О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Кафедра обробки металів тиском


[Ю. Плєснецов, зав. кафедри обробки металів тиском]
#20-21 от 23.12.2014

Кафедру обробки металів тиском як самостійний підрозділ заснував 1929 року її перший завідувач, кандидат технічних наук, доцент Ілля Йосипович Фельдман. В СРСР він був одним із провідних спеціалістів у галузі проектування пароповітряних молотів. Він доклав багато зусиль до виховання численних інженерів-іноземців, особливо з Китаю, Німеччини та В’єтнаму.

Після І. Й. Фельдмана кафедрою завідував кандидат технічних наук, доцент Самуїл Мойсейович Хмара (1961–1974). Він був учасником створення ХТЗ. Їздив у відрядження до Америки, де закуповував нові види технологій гарячого штампування та обладнання для заводу. У довоєнний час працював заступником начальника ковальського цеху ХТЗ, а під час війни – начальником ковальського цеху Барнаульського машинобудівного заводу. За значні досягнення у виготовленні найкращих у світі танків Т-34 був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

Протягом майже 10 років (1974–1985) кафедру очолював кандидат технічних наук, доцент Володимир Порфирійович Смолянінов. Він був чудовим організатором і методистом. Це були роки, коли у навчальний процес вузів запроваджувались методи програмованого навчання. В. П. Смолянінов був ентузіастом цієї справи й багато зробив для програмованого контролю, як на кафедрі, так і в ХПІ.

В ХПІ він очолював методичну комісію з контролю якості навчання, зробив у цю справу значний внесок. За його ініціативи на кафедрі всіма викладачами були створені картки для швидкого опитування студентів, які дозволяли з’ясувати, наскільки глибоко студенти засвоїли попередній матеріал. Такі швидкі опитування дисциплінували студентів, забезпечували високу явку на лекції. Володимир Порфирійович багато сил докладав до підготування кадрів вищої кваліфікації. Він підготував трьох кандидатів наук, протягом 5 років був ученим секретарем спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій.

З 1985 по 2008 рр. кафедру очолював доктор технічних наук, професор Віталій Олексійович Євстратов. За його безпосередньої участі в ХПІ було створено п’ять поколінь навчальних планів з ОМТ та два покоління навчальних планів усіх машинобудівних спеціальностей. Багато часу і уваги він приділяв підготовці наукових кадрів: підготував 21 кандидата технічних наук. Зараз кафедра ОМТ майже цілком складається з його колишніх учнів-аспірантів.

З 2006 року кафедрою завідує кандидат технічних наук Юрій Олександрович Плєснецов. Зараз на кафедрі працюють три професори (доктори технічних наук), чотири доценти та асистент.

Кафедра готує фахівців широкого профілю в галузі технології обробки металів тиском, проектування штампів та технологічного оснащення для ОМТ, конструювання та експлуатації обладнання для будь-яких галузей народного господарства.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет