О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вітаємо і пишаємося багаторічною співпрацею!


[Професор А. Бойко, лауреат Державної премії України, зав. кафедри турбінобудуваннятурбінобудування]
#8 от 20.05.2014

ВАТ «Турбоатом» є стратегічним підприємством України, що значною мірою визначає економічну, енергетичну и національну безпеку країни. Турбіни ВАТ «Турбоатом» працюють на електростанціях 45 країн Європи, Азії, Америки та Африки.

Завод входить до числа провідних турбобудівних підприємств світу і спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для ГЕС і ГАЕС, газових турбін для ТЕС, парогазового та іншого енергетичного обладнання.

На заводі працюють 6 тисяч чоловік. Турбіни, виготовлені на «Турбоатомі», виробляють 40% продукції теплових електростанцій, 65% АЕС і 95% – ГЕС України. «Турбоатом» – одне із крупніших у світі турбінобудівних підприємств із повним циклом виробництва: проектування, виготовлення, поставка, наладка та фірмове обслуговування турбінного обладнання для всіх типів електростанцій.

Виробничі потужності підприємства дозволяють щороку випускати парові турбіни загальною потужністю 8 млн. кВт і гідравлічні турбіни загальною потужністю 2 млн. кВт. ВАТ «Турбоатом» тісно співпрацює з рядом кафедр НТУ «ХПІ», особливо плідно – з кафедрою турбінобудування, чия лабораторія аеродинаміки за технічними можливостями та оснащенням не має аналогів в Україні. Завдяки цій співпраці значно покращені аеродинамічні характеристики проточних частин турбін, їх надійність і маневреність. Високі техніко-економічні показники забезпечуються, в першу чергу, застосуванням новітніх методів багатокритеріальної, багатопараметричної оптимізації проточних частин турбін, створених на кафедрі турбінобудування НТУ «ХПІ». Аналогів цих методів ще не існує в світі.

У результаті проведення великого обсягу теоретичних, конструкторських, розрахункових і експериментальних робіт розроблені принципи проектування останнього ступеню ЦНД, що забезпечують її надійність і економічність у широкому діапазоні режимів експлуатації турбіни. Лише в останні роки, завдяки використанню найсучасніших методів багатопараметричної та багатокритеріальної оптимізації проточних частин, аналогів яких сьогодні немає у світі, НТУ «ХПІ» спільно з ВАТ «Турбоатом» вдалося підвищити ефективність і збільшити потужність ряду потужних парових турбін, що їх випускає завод.

У 2009 році ВАТ «Турбоатом» отримав Державну премію України в галузі науки і техніки. У складі авторського колективу відзначеної роботи є й співробітник НТУ «ХПІ», професор В.П. Суботович. Цей факт – один із яскравих прикладів тісної успішної співпраці двох наших колективів.

Ми раді відзначити, що у свій 80-річний ювілей «Турбоатом» спрямовує свій стратегічний курс на збільшення обсягів наукоємного виробництва, а якість продукції відповідає вимогам Міжнародного сертифікату.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет