О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вітаємо переможців конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена»!


#20-21 от 23.12.2014

Наприкінці року Харківська обласна державна адміністрація підвела підсумки традиційного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена». Щороку політехніки стають переможцями в різних номінаціях конкурсу. Цього разу НТУ «ХПІ» був представлений серед кращих працівників вищої школи Харкова дуже гідно – одразу троє політехніків стали першими в різних номінаціях, двоє – дипломантами конкурсу.

Вітаємо їх із заслуженим визнанням і бажаємо подальших досягнень у творчій праці!

Номінація «Викладач гуманітарних дисциплін»

Доктор педагогічних наук, професор О. А. Ігнатюк стала переможцем конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» в номінації «Викладач гуманітарних дисциплін».

Ольга Анатоліївна Ігнатюк – випускниця факультету технології органічних речовин 1989 року – пройшла в Харківському політехнічному шлях від інженера кафедри органічної хімії до професора, доктора педагогічних наук, визнаного в Україні та за її межами вченого. Професор кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами О. А. Ігнатюк плідно продовжує і творчо розвиває традиції наукової школи харківських політехніків у галузі педагогіки вищої школи.

Як провідний науковець у галузі теорії та методики професійної освіти, Ольга Анатоліївна розробила методики та викладає основні профілюючі дисципліни магістрам спеціальності «Педагогіка вищої школи», слухачам магістерських програм інженерно-технічних спеціальностей факультетів АП, ЕМ, КІТ, МБ, МТ, ТМ, аспірантам університету.

Постійно працює професор О. А. Игнатюк над поліпшенням змісту лекційних курсів, практичних та семінарських занять відповідно до вимог сучасної підготовки фахівців (проблемний підхід, діалоговий підхід, ігрове моделювання, тестування, запровадження технологій педагогічної взаємодії суб’єктів освітнього процесу тощо), допомагає аспірантам та молодим викладачам кафедри. Вона розробила інноваційні курси управлінських дисциплін «Сучасні управлінські технології», «Основи управління соціальними системами», «Управління розвитком соціально-економічних систем», є одним із ініціаторів створення нових сучасних учбових спеціалізацій, зокрема відкриття магістратури зі спеціальності «Педагогіка вищої школи» в технічному університеті.

Вона має високий авторитет вченого та фахівця серед студентства факультету та наукової спільноти університету й України. Її доробок впроваджено у навчально-виховний процес підготовки фахівців у вищій технічній школі України (зокрема: Чорноморському державному університеті імені Петра Могили (Миколаїв), в НТУ «ХПІ», Херсонському національному технічному університеті, ПВНЗ «Ново-Каховський політехнічний інститут», Одеському національному технічному університеті, Донецькому національному технічному університеті).

Номінація «Викладач фундаментальної дисципліни»

Переможцем конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» в номінації «Викладач фундаментальної дисципліни» визнана Марина Віталіївна Ведь, професор кафедри загальної і неорганічної хімії.

Наша газета нещодавно писала про професора М. В. Ведь, як переможницю вузівського туру. Нагадаємо лише в кілька рядків про її доробок. Марина Віталіївна – автор понад 450 наукових і навчально-методичних праць, у тому числі одного підручника з грифом Міністерства освіти і науки України, співавтор 5 монографій, має 67 авторських свідоцтв і патентів України на винаходи. Вона член Наукової ради НАН України з проблеми «Електрохімія», читає курси лекцій з дисциплін «Загальна хімія», «Загальна і неорганічна хімія», «Основи біохімії і біофізики», «Chemistry» (англійською мовою), проводить практичні і лабораторні роботи, керує науково-дослідними роботами студентів, які не раз ставали переможцями і призерами Всеукраїнського конкурсу наукових робіт. Під керівництвом Марини Віталіївни були захищені 4 кандидатські дисертації.

Її труд як вченого відзначений двома золотими медалями міжнародних салонів винаходів і нових технологій «Новий час», дипломом фіналіста Міжнародного конкурсу інвестиційних проектів «Харківські ініціативи», дипломом Всеармійського конкурсу Міністерства оборони України.

Номінація «Науковець»

Переможцем конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» у номінації «Науковець» названий завідувач кафедри автоматизації енергосистем, доктор технічних наук, професор О. Г. Гриб.

Професор О. Г. Гриб – провідний вчений у галузі електроенергетики. Займається автоматизованими системами обліку та якості електричної енергії. Серед 242 його наукових праць 11 посібників, 12 монографій, 28 авторських свідоцтв, 1 патент.

Як науковий керівник, він підготував 3 докторів наук, 3 кандидатів наук. Є науковим керівником 1 здобувача докторської дисертації і 4 здобувачів кандидатських дисертацій. Свого часу виконував обов’язки наукового керівника низки держбюджетних науково-дослідних тем за фундаментальними дослідженнями МОН і Мінпаливенерго України з контролю обліку та якості електричної енергії.

Значними конкретними результатами наукової діяльності професора О. Г. Гриба є розробки ряду приладів, які використовуються в Національному науковому центрі «Інститут метрології», в Національному банку України (Харківській філії) і в Держспоживстандарті України та ін.

Сьогодні академік Технологічної академії наук України, професор О. Г. Гриб очолює відповідальну науково-прикладну розробку методики визначення відповідального за погіршення якості електричної енергії між постачальником і споживачем. Під його керівництвом на кафедрі відкрита нова спеціальність «Електротехнічні системи електроспоживання».
Указом Президента України Олегу Герасимовичу Грибу була присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки 2013 року за роботу «Автоматизована система обліку електричної енергії з контролем показників якості».

Номінація «Завідувач кафедри»

Завідувач кафедри «Матеріалознавство», д. т. н., професор О. В. Соболь – дипломант конкурсу у номінації «Завідувач кафедри».

О. В. Соболь – провідний вчений у галузі матеріалознавства. Він є фундатором нового напряму в науковій школі матеріалознавства, автором 393 наукових праць, 21 з яких входить до переліку системи «Scopus».

Під керівництвом О. В. Соболя науковцями кафедри та фізико-технічного виконано 39 науково-дослідних робіт на замовлення галузевих міністерств, Національної Академії наук, міжнародні проекти Multifunctional ceramic nanostructured coatings, фінансування: European Office of Aerospace Research and Development (Великобританія), «Radiation Modified Ion-Implanted Materials» з Brookhaven National Laboratory (USA) та ін. Він також є науковим керівником 5 держбюджетних НДР МОН України та господарських договірних тем. Професор О. В. Соболь – член програмних комітетів та керівник секціями на багатьох міжнародних конгресах та конференціях, є засновником та співголовою оргкомітету щорічного науково-практичного семінару «Сучасні технології у металографії та матеріалознавстві». Створена під його керівництвом розробка «Прогресивна технологія обробки поверхні для підвищення властивостей інструменту» стала переможцем Всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар 2012 року».

Номінація «Молодий науковець»

Доцент кафедри обчислювальної техніки та програмування, к. т. н., О. Ю. Заковоротний - дипломант конкурсу в номінації «Молодий науковець». Олександр Юрійович працює в докторантурі за спеціальністю «Автоматизація процесів керування» у галузі автоматизації процесів керування динамічними об’єктами, математичного моделювання, побудов систем штучного інтелекту, нейронних мереж та нечіткої логіки.

Молодий вчений є автором 75 наукових праць, має 6 патентів України, 5 актів впровадження результатів досліджень. Він активно залучає до науково-дослідної роботи студентів, має з ними 35 спільних друкованих праць. Доцент О. Ю. Заковоротний розробив і впровадив для студентів денної форми навчання та політехніків з обмеженими фізичними можливостями новий лекційний курс «Основи обчислювального інтелекту», у співавторстві з професором В. Д. Дмитрієнком підготував монографію «Моделювання та оптимізація процесів керування рухом дизель-поїздів», яка вже видана в нашому університеті. Він також є автором 7 навчальних посібників (один з грифом МОН України),

У складі правління Ради молодих вчених (голова секції «Комп’ютерні та інформаційні технології, автоматика і керування») він ініціював створення та особисто розробив сайт цієї структури НТУ «ХПІ».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет