На честь 70-річчя визволення України

#17 от 13.11.2014

На знімках: пам’ятник у Луганську;

28 жовтня на кафедрі етики, естетики та історії культури нашого університету відбулося відкриття виставки «Незабутнє» за результатами фотоконкурсу «Пам’ятники військової слави. 1941–1945». Організаторами цього заходу, присвяченого 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників, виступили Етнографічний музей «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» й Академія військово-історичних наук та козацтва, його проведення підтримали профком студентів та СтудАльянс нашого університету.

У цьому конкурсі взяли участь 70 студентів та співробітників з ЕК, МТ, О, ЕМ, БФ, ЕІМ та АП факультетів. Справжньою окрасою виставки стали два планшети з колекцією календариків, присвячених пам’ятникам Великої Вітчизняної війни. Її представив керівник Кімнати бойової слави Покотилівського ліцею «Промінь» В. Ф. Зінченко. Володимир Федорович поздоровив усіх присутніх зі святом та розповів про цю унікальну колекцію. Це, наприклад, календарики з піснями та плакатами воєнних років, з зображенням міст-героїв та ін.

На виставці були знімки пам’ятників з різних регіонів України, але переважно – зі східних областей. Як зазначив організатор виставки директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича, доцент кафедри етики, естетики та історії культури М. М. Красіков: «Її мета – звернути увагу на пам’ятники тієї страшної війни – місця скорботи та поваги до загиблих. На жаль, останнім часом у деяких представників сучасної молоді притупилося сприйняття цих сакральних місць – почастішали випадки варварського ставлення до цих пам’яток історії. Але це жодним чином не відноситься до учасників конкурсу. У своїх есеях та історичних довідках про пам’ятники вони виражають пошану до героїв, тих, хто ціною свого життя завоював мир на нашій землі. Дуже цікаві думки висловили переможниця конкурсу Марія Куценко (ЕК-54), Дар’я Грибинюк (ЕК-54), Володимир Якунін (МТ-33б), які зайняли 2 місце, Валентин Рябоштан (МТ-33а), Альбіна Шейн (ЕК-54) та Анастасія Арестова (ЕК-14), які посіли 3 місце, а також старший викладач кафедри етики, естетики та історії культури В. В. Маліков».

Безумовно, ця виставка має величезний історичний та інформаційний потенціал. Це унікальна можливість для молоді дізнатися про трагічне історичне минуле країни, пов’язане з роками Великої Вітчизняної війни.

Відвідати виставку, яка розташована у 702 аудиторії У1 (кафедра етики, естетики та історії культури), можна протягом листопада до 16.00 (крім вихідних).

Говорять учасники конкурсу:

Марія Куценко (ЕК-54): «Я з великим інтересом брала участь у конкурсі. Тут були представлені чудові роботи студентів. Сама ідея проведення конкурсу прекрасна. Пам’ятники, присвячені подіям Великої Вітчизняної війни, – це наша з вами вдячність тим, кого давно немає на цій землі, тим, хто віддавав свої життя за мир. Це дань пам’яті нашим дідам і прадідам, які билися за нас, тих, хто живе нині».

 учасника конкурсу Валентина Рябоштана (МТ-33а) нагороджують декан професор А. В. Кіпенський і доцент М. М. Красіков.

Ольга Михальова (ЕК-14): «Я взяла участь у фотоконкурсі, бо мене дуже зацікавила його тема, адже в кожної людини слово «війна» асоціюється зі смертю, зі втратою близької людини й розставанням. Я сфотографувала пам’ятник 114 загиблим воїнам, побудований у селі Липці Харківського району, Харківської області».

Дарья Грибинюк (ЕК-54): «Я давно вивчаю пам’ятники, бо вважаю, що кожна людина має знати, цінувати й поважати історію своєї країни. Кожному з нас треба пам’ятати, з якими втратами наш народ завершив Велику Вітчизняну війну. Я з Луганської області, і, на жаль, мені довелося побачити, що таке війна. Дуже б хотілося, щоб у майбутньому наші нащадки не повторювали помилок минулого. В Луганську, в сквері, присвяченому героям Великої Вітчизняної війни, поблизу пам’ятника загиблим від рук фашистських карателів, стоїть дуже мальовничий пам’ятник, що зображує картину, яка бере за душу – смертельно поранений солдат, оточений журавлями. Вони намагаються підняти його в височінь, у безтурботне царство, де немає ні болю, ні гіркоти війни.

Цей пам’ятник так і зветься – «Журавлі» (інша назва «Пам’ятник Невідомому Солдату»). Він був створений талановитим скульптором Є. Ф. Чумаком і відомим архітектором Анатолієм Долгополовим до 55-річчя Перемоги і встановлений на цьому місці порівняно недавно – в 2000 році, коли було здійснено урочисте перепоховання останків Невідомого солдата, який віддав своє життя в боях за Луганськ. «Журавлі» нагадують жителям міста про заслуги всіх невідомих солдатів перед Батьківщиною.

Ідея, втілена в бронзовому творінні, взята з однойменної пісні на слова Расула Гамзатова у виконанні чудового актора і талановитого співака Марка Бернеса».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет