О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Натхненна праця – світового значення


[Підготувала П. Ніколенко]
#18-19 от 27.11.2014

Натхненна праця – світового значення

30 жовтня у читальному залі НТБ НТУ «ХПІ» відбулася зустріч відомого вченого, випускника кафедри турбінобудування 1961 року, завідувача цієї кафедри з 2004 року, професора А. В. Бойка зі студентами та співробітниками Політеху.

Анатолій Володимирович сьогодні – лауреат Державної премії України, доктор технічних наук, професор, академік Російської Академії природничих наук, кавалер Орденів Трудового Червоного Прапора (1980 р.), Дружби Народів (1985 р.), кількох медалей.

Студенти зацікавлено слухали захоплюючу розповідь професора про його трудовий шлях, який розпочався на рідній кафедрі: студентство, праця інженером, потім вступ до аспірантури, захист кандидатської і докторської дисертацій. Анатолій Володимирович поряд з професійними досягненнями здобув у великому колективі ХПІ високий авторитет лідера, організатора, він обирався секретарем комітету комсомолу інституту, протягом 7 років працював на посаді проректора з навчальної роботи, керував міжнародною діяльністю ХПІ.

Майже 15 років, з 1985-го, професор А. В. Бойко працював на посаді директора відділу промисловості і технології Європейської Економічної Комісії Організації Об’єднаних Націй. З 1985 по 1999 роки під загальною редакцією А. В. Бойка, як директора відділу промисловості й технологій ЄЕК ООН, опубліковано 18 книг – аналітичних досліджень, присвячених проблемам розвитку мало- та безвідходних технологій у різних галузях промисловості країн – членів ЄЕК ООН. Саме завдяки неординарним здібностям та досвіду, здобутому в ХПІ, Анатолію Володимировичу вдалося гідно представляти Батьківщину на міжнародній арені та успішно виконувати таку відповідальну роботу.

І всі ці роки творчої праці професор А. В. Бойко не поривав з науковою роботою у рідному НТУ «ХПІ», до неї і повернувся по закінченню своєї місії в Женеві. Працюючи далеко від Харкова, він брав участь у наукових розробках кафедри. У складі колективу науковців та виробничників він отримує Державну премію України за розробку наукових основ газодинамічного вдосконалення та створення високо економічних і надійних проточних частин парових турбін потужністю 200–1000 МВт.

Протягом усієї своєї наукової діяльності професор А. В. Бойко запропонував, обґрунтував і розробив теоретичні основи та методологію нового наукового напрямку в турбінобудуванні – оптимальне проектування турбомашин. Він є автором понад 100 наукових статей, 3 винаходів, 3 монографій та підручника з грифом Мінвузу СРСР – «Основи теорії оптимального проектування проточної частини» (у співавторстві з Ю. М. Говорущенком) 1989 р., підручника «Гідрогазодинаміка» 2008 р.

Наукові праці професора А. В. Бойка включають теоретичні, розрахункові та експериментальні дослідження профілів ступенів та відсіків ступенів для циліндрів високого, середнього й низького тиску, які охоплюють майже весь спектр ступенів сучасних потужних турбін. Ним підготовлено 7 кандидатів наук.

Треба сказати, що колектив кафедри турбінобудування широко відомий в нашій країні і в світі своїми передовими розробками та висококваліфікованими спеціалістами. Ця праця високо оцінена на державному рівні – статус національного надбання має аеродинамічна лабораторія кафедри. Тут обладнано сучасний комп’ютерний клас, модернізована попередня комп’ютерна база, що дозволяє вирішувати наукові задачі, забезпечувати високий рівень підготовки спеціалістів. Відновлюються традиційні та з’являються нові напрямки співпраці з підприємствами й науковими установами.

Наприкінці зустрічі студенти аплодували своєму Вчителю. Великий інтерес викликала у всіх присутніх підготована співробітниками кафедри турбінобудування НТУ «ХПІ» та бібліотеки виставка наукових праць А. В. Бойка та інших вчених – це численні нагороди, газетні публікації, монографії та підручники, а також журнали зі статтями, присвяченими проблемам теплоенергетики, турбінобудування, теорії теплових двигунів.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет