О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Конференція трудового колективу НТУ «ХПІ»


#6-7 от 30.04.2014

16 квітня підвела підсумки виконання колективного договору з адміністрацією, укладеного 1 квітня 2011 року.

Колективний договір є нормативним документом, який регулює взаємовідносини власника або уповноваженого ним органу та працівників, його положення повною мірою реалізують права, гарантії та компенсації, передбачені чинними нормативно-правовими актами України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Були заслухані доповіді ректора професора Л.Л. Товажнянського (на знімку) та голови профспілкового комітету А.Й. Фоміна. Зміст першої доповіді свідчив про те, що майже всі позиції колективного договору на 2011–2013 рр. виконані. В результаті цього колектив нашого вузу мав і має змогу працювати в спокійній, діловій, пройнятій взаємною повагою і розумінням обстановці, що забезпечило в звітний період динамічний розвиток університету в усіх галузях його діяльності.

Ректор зупинився на пунктах договору, виконання яких було покладено на адміністрацію.

Розділ «Участь колективу в управлінні університетом» містить 4 пункти, за виконання яких відповідає адміністрація. Жодне суттєве рішення не ухвалюється без громадської експертизи. Так голова профкому включений до складу Вченої ради; ректор звітує перед конференцією про виконання кошторису; співробітники університету залучаються до обговорення учбових, методичних, наукових, фінансових питань і всі рішення, від яких залежить функціонування університету, приймаються після широкого обговорення.

На нарадах деканів, засіданнях Вченої ради обговорюються такі важливі питання, як правила прийому до університету, відкриття нових спеціальностей, кафедр, факультетів.

У 2012 році проведена атестація наукових співробітників та педагогічних працівників (зав. учбових лабораторій, майстри виробничого навчання, методисти), при якій до складу атестаційних комісій входили представники профспілкового комітету.

У адміністрації нема розбіжностей з профспілковим комітетом у сфері трудових відносин – прийом на роботу чи звільнення, залучення до роботи пенсіонерів. За звітний період не було щодо них жодної конфліктної ситуації.

Постійно ведеться принципова політика адміністрації університету щодо залучення до наукової та педагогічної праці талановитої молоді (90% випускників аспірантури залишаються в університеті) та надання можливості досвідченим і висококваліфікованим викладачам продовжувати роботу на умовах термінового трудового договору (контракту).

Трудовий колектив підтримав дії, які дозволять продовжувати працювати на неповну ставку висококваліфікованим викладачам, що вже отримують наукову пенсію, і залучати до викладацької діяльності випускників магістратури та аспірантури. Незважаючи на зменшення контингенту студентів і пов’язане з цим скорочення штатного розкладу, в університеті не був звільнений жоден працівник.

Позитивні тенденції в організації та проведенні науково-дослідної роботи, забезпечені шляхом впровадження ряду організаційних заходів, дозволили університету в звітному періоді (2012 р.) отримати статус дослідницького.

Адміністрація суворо дотримується норм оплати праці, випадки порушення терміну виплати заробітної плати траплялися з причин, що не залежали від університету.

Так у січні 2014 року в зв’язку з недофінансуванням статті «Заробітна платня» весь колектив університету (від ректора до прибиральниці) вимушений був на п’ять робочих днів піти у відпустку за свій рахунок.

Трудовий колектив, як відзначив ректор, підтримав ініціативу адміністрації щодо переходу до 5-денного робочого тижня. Новий внутрішній розпорядок роботи всіх підрозділів університету був своєчасно затверджений конференцією трудового колективу, внесені відповідні зміни до Колективного договору. Вже третій семестр ми працюємо за 5-денним робочим тижнем. Серед позитивних результатів можна відзначити підвищення ефективності використання аудиторного фонду, економію коштів на комунальні платежі тощо.

Пункти, за які відповідає ректорат у розділі «Підготовка та підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів», виконані в повному обсязі. НТУ «ХПІ», мабуть, єдиний університет в Україні, де за успішний захист дисертаційних робіт науковці одержують грошову винагороду.

Над забезпеченням сприятливих умов та охорони праці адміністрація й профспілка постійно працюють у тісному контакті. На покращення умов праці в кошторисі було передбачено 1024 тис. грн., витрачено ж 1191 тис. грн.

З 19 заходів щодо охорони праці повністю виконано 13 пунктів. 7 пунктів у зв’язку з затриманням фінансування казначейством виконані частково. Проведена атестація робочих місць, де є несприятливі фактори умов праці співробітників (хімічні лабораторії, місця електриків, робочих УВЦ, зварювальників). Вжито необхідних заходів для забезпечення належного освітлення в учбових аудиторіях та дисплейних класах згідно з замовленнями кафедр. Проведений медичний огляд співробітників, що працюють у несприятливих умовах. Виконані згідно з проектом заміна і монтаж нових електромереж гуртожитку № 5 і т. ін.

Ректорат вживає всіх можливих заходів соціального захисту політехніків – надаються додаткові відпустки специфічним категоріям (жінки, які мають дітей; працюючі в шкідливих умовах); матеріальна допомога; пільги з оплати навчання дітей співробітників на підготовчих курсах тощо.

У зв’язку з проведенням Євро–2012 Міністерство видало наказ, згідно з яким учбовий процес в 2012 році повинен був закінчитися 31 травня. Було прийняте рішення не відправляти співробітників, які забезпечують учбовий процес, в безоплатну відпустку, а завантажити їх методичною, науковою роботою, розвитком матеріальної бази учбового процесу тощо. Це дозволило виплатити працівникам заробітну плату за червень, а саме: 9 млн. грн. бюджетних коштів та 3 млн. грн. небюджетних. Всі співробітники своєчасно і в повному обсязі отримали відпустки та кошти на оздоровлення.

У час дії цього Колективного договору за максимальною шкалою виплачувалися надбавки за наукові ступені та звання.

У розділі договору «Оздоровлення» адміністрація несе відповідальність за забезпечення функціонування спортивно-оздоровчих таборів; організацію відпочинку дітей співробітників; оздоровлення співробітників університету; діяльність спортивного клубу НТУ «ХПІ».

Ми змогли забезпечити на весь період дії Колективного договору стабільну роботу двох спортивно-оздоровчих баз, працювали два дитячих оздоровчих табори. Спортом та фізичною культурою в різних секціях і клубах та спорткомплексі університету займаються 1050 співробітників університету, в тому числі 120 їх дітей. При цьому вони сплачують 50% вартості абонементів.

Відзначив ректор також, що адміністрація повністю гарантувала умови діяльності профспілкової організації. Це значною мірою сприяло визнанню нашої профспілки, як однієї з найавторитетніших серед вузів міста.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет