О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Комплексні інноваційні проекти НТУ «ХПІ» – учасники енергетичного тижня ЄС


[Професор С. Бухкало]
#16 от 16.09.2013

Студент і наука

З ініціативи Європейської комісії з 2006 року проводиться енергетичний тиждень, який сьогодні координується Виконавчим агентством з конкурентоспроможності та інновацій у тісній співпраці з директоратом Європейської комісії з енергетики. ЄС під час енергетичного тижня демонструє діяльність, спрямовану на підвищення енергоефективності та поновлюваних джерел енергії з метою поширення передової практики, а також натхнення на нові ідеї і створення для їх реалізації організацій різного рівня.

У нашому університеті завдяки участі в енергетичному тижні отримала подальший розвиток концепція комплексного інноваційного проектування (керівник С. І. Бухкало), яка народилася на кафедрі інтегрованих технологій, процесів та апаратів (завідувач – професор Л. Л. Товажнянський) у 2009 році. Постійно розвиваються методи учбового проектування, про що свідчить діяльність студентів НТУ «ХПІ» (групи: БФ-18а, 18б, 19а; ІТ-27б, 87в, 49; ІФ-36ж, 27м; І-39; О-40в) та ХНУСА (МО-41, МО-42) та викладачів (М. М. Зіпунніков, О. І. Ольховська, А. В. Сєріков, Р. Ф. Смоловик та ін.) різних факультетів та вищих навчальних закладів. Енергетична проблема виходить на Європейський рівень розвитку.

Енергетичний день у НТУ «ХПІ» був присвячений обговоренню законів України про відходи, стан навколишнього середовища та забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення; механізми фінансування та передачі технологій в області енергетики; запобігання негативного впливу відходів на навколишнє середовище та здоров’я людини на території України, ЄС і Землі в цілому.

Слід відзначити, що охоплення і встановлення контактів на місцевому рівні є відмінним способом мобілізації та залучення громадян і місцевих зацікавлених сторін до розвитку сталої енергетичної політики. Пакт мерів – це європейський рух, який закликає місцеву та регіональну владу добровільно підвищувати ефективність використання енергії та поновлюваних джерел енергії на їх території. Підписавшись до цього Пакту, місцеві органи влади зобов’язані скоротити викиди CO2 принаймні на 20 % до 2020 року.

Накопичений в НТУ «ХПІ» науковий досвід в області різного виду технологій, властивостей матеріалів і багатьох інших пріоритетних областей розвитку інженерії в цей час є достатньою основою для подальшого їх творчого науково-технічного розвитку. До розробки сучасних комплексних виробничих енергоефективних проектів важливо залучати студентів різних курсів та вузів з метою розвинення елементів наукової і технічної творчості з ресурсо- та енергозбереження.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет