Буккроссинг: поличка в бібліотеці НТУ «ХПІ»

[С. Костроміна, зав. відділу НТБ]
#18-19 от 27.11.2014

Книга не тільки сама є другом, вона ще й знаходить для вас інших друзів. Коли ви прийняли книгу розумом і душею, ви збагатилися. Але коли ви передаєте її іншим, ви збагачуєтеся тричі.

Генрі Міллер (1891–1980), американський письменник і художник.

Сьогодні ми напевне не знайдемо жодної людини, якій було б не знайоме поняття «буккроссинг». Буккроссинг (англ. bookcrossing) – хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж і близький до флешмобу. Буккроссинг – це процес визволення книг. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро та ін.), для того, щоб інша, випадкова, людина могла цю книгу знайти і прочитати; та у свою чергу повинна повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти в Інтернеті.

Зародився буккроссинг у США на початку XXI століття. Спеціаліст з Інтернет-технологій Рон Хорнбекер зрозумів, що книжкові шафи в його помешканні вже неспроможні вмістити особисту бібліотеку. Тож він відібрав декілька цікавих книг, наклеїв на обкладинку кожної прохання до людини, що знайшла книгу, відзначитися на його сайті і залишив їх у холі найближчого кафе. Через півроку на його сайті було близько 300 активних користувачів, які «відпускали» книги і приводили нових учасників. Дуже швидко рух, мета якого згодом перетворити весь світ на бібліотеку, став настільки популярним, що у 2004-му термін «буккроссинг» потрапив на сторінки Оксфордського словника. Йому дали таке визначення: «практика залишати книгу в публічному місці, щоб інші люди знайшли її й прочитали, а потім вчинили так само». А ще через два роки буккроссинг захопив Америку та перемістився в Європу. Вперше в Європі буккроссинг з’явився в Італії завдяки щоденній радіопередачі Fahrenheit на третьому каналі державного радіомовлення Radio Tre. Одна радіослухачка розповіла про буккроссинг, журналістам ідея сподобалася, і ось у Мантуї, з нагоди Фестивалю літератури, вперше «звільняються» кілька примірників книги «451° за Фаренгейтом» Рея Бредбері! Ініціативу підтримали читачі, і «забуті» книги стали з’являтися по всій Італії. В італійському буккроссингу, який називають по-італійськи PassaLibro, беруть участь навіть серйозні організації. Наприклад, влада Флоренції подарувала руху 4000 книжок, які були поширені ринками міста й до будинку мерії.

Сьогодні рух буккросcингу в світі налічує понад 1315911 учасників, 10529812 книг знаходяться у вільному обміні, а сайт буккросингу в Інтернеті відвідує понад 25 мільйонів чоловік протягом місяця. В десятку країн, де буккроссинг поширений найбільше, входять: США, Німеччина, Великобританія, Нідерланди,Фінляндія, Канада, Австралія, Франція, Португалія та Іспанія. На сьогоднішній день у нас в Україні буккроссинг розвинений порівняно слабко. Згідно з інформацією з офіційного сайту «Буккроссингу в Україні» http://bookcrossing.net.ua в нашій державі зареєстровано 932 буккроссери, а подорожують країною 2690 книг. Та це лише початок. З кожним роком кількість безпечних поличок буккроссингу у нас збільшується. Зараз такі полички можна зустріти в багатьох містах України: Києві, Миколаєві, Луцьку, Львові, Хмельницькому, Дніпропетровську, Кривому Розі, Харкові та ін. І хоча в ідеалі буккроссери повинні залишати книги в парках, кафе, поїздах, станціях метро та ін., у нашій країні багато поличок буккроссингу організовується в бібліотеках. У 2014 році до руху буккроссингу в Україні приєдналася і наша бібліотека. Так у холі НТБ НТУ «ХПІ» постійно діє поличка буккроссингу, де кожен охочий може взяти вподобану книгу для читання та поділитися своїми виданнями з іншими людьми. Асортимент запропонованих видань різноманітний: від романів про кохання до солідних наукових трактатів. Серед останніх надходжень хотілося б відзначити: Г. Флобер «Виховання почуттів», А. С. Макаренко «Педагогічна поема», М. А. Стельмах «Дума про тебе», Р. Гамзатов «Батьківщина у вогні», Т. Драйзер «Стоїк», А Крісті «Хікорі-Дікорі», Б. Маккабі «НЛО та ФБР. Історія приховування фактів» та багато інших цікавих видань! Пропонуємо всім студентам та співробітникам НТУ «ХПІ» долучатися до руху буккроссингу та приносити на полицю свої цікаві видання, адже буккроссинг – це не спосіб позбутися нудної та непотрібної вам книги, а можливість поділитися зі світом чимось дійсно цікавим!

Запрошуємо вас до нашої бібліотеки! Ми працюємо для вас! Пам’ятайте, книги повинні читатися, а не лежати на полиці.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет