О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Натхненне служіння Політеху


[Ректорат НТУ «ХПІ», громадськість університету]
#16 от 30.10.2014

Вагомим є авторитет НТУ «ХПІ» в Україні й за кордоном. Його підтверджують численні рейтинги – вітчизняні й міжнародні. Наш університет проводить активну міжнародну діяльність в академічній, науковій, економічній та культурній сферах, продовжує зміцнювати та поширювати зв’язки з 138 закордонними партнерами із 38 країн світу, у тому числі з багатьма провідними вищими навчальними закладами Німеччини, США, Англії, Франції, Бельгії, Іспанії, Австрії, Південної Кореї, Угорщини, Румунії, Польщі, Італії, Китаю, В’єтнаму, Індії, Нідерландів, Швеції, Греції та ін. З 127 закордонними університетами та фірмами НТУ «ХПІ» має прямі договори про співробітництво.

Майже 20 років діяльність із міжнародної співпраці в університеті очолює професор В. О. Кравець. Завдяки його небайдужому й цілеспрямованому ставленню до справи, нестандартному підходу до вирішення багатьох проблем у цій сфері, скоординованій взаємодії з ректоратом та підтримці з боку ректора професора Л. Л. Товажнянського, інтеграція НТУ «ХПІ» в світовий освітній простір досягла нового якісного рівня, міжнародне співробітництво значно розширилося, набуло нових форм і методів.

Один із багатьох яскравих прикладів – співпраця з Клагенфуртським університетом (Австрія), одним із засновників якої є професор В. О. Кравець. Мовні курси, програма яких повністю фінансується Міністерством науки й освіти Австрії, спільні дослідження з інформатики, високих технологій у машинобудуванні, лінгвістики, регулярні виїзди наших студентів на включене навчання і переддипломну практику в Клагенфурт, лекції та практичні заняття професорів із Австрії в НТУ «ХПІ» – все це і багато іншого пов’язує наші університети.

У результаті великої підготовчої роботи з боку НТУ «ХПІ» і наших партнерів із Клагенфуртського університету та Німецького товариства інформатиків у 2004 році в нашій країні вперше було створене Українське товариство інформатиків, а в НТУ «ХПІ» – сертифікаційний центр з навчання комп’ютерній грамотності з отриманням міжнародного сертифіката ECDL.

Завдяки співпраці з Магдебургзьким університетом потужний імпульс для розвитку отримала економічна освіта в нашому університеті, створений і активно діє спільний німецько-український факультет, кращі студенти якого проходять включене навчання та практику в Німеччині. З 2009 року працює програма «подвійних» дипломів з Магдебурзьким університетом.

Співпраця НТУ «ХПІ» з лабораторією корпорації IBM у м. Беблінген (Німеччина) дозволила щорічно одержувати 4 іменні стипендії IBM для студентів НТУ «ХПІ». Корпорація передала університету, як гуманітарну допомогу, 2-процесорну обчислювальну систему ES/9000, необхідне до неї комп’ютерне устаткування і програмне забезпечення на суму близько 3 мільйонів доларів США. Це дозволило створити на базі НТУ «ХПІ» один із наймогутніших в Україні обчислювальних центрів, а також організувати навчання наших студентів з використанням найсучасніших комп’ютерних технологій. Діяльність проректора В. О. Кравця в цьому напрямку тісно пов’язана з впровадженням у нашому університеті інформаційних технологій, про що буде сказано у цій статті окремо.

Переконливим прикладом активної творчої діяльності Валерія Олексійовича Кравця з розширення наукових та освітніх зв’язків з вищими навчальними закладами Німеччини є встановлення творчих і продуктивних зв’язків із Технічним університетом Гамбург-Гарбург (ТУГГ) – двома університетами виграно 4 проекти ТЕМПУС, спільно розроблено і подано на конкурс 18 проектів ТЕМПУС і 12 програм Леонарда Ейлера (10 з них було реалізовано), близько 60 студентів та аспірантів нашого університету пройшли навчання в Технічному університеті Гамбург-Гарбург. Втілюється спільний проект «Створення консорціуму вищої школи ЄС – Україна», профінансований Європейською Комісією на суму 200 тис. екю.

Відкриття кордонів, розширення співробітництва в освітній сфері, розуміння необхідності взаємодії з закордонними партнерами – все це спонукало проректора В. О. Кравця до рішення про створення професійних підрозділів для пошуку і реалізації проектів за кордоном. Так у нашому університеті з’явилися два міжнародних центри, які координували взаємодію з Францією та США.

Участь університету у міжнародних проектах та програмах є елементом стратегії НТУ «ХПІ», а їх реалізація – важливим фактором підвищення якості навчання та апробації на практиці постулатів Болонської декларації, що дозволяє накопичити дуже цікавий досвід, який позитивно впливає на якість організації навчального процесу та зміст навчальних програм.

У 2013/2014 навчальному році університет працював над 34 міжнародними проектами, 24 з яких є освітніми, а 10 – науково-дослідницькими. За даними Національного офісу ТЕМПУС в Україні наш НТУ «ХПІ» займає сьогодні 1 місце серед вищих навчальних закладів країни з реалізації проектів ТЕМПУС – найбільш масштабних освітніх проектів. За період існування програми ТЕМПУС університет брав участь у 26 проектах.

Сьогодні в НТУ «ХПІ» одночасно реалізується 6 проектів ТЕМПУС, такої кількості їх немає в жодному вузі країни. Завдяки проектам ТЕМПУС у 2013/2014 навчальному році в НТУ «ХПІ» поставлено обладнання на суму близько 29000 євро.

Участь у реалізації 10 міжнародних науково-дослідницьких проектів, у тому числі – в трьох спільних проектах Сьомої рамкової програми ЄС – дала можливість збільшити об’єми фінансування, обновити лабораторну базу, досягти передових наукових результатів та представити їх на міжнародних конференціях, вийти на ринок з наукоємним продуктом.

Професор В. О. Кравець був координатором з боку НТУ «ХПІ» 19 проектів ТЕМПУС/ТАСІС. Під його керівництвом всі вони були реалізовані на найвищому рівні, отримали подальший розвиток, неодноразово високо оцінювались проектними менеджерами ЄС. Крім того, під керівництвом професора В. О. Кравця було розроблено і подано на конкурс у різноманітні Європейські та світові програми близько 60 проектів.

Європейські консультанти Зальцбург-Семінару (Австрія) – одного з провідних центрів із обговорення актуальних питань освітньої політики і керування вищою школою – високо оцінили досягнення університету в рамках Болонського процесу, відзначили, що лідерами університету вибрано правильний стратегічний шлях для інтеграції НТУ «ХПІ» в спільноту елітарних університетів світу.

НТУ «ХПІ» став дійсним членом Європейської Асоціації університетів, Євразійської Асоціації університетів, мережі університетів Чорноморського регіону. У вересні 2005 року ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський підписав «Велику Хартію Університетів», чим офіційно засвідчив приєднання НТУ «ХПІ» до Болонського процесу.

Міжнародна діяльність нашого університету високо оцінюється на державному рівні. Золотими медалями за 1 місце серед українських вузів у номінації «Міжнародне співробітництво» університет нагороджено в 2013 та в 2014 роках.

Величезний внесок зробив проректор В. О. Кравець у справу підготовки фахівців для зарубіжних країн. У нелегкі для вищої освіти України часи зростає число іноземних студентів НТУ «ХПІ», яке сьогодні становить близько1900 із 43 країн світу.

Університетська спільнота високо цінує внесок професора В. О. Кравця в розвиток інформаційних технологій і їх впровадження в усі сфери діяльності вузу. Створення Центру інформаційних технологій, побудова комп’ютерної мережі університету, наукове керівництво регіональним центром науково-освітньої комп’ютерної мережі URAN, діяльність Центру дистанційної освіти, створення нового факультету «Комп’ютерні та інформаційні технології», акредитація і ліцензування трьох спеціальностей факультету: «Системи штучного інтелекту», «Телекомунікаційні системи та мережі». «Відео-, аудіо- та кінотехніка», створення і керівництво кафедрою «Системи інформації» – в усіх цих, надзвичайно важливих справах, велика частка енергії Валерія Олексійовича, його щирого бажання підняти розвиток університету на вищий рівень. Останні 5 років професор В. О. Кравець успішно керує створеною при кафедрі «Системи інформації» Академією CISCO. Тут ведеться факультативне навчання студентів англійською мовою за авторськими програмами компанії CISCO – однієї з провідних у світі в галузі телекомунікацій.

Професор В. О. Кравець є автором 113 наукових праць, 10 авторських свідоцтв та патентів, опублікував 20 навчальних посібників та підручників з грифом МОН України. Дійсний член Української технологічної академії, Почесний доктор Мішкольцського університету (Угорщина). З 2000 р. працює в складі секції «Інформатика» Комітету з Державних премій України; є членом міжвідомчої комісії Кабінету Міністрів України з міжнародного співробітництва; працює у складі методичної комісії Міністерства освіти і науки України з дистанційної освіти; є членом науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України з радіотехніки, радіоелектронних апаратів та зв’язку.

Валерій Олексійович Кравець нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, знаками «Отличник образования СССР», «Відмінник освіти України»; Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, отримав звання «Заслужений працівник освіти України».

Неможливо в рамках однієї газетної статті вмістити цілий світ, яким є кожна людина, а тим більше така, як сьогоднішній ювіляр Валерій Олексійович Кравець. За стриманими рядками про успіхи та авторитет нашого університету в міжнародній спільноті, про його оснащення передовими інформаційними технологіями – яскрава особистість, її вірне служіння Харківському політехнічному, прагнення до всього передового.

Вітаючи із 75-річчям, ми впевнені, що попереду у Вас, Валерію Олексійовичу, нові успіхи, великі творчі перемоги і подальше визнання Ваших заслуг суспільством. Ви зустрічаєте свій ювілей у розквіті сил і можливостей, у чудовому колективі однодумців.

Бажаємо Вам ще більших досягнень у професійній діяльності, творчої наснаги, здоров’я, добробуту, невичерпної енергії та силу духу!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет