Андрій Воловик (ТМ-28а, керівник – професор Є.М. Гецович). До числа десяти кращих магістрів університету увійшли: Олександр Федотенко (Е-28б, керівник – професор В.І. Гуль), Олександр Цихманов (ІФ-58а, керівник – доцент В.П. Северин), Юлія Приходько (Н-38, керівник – професор Я.М. Пітак), Павло Лебедєв (ХМ-58, керівник – професор В.Л. Авраменко), Ганна Дякіна, (АП-48а, керівник – доцент О.П. Давиденко), Олег Покладов (ФТ-38, керівник – професор В.М. Михайлов), Євген Гораш (І-18, керівник – професор Г.І. Львов), Олександр Заковоротний (КІТ-18а, керівник – професор І.С. Зиков), Анатолій Марценюк (ЕМ-28а, керівник – професор М.В. Зайцев).

Комісія відзначила, в цілому, зростання якості робіт магістрів – 2004 у порівнянні з випускниками 2003 року. Максимальну оцінку – 80 балів – за науково-технічний рівень отримала робота студента Андрія Воловика (ТМ-28а), 30 робіт з 48 мають оцінку не нижчу за 40 балів. За змістом багатьох магістерських робіт їх авторами зроблені доповіді на конференціях, опубліковані наукові статті. Посилання на власні статті мають місце в 20 конкурсних роботах студентів АП, БФ, І, КІТ, МШ, О, ТМ, Н, ХМ, Е факультетів, 19 робіт пройшли апробацію на конференціях (АП, БФ, ІФ, КІТ, МШ, О, ТМ, Н, ХМ, Е, ЕМ факультети). За результатами двох магістерських наукових досліджень отримані патенти.

За показником використання обчислювальної техніки і сучасних комп’ютерних технологій максимально високий бал – 15 – отримали тільки 4 конкурсних роботи. Середній бал за цим показником – 7. Основний недолік у студентів, що набрали бали, нижчі за 7, – відсутність власних розробок програм або удосконалення існуючих, відсутність алгоритмів розроблених програм.

Щодо висвітлення результатів у графічній частині, комісія відзначає суттєве підвищення якості в порівнянні з 2003 роком. Магістри вдало ілюстративно подавали основні результати своєї праці. Більш поширеним явищем стає показ ілюстративного матеріалу під час захисту робіт з використанням комп’ютерної техніки.
На жаль, відзначає комісія, зменшили кількість конкурсних робіт факультети І, ІФ, Н, ФТ, ЕМ, а ЕК факультет зовсім не взяв участі у конкурсі.

Серед пропозицій конкурсної комісії такі: необхідно звернути увагу на досконалість формулювання тем випускних кваліфікаційних робіт магістрів; конкретизувати постановку задач, описів об’єкта і методів досліджень, змісту власних наукових розробок, висновків; наводити посилання на власні публікації і джерела використаної інформації; забезпечити чітке комплектування робіт, дотримання вимог стандартів університету і методичних вказівок кафедр. Для подальшого підвищення загального рівня якості випускних робіт магістрів комісія вважає доцільним залучати на конкурс магістерських робіт 2005 року, у складі інших документів, методичні вказівки кафедр з цього виду робіт навчального процесу. Значне число конкурсних магістерських робіт, які виконані на високому рівні і могли б заслуговувати на перші місця, на жаль, не пройшли апробації на конференціях та не мають публікацій. За наявності щорічної Міжнародної конференції MicroCAD, проведення якої за строками співпадає з навчальними планами виконання дипломних робіт магістрів, комісія вважає за обов’язкове участь магістрів в роботі її секцій, публікацію результатів робіт у матеріалах конференції.

З результатами детального аналізу другого конкурсу випускних кваліфікаційних робіт магістрів можна ознайомитися в методичній комісії з курсового і дипломного проектування, в Методичному відділі НТУ „ХПІ”, де також приймаються пропозиції щодо удосконалення положень про проведення наступного конкурсу.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет