О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вирішення проблем фізичної культури і спорту


[Доцент О. Блошенко, доцент, к. п. н. А. Горлов, кафедра фізичного виховання]
#16 от 30.10.2014

Учасників конференції привітав проректор НТУ «ХПІ», Заслужений працівник освіти і науки України, професор, доктор технічних наук В. О. Кравець.

У діяльності кафедри фізвиховання, колектив якої так багато робить для спортивної підготовки всіх студентів університету, виховує чемпіонів і рекордсменів, великого значення набувають підвищення кваліфікації викладацького складу та популяризація науки. Із 2010 р. тут, згідно з планом Міністерства освіти і науки України, проводяться науково-практичні конференції.

III Всеукраїнська науково-практична конференція «Здоров’я нації і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти в Україні», яка відбулася 1–2 жовтня 2014 року у спорткомплексі «Політехнік» із залученням провідних фахівців, магістрів, аспірантів, науково-технічних працівників із фізичного виховання та спорту, інженерів, педагогів, психологів, біологів, медиків, висвітлила деякі дуже важливі напрямки вдосконалення фізкультурної освіти у вищих навчальних закладах України і шляхи формування здорового способу життя сучасної студентської молоді.

У роботі цієї конференції, присвяченої 20-річчю створення в НТУ «ХПІ» спеціальності «Фізичне виховання», взяли участь 112 фахівців із 19 вищих навчальних закладів України і Росії, заслухано 6 доповідей на пленарному і 32 – на секційних засіданнях. Обговоривши підсумки «круглого столу», пленарного та секційних засідань, учасники конференції визначили важливість та пріоритетність питань здоров’я нації в Україні і вдосконалення фізкультурно-спортивної освіти. Питання, які розглядалися на конференції, є першочерговими, а тому рішення конференції необхідно довести до відома громадськості.

Конференція визначає, що з того часу, як Україна стала незалежною державою, минуло понад 20 років, однак численні проблеми фізичної культури і спорту в нашій країні залишаються поки ще недостатньо вирішеними. З початку 1994 року Кабінет Міністрів України затвердив та провів до виконання декілька державних програм розвитку фізичного виховання, спорту та рекреації. А з 2003 по 2016 роки, у відповідності з вимогами Національної Доктрини, діють механізми реалізації найважливіших її орієнтирів на розвиток фізичної культури і спорту в Україні. Час іде, і сьогодні є всі підстави говорити про те, що, ні здоров’я нації, ні фізичне виховання і спорт, ні фізкультурно-спортивна освіта поки ще не вийшли на рівень європейських та світових стандартів.

«Інтеграція зусиль ВНЗ України з метою підготовки національних тренерських кадрів» – такою була тема доповіді на пленарному засіданні професора кафедри олімпійського і професіонального спорту Харківської державної академії фізичної культури, доктора філософії М. П. Сасіна.

Конференція вважає, що методи заборони, які зараз діють у фізичному вихованні молоді на різних рівнях освіти, дадуть ще гірші результати, ніж попередні. Треба зосередити увагу на якісній підготовці фахівців з фізичної культури і спорту, використати попередній досвід, коли вища школа готувала вчителів за фахом фізичного виховання і біології; розробляти новітні технології і методологію проведення учбових та тренувальних занять у фізичній культурі, спорті та рекреації. Треба реально наблизити роботу фахівців фізичної культури і спорту до медичних закладів, значно більше і якісніше будувати фізкультурні майданчики і спортивні споруди, більше уваги приділяти дитячо-юнацькому спорту. Спортивні звання необхідно зробити обов’язковим критерієм успішності фізкультурно-спортивної освіти навчальних закладів різного рівня і ступеню акредитації.

Доповідь на тему: «Моделювання та визначення раціональних біомеханічних характеристик у спортсменів різних видів спорту» на пленарному засіданні зробив професор кафедри теоретичної механіки НТУ «ХПІ», кандидат технічних наук В. М. Адашевський.

Кафедра фізичного виховання НТУ «ХПІ» багато робить у цьому напрямку. Цьому сприяє найкраща в Україні в сфері вищих навчальних закладів спортивна-оздоровча база та медичне і наукове забезпечення фізичної культури і спорту. Побудова у 1989 році спортивно-навчального комплексу «Політехнік» покращило проведення навчально-тренувальних занять фізичною культурою і спортом, спортивних змагань і свят. Щоденно понад 2000 студентів мають можливість займатися фізичною культурою, спортом, рекреацією. У цьому році стартує 65 Спартакіада серед факультетів університету з 23 видів спорту, у якій бере участь до 3,5 тисяч студентів університету денної форми навчання. Відкриття у 1994 році спеціальності «Фізичне виховання» надало змогу кафедрі протягом 20 років вести підготовку бакалаврів та магістрів у сфері фізичної культури і спорту. Вирішення питання забезпечення процесу фізичного виховання висококваліфікованими кадрами є і буде ключовим стрижнем у підготовці всебічно розвинутих фахівців, у визначенні стратегічної успішної діяльності колективу в нових економічних умовах.

За останні 10 років була значно пожвавлена і науково-методична робота викладачів кафедри фізичного виховання. Тут розробляються дві наукових теми, з якими пов’язана науково-дослідна робота майже всіх її співробітників. Обсяг видавничої діяльності викладачів кафедри фізичного виховання за цей час зріс майже в 10 разів. У 2010–2014 рр. більш ніж кожен другий співробітник кафедри опублікував свої праці. У 2008 і 2012–2013 рр. кафедра брала участь у виконанні госпдоговірних та бюджетних наукових тем. З метою поліпшення роботи з фізичного виховання та підготовки спортсменів НТУ «ХПІ» на кафедрі в 2006 р. була створена наукова лабораторія. Позаштатні її співробітники щорічно надають технічну та практичну допомогу у проведенні змагань міського, обласного, республіканського та міжнародного рівнів з багатьох видів спорту. З 2007 р. два співробітники кафедри увійшли до складу науково-методичної групи легкоатлетичної федерації України.

В 2010 році, напередодні 125-річчя НТУ «ХПІ», відзначалося також 60-річчя кафедри фізичного виховання, якою вже понад 30 років керує Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, лауреат Державної премії України, професор А. Г. Любієв. Сьогодні кафедра фізичного виховання НТУ «ХПІ» – це 70 викладачів, середній вік яких складає 36 років. Спортивна база кафедри входить до числа найвідоміших в Україні центрів студентського спорту.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет