О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Наша традиція – перемагати


[Професор В. Мілих, завідувач кафедри «Електричні машини»]
#8 от 20.05.2014

Перемоги студентів у II турі Всеукраїнської студентської олімпіади, як і у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт є основним показником рівня і якості підготовки студентів та вагомою складовою рейтингу вищих навчальних закладів Україні.

Успіхи представників кафедри «Електричні машини» у цих студентських змаганнях вже стали доброю традицією, яка була започаткована й сформована у попередні роки. Так за п’ять останніх років (2009–2013) на олімпіадах вони посіли у особистому заліку перше місце – двічі, третє місце – один раз, у командному – двічі – перше місце і один раз – третє. Але більш значні досягнення були у наукових конкурсах: 7 перших, 5 других і 3 третіх місць.

Важливо зазначити, що все це відбувалося, як кажуть спортсмени, «на виїзді» – за межами Харкова.

От і в 2014 році традиція подовжена, та ще й з рекордним для нас розвитком: у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Електричні машини та апарати» у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського студенти Анатолій Цивкін з доповіддю «Динаміка силових дій в потужному турбогенераторі» та брати Дубяги – Ростислав і Святослав – із доповіддю «Аналіз координатних і часових функцій магнітних полів в активній зоні турбогенератора» (спільна робота) посіли три перших місця. Тоді ж друге місце посів Дмитро Кольвах із доповіддю «Дослідження температурного стану асинхронного частотно-керованого двигуна при переміжаючому режимі роботи S6».

Та й це ще не все: кафедра цього року розширила «географію» участі у II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. У галузі «Електротехніка та електромеханіка» у Дніпродзержинському державному технічному університеті, де кафедра електричних машин брала участь уперше, студент Павло Матвєєнко із доповіддю «Засоби регулювання реактивної потужності в енергосистемах» посів 1 місце, а студент Микита Горюшкін із доповіддю «Аналіз можливостей використання різних типів генераторів для вітроенергетичних установок з урахуванням діапазону потужності» – 3 місце.

Треба зазначити, що усі перемоги далися у напруженій конкурентній боротьбі. Так у другому турі на першому етапі у Кременчуці були розглянуті 123 наукові роботи, а на другий етап для доповідей були запрошені 37 учасників з 31 роботою з 22 вузів Україні, і ще 2 учасники з Новочеркаська (Росія). Аналогічно, у Дніпродзержинськ було надіслано 216 робіт із 33 університетів України, а для безпосередньої участі були запрошені студенти з 129 роботами.

Згадані вище досягнення у наукових конкурсах підтримали наші студенти і на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом «Електромеханіка» для спеціальності «Електричні машини і апарати» у Кременчуці, де команда наша здобула перше місце, а в особистому заліку студент Ярослав Сябрук посів третє місце.

Готуватися до перемог цього року студентам допомагали професор В.І. Мілих, доценти М.Я. Петренко, В.В. Шевченко та О.Ю. Юр’єва. А участь у другому турі олімпіади і конкурсів брали студенти 4–6 курсів, які здобули золоті, срібні та бронзові медалі, а також дипломи переможців від університетів – відповідальних організаторів змагань, які призначені МОНУ.

Студентські конкурси і олімпіади у 2014 році відбувалися у складних умовах. Так, не всі запрошені у Кременчук студенті мали можливість приїхати, зокрема, з Донбасу і Луганську, з Росії. Але організатори знайшли вихід і забезпечили їхню участь шляхом дистанційної відеоконференції через скайп.

Ще слід зупинитися на такій обставині – майже усі наші студенти, які надіслали свої наукові роботи до Дніпродзержинська, були визнані переможцями першого етапу ІІ туру. Тому кафедра електричних машин отримала вісім запрошень на другий етап. За умовами проведення конкурсу запрошені вже мали статут потенційних переможців – залишалося шляхом особистого захисту робіт визначити лише їх конкретні призові місця. Але через відсутність фінансування змогли поїхати тільки два студенти (про них уже йшла мова). До речі, досі невизначений термін відшкодування витрат студентам за відрядження. А це може призвести до того, що наступного року взагалі не знайдеться претендентів на здобуття перемоги в другому турі олімпіади і наукового конкурсу. І тоді, на жаль, наша добра традиція буде порушена.

Відзнаки й нагороди у конкурсах присуджуються галузевими комісіями, які складаються з досвідчених викладачів різних університетів. Відрізнялися від звичних цього року й умови роботи викладачів у складі галузевих конкурсних комісій (у Кременчуці це були – на науковому конкурсі професор В. І. Мілих і на олімпіаді – доцент О.Ю. Юрьєва, у Дніпродзержинську – доцент В.В. Шевченко). Визначення переможців було напруженим і безкомпромісним, тому що всі університети розуміють важливість для них студентських перемог у олімпіадах і наукових конкурсах.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет