О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Чемпіонська трійця з МТ факультету


[Розмовляв І. Гаєвий]
#20-21 от 10.11.2013

17 листопада – День студента

На знімку зліва направо: Данило Горбатенко (МТ-49), Катерина Очковська (МТ-40), Анастасія Липовська (МТ-49), Дмитро Богачов (МТ-49)."

Минуло вже більше року зі знаменної для України спортивної події – проведення у нас чемпіонату Європи з футболу. Але і досі, мабуть, якийсь завзятий вболівальник своєї національної збірної, скажімо, Нідерландів, з вдячністю згадую гостинність українців, і, власне, харків’ян. Адже і в нашому славетному місті відбувалися запеклі футбольні баталії. Був причетний до прийому іноземців і НТУ «ХПІ», який люб’язно надав закордонним гостям свій гуртожиток №3, що розташований у мікрорайоні Олексіївка.

Тримірна модель учбового корпусу №2 з накладеними текстурами

Так от, уявний «фан», який проживав у нашій «трійці», напевно, пам’ятає комфорт, зручність кімнат своєї тимчасової домівки. Але він, напевно, не знає, що про його зручності потурбувався звичайний, (а може і не звичайний!) студент ХПІ Дмитро Богачов (МТ-49), який навчається на кафедрі геометричного моделювання та комп’ютерної графіки. Хлопець є автором системи навігації у гуртожитку, до якої входить відеоролик, що постійно нагадував гостям, як зручніше дістатися до потрібного місця (аеропорт, фан-зона та ін.), різноманітні потрібні карти, схеми, «бейджики» для волонтерів та багато іншого корисного матеріалу. Якщо, шановний читачу, ти зацікавився цією системою, мерщій у гуртожиток, адже вона і зараз надійно працює!

Тримірна модель наукової бібліотеки НТУ «ХПІ».

Ця наукова робота, яку Дмитро виконав під керівництвом доцента О. А. Глібко, стала переможцем II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Взагалі ж, останні два роки хлопець активно бере участь у наукових конкурсах та конференціях республіканського та міжнародного масштабів. У цьому році, наприклад, це Міжнародний конкурс рекламних та PR проектів «Золотой компас» (Харків), у якому команда ХПІ отримала кращі призи у чотирьох з п’яти номінацій («Краща презентація проекту», «Кращий новинний сюжет», «Кращий внутрішньокорпоративний PR» та ін.). Не можна не згадати і про національні змагання студентських соціальних проектів, які проводила міжнародна організація Enactus, у якій харківські політехніки були третіми. Тут наші студенти представили три екологічно та соціально спрямовані проекти, один з яких направлений на боротьбу зі сміттям, інший пов’язаний з недостачею питної води. Слід повідомити, що проекти втілені в життя – автори знайшли спонсорів, які профінансували установку необхідних фільтрів у дитячих будинках. Багато позитивних емоцій привіз додому Дмитро і з Севастополя, де брав участь у Всеукраїнській конференції з комп’ютерної графіки «Графика XXI века» і у якій його доповіді було присуджено 2 місце.

«Зараз я отримую другу вищу освіту в магістратурі на кафедрі стратегічного управління на ІФ факультеті, – розповідає хлопець, – а як член СтудАльянсу продовжую брати участь у різноманітних молодіжних проектах, пропоную нові ідеї. У майбутньому бажав би працювати спеціалістом у сфері графічного дизайну».

Тримірна модель Головного аудиторного корпусу НТУ «ХПІ».

Одногрупник Дмитра Данило Горбатенко ще у школі мріяв розробляти комп’ютерні ігри і планував вступати до ХПІ, адже його старший брат вчився тут на КІТ факультеті. Ставши студентом, Данило брав участь у Всеукраїнській олімпіаді з конструкторських систем, був її срібним призером, а у олімпіаді з комп’ютерного моделювання посів третє місце. Другий результат показав хлопець у Всеукраїнській студентській олімпіаді з інженерної та комп’ютерної графіки серед учасників, які використовували систему «Компас 3D», та третій – у Всеукраїнській студентській олімпіаді з нарисної геометрії та геометричного моделювання на ПЕОМ. Він також має Диплом І ступеня учасника конкурсу Міжвузівських студентських наукових робіт 2010/2011 н. р. за роботу «Пошук та аналіз методів побудови 3D моделі деяких об’єктів» (науковий керівник І. В. Середа).

Цього року, як і Дмитро Богачов, Данило став переможцем Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Таким чином він покращив свій результат у цьому престижному турнірі, адже два роки тому був нагороджений дипломом ІІ ступеня.

Разом зі ще однією переможницею конкурсу Анастасією Ліповською, яка теж навчається в групі МТ-49, Данило розробив тримірний комп’ютерний макет нашого університету (науковий керівник – старший викладач К. В. Анісімов). «Ще на першому курсі не думав, що буду займатися розробкою конструкторських систем, – розповідає хлопець. А зараз вже не уявляю свого життя без цієї цікавої та перспективної роботи!»

«У нас виникла ідея створити путівник по вузу, – продовжує бесіду Настя. – Так з’явилися тримірні макети кожної будівлі Політеху. Дуже допоміг у цьому ректорат, який дозволив нам ознайомитися з технічною документацією корпусів, топографічними картами території ХПІ. Самі ж ми зробили потрібні знімки і врешті отримали реальний проект, у якому ви знайдете не тільки наші величні, старинні будівлі, але і кожне дерево, кожну лаву, що стоять на алеях університету! Цей макет, який став основою нашої з Данилом бакалаврської роботи, може бути використаний як додаток з проведення занять з віртуального пожежно-прикладного навчання. Адже за допомогою ігрового двигуна OGRE3D ви зі своєю помічницею-камерою можете політати над територією Харківського політехнічного! До речі, цей макет я представила на конференції «Мікрокад», що відбулася цього року в НТУ «ХПІ».

Зараз майбутні інженери продовжують реалізовувати свої ідеї у цьому напрямку. І. можливо, вже скоро ми станемо свідками їх нової захоплюючої розробки! Адже у цих молодих людей крім бажання творити є й неабиякий досвід. Голова органу студентського самоврядування «Студентський Альянс» МТ факультету Анастасія Ліповська була відзначена іменною стипендією Верховної Ради України, паралельно навчається на кафедрі стратегічного управління, вона призер Міжнародної олімпіади з охорони праці, переможець Міжнародного конкурсу рекламних та PR проектів «Золотой компас», призер національних змагань студентських бізнес-проектів, які проводила організація Enactus, учасниця Всеукраїнського чемпіонату зі стратегічного менеджменту GMC Junior 2013, неодноразово проводила різноманітні акції у вузі та місті.

«Я закохалася в наш університет із самого початку навчання, – каже дівчина. – Він допоміг мені, як то кажуть, знайти себе, реалізувати свої ідеї та задуми. Спасибі тобі, любий Політех!»

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет