О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Станьте потрiбними суспiльству!


#17-18 от 30.08.2004

Традиційне інтерв’ю напередодні нового навчального року відбулося в час, коли закінчувала свою роботу приймальна комісія - 2004. Йшло зарахування останніх першокурсників, яким пощастило - і вони будуть героями урочистої Посвяти в студенти, сядуть 1 вересня за парти в аудиторіях Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”. Ректор нашого університету, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, доктор технічних наук, професор Л.Л. Товажнянський відповідає на питання газети „Політехнік”:

- Кожен навчальний рік є новим етапом у житті університету. Які головні особливості року, що розпочинається?

- У будь-якого навчального року є незмінна, найголовніша, складова - копітка й наполеглива праця всього колективу по підготовці висококваліфікованих фахівців. Та, звичайно, життя вносить зміни, і це прекрасно! Нинішній етап розвитку вищої освіти в нашій країні ознаменований входженням України до Болонського процесу, цей офіційний акт має статися вже наприкінці нового навчального року - у травні 2005-го. Цей процес спрямований на формування Європейського простору вищої освіти, зближення її цілей, стандартів, моделей. НТУ „ХПІ”, як і більшість вищих навчальних закладів України, прагне зробити якнайбільше для забезпечення мобільності наших студентів у світовій системі освіти та на ринку праці. MAGNA CHARTA UNIVERSITATUM - основоположний документ Болонського процесу - проголошує: „Університети повинні давати майбутнім поколінням освіту і виховання, що навчать їх, а через них інших, поважати велику гармонію навколишнього середовища і самого життя”. Нова парадигма вищої освіти передбачає створення нового освітнього середовища, котре б дозволяло людині одержувати якісну освіту протягом усього життя (освіта дорослих), створення нових видів пізнавальної методології, новітніх засобів прискореного отримання та постійного оновлення знань, підготовку громадян до життя та діяльності в умовах інформаційного суспільства.

Враховуючи ці тенденції, університет за останні роки відкрив понад 40 нових спеціальностей, 8 нових кафедр, 6 нових факультетів. От і цього року запроваджено 10 нових спеціальностей, серед них - обладнання нафтових і газових промислів, автомобілі та автомобільне господарство, психологія, оподаткування, відео-, аудіо та кінотехніка, комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва та ін.

Відповідають принципам Болонської декларації і кредитно-модульна система оцінки знань, яка існує в нашому університеті з 1991 року, і багатоступенева підготовка фахівців „бакалавр-спеціаліст-магістр”, запроваджена в НТУ „ХПІ” з 1996 року, і дистанційне навчання, в якому наш університет займає чільні позиції в Україні.

- Про якість підготовки спеціалістів університет дбає, починаючи з моменту формування складу абітурієнтів. Що можна сказати про нове поповнення студентів?

- Приймальна комісія мала змогу вибирати кращих, адже конкурс загалом по університету становив 2,89 особи на одне місце, а на окремих факультетах - економічному, інформатики і управління, бізнесу і фінансів, комп’ютерних та інформаційних технологій сягав 3,25 - 5,51. На деяких, особливо нових, спеціальностях на 1 місце претендувало по 11 абітурієнтів. Прийнято 339 медалістів, нашими студентами також стали 96 відмінників - випускників технікумів та коледжів. Нам приємно відзначити, що наш університет залишається привабливим для мешканців різних регіонів, у тому числі й для тих, де є вищі технічні навчальні заклади. І цього року, як завжди, до НТУ „ХПІ” вступала молодь, практично з усіх областей України, найбільша кількість - з Луганської, Донецької, Запорізької, Полтавської, Чернівецької, Дніпропетровської, Автономної республіки Крим тощо.

- Ці хлопці й дівчата стануть, принаймні на 5 - 6 років, харків’янами...

- Так, сьогодні вони разом з нами святкують 350-річний ювілей нашого міста. Ми хочемо, щоб вони відчували, що вчаться у крупнішому вузівському центрі не лише України, а й Європи. Що вуз, який вони обрали, вносить неабиякий вклад у розвиток Харкова, його наукового й технічного потенціалу. Вчені університету і його випускники відносяться до тієї гуманітарно-технічної еліти, яка великою мірою впливає на розвиток економіки України і, в першу чергу, рідного міста. Ми пишаємося з того, що група вчених НТУ „ХПІ” перемогла у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм місцевого і регіонального розвитку, оголошеному Президентом. Програма підвищення ефективності місцевого самоврядування на основі інтелектуального потенціалу Харкова, розроблена ними разом з виконавчим комітетом міської ради, визнана кращою у категорії міст з населенням понад 1 млн. жителів.

- Першокурсники починають своє знайомство з містом з самого університету. Що нового своїм студентам він приготував цього року?

- Крім нових факультетів та спеціальностей, про які ми вже говорили, в університеті продовжується зміцнення матеріальної бази, створення засобів соціального захисту. Цього року відкрито новий пункт первинної медичної допомоги, який доповнив такі медичні заклади університету як санаторій-профілакторій, унікальний діагностичний комплекс „Радмір - Політех”.

В останні дні минулого навчального року закладено перший камінь нової споруди науково-технічної бібліотеки університету, з уведенням якої в експлуатацію набагато зростуть можливості для студентів і викладачів у пошуку та використанні літератури за допомогою сучасних інформаційних технологій, зручності в одержанні підручників, підготовці до екзаменів у нових затишних читальних залах. Держава теж подбала про соціальний захист студентів, з 1 вересня суттєво збільшується розмір стипендії.

- З якими словами професори і викладачі, ректорат звернуться у День знань до студентів?

- Мені хотілося б обов’язково відзначити зрослий потяг до знань у сьогоднішніх вихованців університету. Вони почали свідоміше, вимогливіше ставитися як до самих себе, так і до нас - своїх учителів. Відчувається, що більшість студентів не просто проводять час у вузі: вони цілеспрямовано готуються до самостійного життя. Приємно відзначити, що міцніє і їх суспільна позиція - в нашому університеті активно працює студентський парламент, який дедалі конструктивніше впливає на вирішення проблем навчання, соціального захисту, відпочинку студентів. Відчуваємо вже і вплив на ці питання з боку Асоціації випускників ХПІ, створеної в грудні 2003-го. До її складу увійшли заслужені працівники різних галузей економіки, які своєю працею уславили „альма-матер”.

Ми щиро бажаємо сьогоднішнім студентам стати потрібними суспільству, як це вдається щороку 95% відсоткам наших випускників, що з допомогою університету одержують цікаву роботу за фахом.

З новим навчальним роком, друзі! Хай щастить!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет