Кафедра геометричного моделювання та комп’ютерної графіки

[Професор О. Шоман, зав. кафедри ГМКГ]
#20-21 от 23.12.2014

На кафедрi геометричного моделювання та комп’ютерної графiки НТУ «ХПI», заснованiй в 1885 р., студенти навчаються як базовим iнженерним дисциплiнам (нарисна геометрiя, iнженерна та комп’ютерна графіка), так i сучасним творчим (виробничий дизайн та ергономiка i моделювання дизайну). А з 2005 р., коли вiдкрилася нова спецiалiзацiя «Комп’ютернi технологiї обробки графiчної інформації», кафедра ГМКГ набула статусу випускаючої. Вiдтодi тут здiйснюється пiдготовка бакалаврiв i спецiалiстiв за 22 дисциплiнами спецiалiзацiї, що дозволяє студентам отримати одночасно класичну освiту та елiтарну спецiальнiсть i в майбутньому працювати програмiстами графiчних систем, розробниками Web-додаткiв, Web-дизайнерами та конструкторами.

Пiд час навчання студенти долучаються до наукових дослiджень, а найкращi їх роботи, виконанi пiд керiвництвом досвiдчених викладачiв кафедри ГМКГ, щороку представляються на Всеукраїнський конкурс студентських наукових робiт з галузi науки «Прикладна геометрiя, iнженерна графiка та ергономіка», який вже шість років поспiль (перші два – як міжвузівський) проводиться на базi кафедри ГМКГ. У ньому наші студенти отримують найвищi нагороди.

На кафедрi ГМКГ працює злагоджений високопрофесiйний колектив у складi 23 викладачів, серед яких 2 професори i 19 доцентів на чолі з завідувачем кафедри професором О. В. Шоман.

За офiцiйними результатами вiдкритого конкурсу «Iсторiя успiху» компанiї «Autodesk» доценти кафедри Л. М. Савченко i Д. В. Воронцова за професiйне та ефективне використання продукта Autodesk Maya в навчальному процесi увiйшли до «ТОП-100» конкурсу.

Кафедра ГМКГ входить до складу Української асоцiацiї з прикладної геометрiї та спiвпрацює в галузi прикладної геометрiї, iнженерної графiки та комп’ютерних технологiй з провiдними кафедрами вузiв України в Києвi, Харковi, Львовi, Днiпропетровську, Ужгородi, Рiвному, Луцьку, Полтавi, Донецьку, Миколаєві, Одесi та Мелітополi.

Останнiм часом кафедра встановила тiснi творчi зв’язки зі вченими провiдних навчальних закладiв Грузiї, Казахстану, Молдови, Польщi, Росiї.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет