О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вшановуємо корифеїв


#18-19 от 27.11.2014

11 листопада 2014 року в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки відомому вченому в галузі теорії та конструювання двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ), засновнику наукової школи з двигунобудування, завідувачу кафедри ДВЗ Харківського політеху, доктору технічних наук, професору Миколі Матвійовичу Глаголєву.

У церемонії відкриття взяли участь ректор НТУ «ХПІ», д. т. н., професор Леонід Товажнянський; проректор університету, завідувач кафедри ДВЗ, д. т. н., професор Андрій Марченко; генеральний конструктор Харківського конструкторського бюро з двигунобудування Сергій Альохін; професор Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського Юрій Шошин – аспірант Миколи Матвійовича Глаголєва, ветерани-випускники кафедри ДВЗ, працівники заводу ім. В. О. Малишева, а також науковці, аспіранти та студенти кафедри ДВЗ, представники інших підприємств і навчальних закладів.

«Микола Матвійович Глаголєв заклав наукові основи цілої галузі промисловості країни. І тому, що Харківська наукова школа двигунобудування відома в Україні та за кордоном, продовжує розвиватися, його велика заслуга. Цей конструктор дивився далеко вперед і навіть випереджав свій час. Він залишив багату наукову спадщину, яку продовжують поповнювати його послідовники», – зазначив Сергій Альохін.

Видатний вчений, теоретик і практик М. М. Глаголєв вніс великий вклад у розвиток теорії робочого процесу та розробку конструкцій вітчизняних двигунів внутрішнього згоряння, активно сприяв вдосконаленню системи підготовки молодих фахівців для двигунобудування.

З приводу відкриття меморіальної дошки наш університет, колектив кафедри ДВЗ отримали численні вітання від колег в Україні і із зарубіжних університетів. «Микола Матвійович Глаголєв разом зі вченими кафедри та конструкторами заводу ім. В. О. Малишева створив новий тепловозний дизель Д-70, параметри якого перевищують кращі світові аналоги, – пише харківським колегам М. А. Іващенко, завідувач кафедри «Поршневі двигуни» з МДТУ ім. М. Е. Баумана. – Визнаючи ваш високий авторитет та безперечне лідерство кафедри і її наукових шкіл у двигунобудуванні, ми бажаємо вашому колективу нових успіхів, творчих вдач і процвітання!»

«Дуже приємно, що ви так бережно ставитеся до пам’яті про своїх учителів, – звертається до політехніків їх колега завідувач кафедри теплотехніки та автотракторних двигунів державного технічного університету «МАДІ» М. Шатров. – Ім’я Миколи Матвійовича вписане золотими літерами до числа легендарної плеяди двигунобудівників, які сформували й розвинули вітчизняну науку про двигуни внутрішнього згоряння. Його наукові праці й книги не втратили актуальності й сьогодні, а його учні гідно представляють ваш університет у країні та за кордоном!»

Прес-служба НТУ «ХПІ»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет