О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Миру, добробуту й щастя в Новому році!


#20-21 от 23.12.2014

Ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський, доктор технічних наук, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Почесний громадянин Харкова.

Дорогі друзі!

Звертаюся до вас – викладачів, студентів і співробітників університету – сьогодні, в переддень Нового року, теплого, людяного, світлого свята. Разом ми долали труднощі року, що минає, разом будемо працювати далі, множити добрі діла, зміцнювати наш вуз, творчо й відповідально робити свою справу.

Ми маємо чим пишатися, у 2014-му нам вдалося чимало зробити в усіх напрямках діяльності – підготовці фахівців, наукових дослідженнях, розвитку матеріальної бази, поширенню міжнародної співпраці.

Університет, факультети і кафедри успішно виконали держзамовлення на денну і заочну форми навчання, на навчання за контрактом, збільшився контингент іноземних студентів. Успішні наукові дослідження принесли нам збільшення обсягу бюджетного фінансування наукової діяльності. Вчені НТУ «ХПІ» отримали 2 Державні премії України в галузі науки і техніки, премію Президії Національної академії наук України для молодих вчених. Розроблена в університеті інвестиційна програма «Підвищення енергетичної ефективності університету» обсягом 32 млн. євро погоджена з Європейським інвестиційним банком.

Все це стало підставою для отримання високого 4 місця в консолідованому рейтингу ВНЗ України за версіями ТОП-200, Webometrics і Scopus, що є гідною оцінкою творчої праці всього колективу і надихає на покращення нашої роботи в майбутньому.

Наша газета (№11 от 29 августа 2014 г.) писала о разработке кафедры «Автоматизированные электромеханические системы» – первого в Украине электромобиля с суперконденсаторной батареей. На завершающем этапе работы ученым кафедры оказывают помощь промышленные предприятия.
9 декабря был подписан договор о научно-техническом сотрудничестве между НТУ «ХПИ» и Харьковским аккумуляторным заводом «Владар», который передал кафедре АЭМС 6 гелевых батарей-аккумуляторов для электропривода электромобиля, разрабатываемого на кафедре.
Договор подписали ректор НТУ «ХПИ» Л. Л. Товажнянский и директор завода «Владар» В. Ю. Радионов. Документ предусматривает не только лабораторные и эксплуатационные испытания переданных батарей, но и научные исследования при участии кафедры технической электрохимии, и проведение практики студентов на заводе, и подготовку специалистов для предприятия, и многое другое.
На снимке: договор подписан. Слева направо: зав. кафедрой АЭМС профессор В. Б. Клепиков, проректор профессор А. П. Марченко, ректор НТУ «ХПИ» профессор Л. Л. Товажнянский, директор завода «Владар» В. Ю. Радионов и зав. кафедрой технической электрохимии профессор Б. И. Байрачный.

Науково-технічне співробітництво здійснюється з 20-ма науковими установами НАН України, 9 галузевими академіями, 8 установами АПН України, 110 закордонними закладами освіти та з понад 100 підприємствами.

Беручи участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді, студенти університету посіли 15 призових місць: І місце – 5; ІІ місце – 5; ІІІ місце – 5. Велика подяка цим студентам і викладачам, які їх готують.

Створена в нашому університеті «Концепція викладання іноземної мови» погоджена з Британською радою і успішно втілюється. Як і щороку, ми відкрили черговий новий напрям підготовки «Видавничо-поліграфічна справа», започаткована заочна форма навчання для спеціальності «Економіка підприємства».

На високому рівні ведеться підготовка ІТ-спеціалістів та магістрів з 26 комп’ютерно-інформаційних спеціальностей, понад 50000 одиниць містить база повнотекстових навчальних електронних ресурсів. Ми пропонуємо іншим вузам розроблену і впроваджену в НТУ «ХПІ» модель дистанційного курсу. У цій справі активно співпрацюємо з фірмами в галузі ІТ-технологій, з їх допомогою створюємо навчальні лабораторії, розпочали експеримент зі впровадження дуальної освіти.

Яскравою подією в житті університету стало урочисте відкриття нового корпусу науково-технічної бібліотеки європейського рівня. Її фонд складає близько 1 млн. 500 тис. примірників, репозитарій НТУ «ХПІ» містить 6845 документів.

Підготовку фахівців для Збройних Сил України здійснює факультет військової підготовки. У 2014 році підготовлено 33 офіцери, 37 курсантів отримали диплом бакалавра. Курсанти брали участь у ремонті бойової техніки і отримали високу оцінку від Міністра оборони і від Генерального штабу. А ми з вами надали посильну допомогу нашим воїнам, здавши для них донорську кров, придбали і передали бронежилети та прилад нічного бачення. Сьогодні план прийому на факультет військової підготовки збільшено до 102. Це дасть змогу у майбутньому відновити в складі НТУ «ХПІ» вищий військовий заклад.

НТУ «ХПІ» – дослідницький університет, то ж основою для якісної підготовки спеціалістів є наукова робота. Обсяг бюджетних НДР цього року складає понад 17 млн. грн., госпдоговірних – близько 5 млн. Рівень наукових досліджень підтверджується й успіхами студентів, переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт стали 60 політехніків. Така кількість забезпечила НТУ «ХПІ» і в 2014 році перше місце серед технічних вузів України.

Міцнішають і розвиваються наші партнерські зв’язки з 138 освітніми закладами та фірмами з 38 країн світу; виконується 127 прямих договорів з закордонними університетами та організаціями. Знають у світі і НТУ «ХПІ» спортивний, наші спортсмени вибороли за рік, що минає, 78 золотих медалей на змаганнях в Україні, 2 – в Європі і одну навіть у світовій першості. А в Спартакіаді університету з 23 видів спорту брали участь 3211 студентів.

Розвивають свої здібності, цікаво й змістовно відпочивають наші студенти в своєму Палаці, де працює 23 творчих колективи, 5 з яких мають почесне звання «Народний».

Ми з надією дивимося в майбутнє – далі університет працюватиме на підставі нового Закону України «Про вищу освіту». Цим законом відкривається шлях для реальної інтеграції освітнього простору України до Болонського процесу, поширюється університетська автономія. Сподіваємося, що нам вдасться ще немало зробити для розвитку й процвітання Харківського політехнічного, для щастя й добробуту цілої країни і кожного з її громадян, для майбутнього нашої молоді.

Бажаю, щоб над нами було мирне небо, щоб кожен з вас жив щасливо в нашому університеті, щоб ваші близькі знали, що ХПІ – це ваша родина, ваше постійне робоче місце чи місце навчання й підготовки до майбутньої професійної діяльності. Бажаю всім здоров’я, щастя, успіху і гадаю, що великі звершення Політеху ще попереду!

З Новим роком! Бажаю вам міцного здоров’я, щастя, спокою та добробуту вашим близьким!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет