О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Науковий парк створено


#1-2 от 05.03.2015

Партнерство університету

Творче продуктивне партнерство пов’язує НТУ «ХПІ» з більш як 20 установами Національної академії наук України, такими як Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона; Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут»; Фізико-технічний інститут низьких температур імені Б. І. Вєркіна; Інститут монокристалів; Інститут електродинаміки; Інститут надтвердих матеріалів; Інститут проблем машинобудування; Інститут проблем матеріалознавства та іншими, а також з 10 галузевими інститутами. Ще більш давніми є науково-технічні зв’язки нашого університету з промисловістю. Наукові дослідження і госпдоговірні розробки виконуються на замовлення таких визначальних для економіки держави підприємств, як ВАТ «Харківський тракторний завод», ДП «ФЕД», ДП «Завод ім. Малишева», ВАТ «Турбоатом», Казенне підприємство ХКБМ імені Морозова, Казенне підприємство ХКБД, КБ ім. Антонова, ЗМКБ «Прогрес» ім. Івченка, Сумське НВО ім. Фрунзе, ЗАТ «Південкабель», ВО «Завод імені Т.Г. Шевченка», ВАТ «Електроважмаш», Харківський авіаційний завод та ін. Разом з колективами цих інститутів і підприємств політехніки виконують інноваційні розробки, підвищують рівень підготовки спеціалістів.

Науковий парк створено

На якісно новий рівень співпраці НТУ «ХПІ» з промисловими підприємствами виводить створення на виробничій базі «наукових парків». Така подія сталася 18 лютого на заводі «Піденкабель», де статутні документи новоутворення підписали представники нашого університету, заводу та компанії «Співдружність Т». Делегацію НТУ «ХПІ» очолив в. о. ректора, д. т. н., професор А. П. Марченко, ПАТ завод «Південкабель» представляв д. т. н., генеральний директор В. М. Золотарьов, компанію «Співдружність Т» – її генеральний директор, професор П. О. Капустенко (на знімку). Ця подія – наступний крок у довгостроковій кооперації університету і заводу, спільних наукових дослідженнях та праці над створенням нових технологій. «Відповідно до закону про вищу освіту, при створенні наукового парку до числа його засновників повинні увійти найнадійніші партнери, перевірені часом, – говорить в. о. ректора НТУ «ХПІ» професор А. П. Марченко. – Для нас такими партнерами є об’єднання «Південкабель» і його генеральний директор В. М. Золотарьов, а також компанія «Співдружність Т», її керівник П. О. Капустенко. Діяльність нашого спільного наукового парку відкриє нові можливості вирішення інвестиційних завдань, проведення наукових досліджень, і, я сподіваюся, ми ними скористаємося і підвищимо науково-технічну та інноваційну ефективність».

«Нова форма співпраці істотно спрощує рух фінансів, – зазначив директор В. М. Золотарьов. – Ми також впевнені, що створення наукового парку скоротить дистанцію між розробкою і впровадженням у виробництво, будуть усунуті зайві технологічні ланцюжки. Це дозволить в більш короткі терміни створювати сучасніші вироби. Також ми сподіваємося скористатися певними пільгами, які надає законодавство України для інноваційних проектів наукового парку». «Наша компанія займається в основному питаннями енергозбереження, – повідомив професор П. О. Капустенко. – У цьому плані ми співпрацюємо з фірмами й установами європейських країн і виконуємо проекти за грантами Єврокомісії, залучаючи до цього вчених ХПІ і наших співробітників. Ми розраховуємо, що спільні зусилля принесуть загальну користь».

Співпраця заводу «Південкабель» і НТУ «ХПІ» триває вже багато років. Кафедру електроізоляційної та кабельної техніки заводчани вважають фактично підрозділом підприємства. А в заводських лабораторних корпусах студенти кафедри проходять практику, виконують різного роду завдання, передбачені навчальним процесом. Провідні фахівці заводу керують практикою студентів, готуючи їх до майбутньої професійної діяльності. Науковий парк стане не лише своєрідною ланкою між науковою розробкою та впровадженням її у виробництво, а й збагатить форми підготовки висококваліфікованих фахівців.

Прес-служба НТУ «ХПІ»

Фото В. Таємницького.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет