О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Я вірю у майбутнє!»


[П. Ніколенко]
#16 от 16.09.2013

Катерина Плаксій (І-27ам)

«Чи замислювались ви колись, навіщо самовіддано працює вчений, натхненно творить митець, безвідмовно допомагає нужденним місіонер? Заради марнославства, світової відомості, матеріальних втіх? Я думаю, істинна причина в іншому: кожна людина, відчуваючи швидкоплинність життя, прагне залишити щось цінне по собі, те, що стане у нагоді її родині, народу, країні, всьому світу. Весь мій науковий пошук – це шлях самовдосконалення, пізнання Всесвіту, терниста путь до істини, наблизившись до якої, я над усе мрію служити людям. «Ви, напевно, назвете мене мрійником, але я такий не один», – співає великий Джон Леннон у безсмертній композиції «Imagine», закликаючи увесь світ до миру та розуміння. Сьогодні я стверджую, що моя ідея – не утопія, що для молодих мрійників є перспектива: я бачу свою Батьківщину країною, де живуть сильні і талановиті люди, душі і думки яких сповнені красою і безмежною любов’ю до життя.

Мені здається, ми вже сьогодні на вірному шляху, а завтра тисячі маленьких відчайдушних мрійників, як я, докладуть максимум своїх зусиль задля своїх родин та України, і успіх українців буде невідворотним, як настання омріяного завтра. Можливо, я тільки мрійниця, та я готова наполегливо працювати заради розвитку своєї Батьківщини та всього людства. Навіть більше: в ім’я всього людства!»

Автор цих рядків – Катерина Плаксій (І-27ам). Ми навели уривок із есе, яким дівчина представляла себе на VI щорічному молодіжному форумі «От идеи к действию» («From Idea to Action») стипендіальної програми «Завтра.UA», що відбувся у Києві 25–27 травня. Катерина стала першим у нашому університеті студентом-стипендіатом програми «Завтра.UA» – першої в Україні загальнонаціональної програми підтримки талановитої молоді. Ця програма є частиною комплексу проектів Фонду Віктора Пінчука в галузі освіти і науки та має на меті сприяти формуванню нового покоління інтелектуальної та ділової еліти країни. Програма спрямована на те, щоб талановита молодь знайшла гідне свого інтелектуального і професійного рівня місце в різних сферах науки, економіки та громадського життя країни і стала рушійною силою прогресивних змін в Україні.

На Форум було запрошено 320 переможців (з близько 2000 (!) кандидатів з усієї України) конкурсу стипендіальної програми «Завтра.UA». Учасники брали участь у цікавих тренінгах, дебатах, представляли свої ідеї. Катерина Плаксій здобула «червоний» диплом за конкурсну роботу «Дослідження нелінійних дисипативних систем в околі внутрішнього резонансу», яка стала найкращою в секції «Математика і механіка». Над цією темою Катя працює вже декілька років – під керівництвом д. фіз.-мат. н., професора кафедри прикладної математики (завідувач кафедри професор Л. В. Курпа) Ю. В. Міхліна, відомого спеціаліста в області нелінійної динаміки, підготувала дипломні роботи бакалавра та магістра. Магістерську вона захистила на «відмінно» 13 червня цього року. «Дослідження, яким присвячена моя магістерська робота, – каже Катерина, – можуть використовуватися для проектування спеціальних нелінійних віброгасників для гашення небажаних коливань у механічних системах. Мені дуже цікава ця тема. (До речі, на VII Харківському регіональному конкурсі студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук, що відбувався у квітні-травні цього року, серед переможців – 18 студентів нашого університету – вже другий рік поспіль ім’я Катерини Плаксій! Вона нагороджена дипломом ІІ ступеня!). Хочу займатися наукою, мрію вступити до аспірантури. Я дуже вдячна долі за те, що стала часткою Політеху – унікального місця, де панує атмосфера студентства, молодості та свободи, де колективу викладачів властивий не лише високий професіоналізм, а й душевність та порядність, а кожен студент отримує увагу та можливість самореалізації! Досвід спілкування на Форумі з відомими людьми був цікавим та корисним, також важливо, що програма «Завтра.UA» планує створення системи сприяння працевлаштуванню стипендіатів у перспективних сферах науки, економіки, державного управління та громадського життя України!»

Ще на першому курсі Катя Плаксій посіла І місце у Всеукраїнській студентській олімпіаді з української мови. За успішне та наполегливе навчання Катерина стала стипендіатом Президента України на 4 та 6 курсах, на 5-ому – Кабінету Міністрів України. Але найбільшими своїми досягненнями вона вважає перемоги у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з математичних наук у 2012–2013 рр., який проводився в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ). Найулюбленішим заняттям дівчини у вільний час було й залишається зустрічатися з друзями, читати книжки та писати ліричні вірші! Тому не дивно, що нещодавно Каті присуджено ІІ місце у ІІ Міжнародному літературно-мовному конкурсі імені Т. Г. Шевченка.

Бажаємо Катерині подальших творчих успіхів у житті!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет