О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«ПАСЕБ – 2014»


[В. Князєв, відповідальний секретар ТК 22]
#14-15 от 15.10.2014

1–3 жовтня у нашому університеті відбулася III Всеукраїнська науково-технічна конференція «Практичні аспекти сумісності електромагнітної та блискавкозахисту «ПАСЕБ – 2014». Її організаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» та Технічний комітет України ТК 22 стандартизації «Електромагнітна сумісність та стійкість радіоелектронних, електронних та електротехнічних засобів».

Головою організаційного комітету цього наукового форуму був ректор нашого вузу професор Л. Л. Товажнянський, його заступником – директор НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ» професор В. І. Кравченко.

На пленарному засіданні прозвучали доповіді науковців та спеціалістів з різних міст України, присвячені оцінці ЕМС апаратури, на яку не розповсюджується дія стандартів (член-кор. НАН України А. Ф. Жаркін, к. т. н. С. О. Палачов, Інститут електродинаміки НАН України), сучасному стану та перспективам розвитку радіолокаційних систем (к. ф.-м. н. В. А. Волков, Радіоастрономічний інститут НАН України), пожежній небезпеці великих перехідних опорів між елементами системи блискавкозахисту (к. т. н., доцент О. В. Кулаков, Національний університет цивільного захисту України), статистичному методу оцінки ймовірності поразки блискавкою структурних елементів об’єкту (к. т. н., доцент В. Н. Дронов, к. т. н., с. н. с. В. В. Князєв, д. т. н., професор В. І. Кравченко, НТУ «ХПІ»).

Учасники конференції працювали також у чотирьох секціях – «Основні аспекти впровадження Технічного регламенту України з електромагнітної сумісності. Спеціальні вимоги до обладнання АЕС; бортового авіаційного обладнання; залізничного транспорту, озброєння та військової техніки. Практичні аспекти метрологічного забезпечення випробувань у галузі ЕМС», «Методи та засоби захисту об’єктів від прямих ударів блискавки і непрямих дій, практичні аспекти їх застосування. Сучасні вимоги до систем заземлення об’єктів. Методи діагностики», «Електрофізичні процеси та високовольтне обладнання», «ЕМС сучасних інформаційних систем та суміжні питання».

Під час роботи конференції зроблено та обговорено 42 наукові доповіді, у тому числі 12 доповідей за участю студентів та аспірантів.

Крім того, було проведено засідання Технічного комітету ТК 22 з обговорення сучасного рівня гармонізації національних стандартів в сфері ЕМС та планів стандартизації на 2015 рік.

Учасники конференції прийняли ряд рішень. В Україні рівень стандартизації за параметрами електромагнітної сумісності у галузі залізничного транспорту та озброєння і військової техніки незадовільний. Внаслідок чого такі важливі об’єкти не відповідають сучасним європейським вимогам щодо безпеки їх експлуатування. ТК 22 має у місячний термін розробити та надати до відповідних державних установ пропозиції щодо шляхів вирішення цього питання. Підтримано ініціативу Мінекономрозвитку України щодо прийняття більшості міжнародних та європейських стандартів, як національних, мовою оригіналу методом «підтвердження». Конференція надала фахівцям можливість обмінятися досвідом та узгодити бачення подальших кроків щодо розбудови української економіки з урахуванням сучасних вимог з електромагнітної сумісності обладнання. Провести наступну конференцію ПАСЕБ у жовтні 2016 року.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет