НТУ «ХПІ» – п’ятий у «ТОП 200 Україна»

#10 от 26.06.2014

Рейтинги

НТУ «ХПІ» – у п’ятірці найкращих університетів рейтингу «ТОП 200 Україна» в 2014 році. У порівнянні з минулим роком університет поліпшив свою позицію – тоді він посідав шосте місце.

Даний рейтинг заснований на показниках, що відображають в цілому характерні властивості освітньої системи східної Європи. На відміну від системи оцінювання європейських вузів, яка, головним чином, акцентує показники індексу цитування наукових робіт та впровадження наукових розробок у виробництво, тут найважливішу роль відіграє якість освіти, що надається вузом, а також науково-педагогічний потенціал його професорсько-педагогічного складу.

У порівнянні з попередніми роками, НТУ «ХПІ» значно посилив свої позиції. Зросла оцінка науково-педагогічного потенціалу, а найвищим у цьому році вперше опинився показник міжнародного визнання вузу. Це свідчить про високу репутацію нашого університету за кордоном, що, в свою чергу, приваблює іноземних студентів і сприяє інтернаціоналізації вищої школи України.

НТУ «ХПІ» розвиває міжнародне співробітництво шляхом участі в міжнародних програмах, таких як TEMPUS, партнерська програма з університетом штату Айова (США) та багатьох інших. Крім того, зовсім недавно університет відвідували представники Британської ради. Зустрівшися з керівництвом університету та керівниками мовних кафедр, вони обговорили концепцію підвищення якості підготовки студентів з іноземних мов, пілотний проект якої буде впроваджуватися в НТУ «ХПІ».

Основною рисою і показником якості науково-педагогічного персоналу університету є те, що результати його наукових досліджень використовуються в освітньому процесі. Лекції студентам читають ті, хто давно освоїв ці дисципліни на практиці. І, крім викладання, вони ведуть активну науково-дослідну діяльність, проводячи разом зі студентами досліди і розрахунки в лабораторіях.

Для оцінки міжнародного визнання вузу додатково враховувалася його участь у таких європейських програмах, як Seventh Framework Programme і Tempus. Дані про ці індикатори за результатами діяльності університетів у попередньому році вибиралися з декількох незалежних джерел (дані вузів, дані МОН України, дані Комітету з державних премій України і премій ім. Т. Шевченка, дані міжнародних асоціацій університетів, дані про міжнародні проекти 7-ї рамкової програми ЄС (Seventh Framework Programme), Темпус (Tempus), інші відкриті дані).

Університети характеризують активна позиція в системі вищої освіти, постійне прагнення до розвитку і до освоєння нових форм роботи, які чітко простежуються по динаміці зміни індикаторів та оцінок експертів.

Текст підготовлено за матеріалами сайту euroosvita.net

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет