О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Ми відчували радість і гордість за рідний ХПІ!»


#10 от 26.06.2014

На знімку внизу – переможці Всеукраїнської студентської олімпіади з електромеханіки. Нещодавно ці студенти кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» повернулися з черговою перемогою з Кременчуцького державного політехнічного університету (КДПУ), на базі якого з 2001 року і проходить цей турнір.

На знімку І. Гаєвого (зліва направо): Олексій Кабенюк, Євгеній Сакун, Георгій Савустьян, Богдан Воробйов та старший викладач кафедри АЕМС І.В. Обруч.

«Студенти нашої кафедри беруть участь у цій олімпіаді з 2005 р., – говорить старший викладач кафедри АЕМС І.В. Обруч. – За цей час вони не раз ставали призерами в особистій та командній першостях. В цьому році наша команда – Богдан Воробйов, Олексій Кабенюк, Георгій Савустьян, Євгеній Сакун (ЕМБ-50б) – посіла 1-е місце в командному заліку, а Євгеній Сакун став переможцем і в особистих змаганнях. Крім цього, Женя зайняв 2-е місце в особистій першості олімпіади з програмування. Слід зазначити, що Георгій Савустьян був включений до складу команди у останню мить, він замінив товариша, який раптово захворів. Безумовно, перемоги в змаганнях такого рівня досягнути непросто: студенти повинні проявити знання теоретичного матеріалу, продемонструвати здібності мислити, аналізувати, впевнено приймати обґрунтовані рішення. Учасники олімпіади представляють провідні технічні вузи України – Національний гірничий університет; Запорізький національний технічний університет; Національний університет «Львівська політехніка»; Одеський національний політехнічний університет; Криворізький технічний університет тощо».

Євгеній Сакун: «Бажання стати інженером з’явилося у мене в шкільні роки. Я захоплювався електронікою та фантастичними фільмами про роботів, брав участь в олімпіадах та конкурсах, у тому числі, і Малої академії наук.

Навчаючись на спеціальності «Автоматизація електромеханічних систем і електропривод», ми вивчаємо одночасно теорію автоматичного керування, електроніку, програмування і, звичайно ж, електропривод. А це, безумовно, говорить про те, що на нашій кафедрі готують широкопрофільних інженерів, які не поступаються спеціальними знаннями вузькопрофільним спеціалістам.

У цьому році команда ЕМБ факультету, капітаном якої я був, посіла 2 місце в олімпіаді з програмування, що відбулася в нашому університеті. Цей результат є доказом високого професіоналізму викладачів кафедри АЕМС, їх майстерності та зацікавленості в успіхах студентів.

На нашій кафедрі організований студентський клуб розробників комп’ютерних систем, у якому я беру активну участь. Під керівництвом старшого викладача В.О. Котлярова ми займаємося проектуванням різних технічних пристроїв – автономного мобільного робота, електромеханічної системи з мікропроцесорним керуванням «Футбол». Ми на практиці застосовуємо свої знання, творчо підходимо до виконання технічних завдань, отримуємо навички роботи в команді. Отже, на кафедрі створені всі умови для здобуття якісної освіти!»

Георгій Савустьян: «Я вступив до Політеху після технікуму. У школі я захоплювався ракетомоделюванням, брав участь у змаганнях та мріяв про технічну спеціальність. Коли приїхав до Харкова із Донецької області, мене одразу вразив Політех: його інфраструктура, величні корпуси та прекрасний спорткомплекс, де багато спортивних секцій і кожен студент може займатися улюбленим видом спорту. Я, наприклад, із задоволенням відвідую секцію зі скелелазіння. Наша дружна команда часто бере участь у змаганнях різного рівня.

І хоча моя спеціальність складна, я жодного разу не пожалкував, що обрав саме її, адже навчатися на нашій кафедрі дуже цікаво. Ми, впевнений, надовго запам’ятаємо лекції та практичні заняття таких викладачів, як професор завідувач кафедри Володимир Борисович Клєпіков, професори Віктор Тимофійович Долбня, Леонід Володимирович Акімов, Олександр Васильович Осичев, доцент Денис Георгійович Коліушко, старший викладач Володимир Олегович Котляров та ін.

Про те, що наша кафедра регулярно бере участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді з електромеханіки, я дізнався ще на 3 курсі. У команду я потрапив несподівано, бо захворів мій одногрупник, який входив до складу «збірної». До Кременчука ми відправились разом зі старшим викладачем нашої кафедри І.В. Обручем. Олімпіада, у якій брали участь студенти 11 технічних вузів (команди по 3–4 чоловіка), відбувалася у два етапи, перший – теоретичний, у якому були тестові запитання і декілька задач з електромеханіки. У другому – практичному – нам треба було побудувати у пакеті Matlab модель двигуна з навантаженням, розрахувати параметри системи та отримати графіки перехідних процесів. Зі всіма цими складними завданнями ми успішно впоралися. Відзначу, що ця перемога не тільки наша, але і нашого керівника Ігоря Володимировича Обруча, який готував нас до цього турніру».

Олексій Кабенюк: «Ще у дитинстві я зацікавився різними механізмами та їх роботою. Я із задоволенням розбирав до кожного гвинтика усі прилади, які мене оточували. І у подальшому це мені згодилося! Вивчати техніку я продовжив і у клубі юного техніка, який відвідував багато років. Після закінчення школи я вже чітко бачив своє майбутнє: маючи відмінні результати ЗНО, я з великої кількості вузів обрав саме Політех, який з першого погляду підкорив моє серце, а незабаром став для мене другою домівкою!

У нашому університеті є унікальна можливість реалізувати всі пориви душі, гармонійно розвиватися. Після занять я із задоволенням відвідую спортивні секції, адже спорт полюбив ще у школі. А у нашому Палаці студентів завжди відбуваються різні заходи, які організовують СтудАльянс та профком студентів. Такі творчі вечори допомагають відволікатися від повсякденного навчання та насичують позитивними емоціями.

З гордістю можу сказати, що на нашій кафедрі завжди дуже приємна робоча та творча атмосфера. Викладачі заряджають нас своєю енергією, ми постійно прагнемо дізнатися щось нове, отримати найсучаснішу інформацію. Вони завжди підтримають нас у різних починаннях. А ми, в свою чергу, допомагаємо один одному у навчанні. Саме це і є складовими успіху підготовки майбутніх кваліфікованих спеціалістів, якими ми і бажаємо стати!»

Богдан Воробйов: «Спочатку я хотів отримати середню спеціальну освіту, бо вважав, що маючи спеціальність, зможу успішно працювати. Однак, дякуючи щасливому збігу обставин, я цього не зробив. Мій сусід, який вже навчався в ХПІ на 3 курсі, розповів мені про свою кафедру АЕМС. Згодом я вступив до Політеху на підготовчі курси з математики, а на Дні відкритих дверей познайомився з Ігорем Володимировичем Обручем. Після бесіди з ним я був впевнений, що хочу навчатися саме на кафедрі автоматизованих електромеханічних систем. Про те, що я зарахований на бюджет, дізнався, відпочиваючи на морі.

На нашій кафедрі панує доброзичлива, тепла та гостинна атмосфера, яку створюють як викладачі, так і студенти. На заняттях ми відчуваємо себе колегами наших лекторів, які зрозуміло і доступно пояснюють матеріал, дають нам безцінні знання. Я впевнений, що справжнього успіху досягає той, хто любить свою справу, цінує кожну мить навчання та праці.

Кременчук виявився достатньо привітним та затишним містом. Воно сподобалося нам не тільки своєю красою, але й тим, що саме тут ми здобули справжню перемогу, яка викликала в нас безмірну радість і гордість за рідний ХПІ! Ми вдячні за допомогу і підтримку всім викладачам кафедри, а особливо Ігорю Володимировичу Обручу.

Я намагаюся завжди бути настроєним на перемогу, і якщо б мені ще раз запропонували взяти участь у такому турнірі, погодився б не замислюючись!»

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет