О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Півстоліття творчості


[Підготувала М. Абрамчук]
#13-14 от 26.06.2013

16-17 травня в нашому університеті відбулися урочистості з нагоди 50-річчя кафедри промислової і біомедичної електроніки. Розпочалися вони з відкриття Міжнародної науково-технічної конференції молодих вчених «Електронна техніка: проблеми та перспективи розвитку» у Першій аудиторії електрокорпусу.

З привітальним словом від імені ректорату звернувся проректор з наукової роботи професор А. П. Марченко: «Сьогодні світ неможливо уявити без електроніки, тим більше – промислової. На кафедрі с глибокою повагою ставляться до кожного, будь то студент, викладач, науковець, промисловець. Бажаємо успіхів усім разом і кожному окремо: педагогам – талановитих студентів, керівникам аспірантури і докторантури – щоб роботи їх підопічних завжди захищалися».

Ґрунтовну і цікаву, особливо для молодого покоління, доповідь зробив завідувач кафедри, академік НАНУ, д. т. н., професор Є. І. Сокол: «1963 року кафедру електрифікації промислових підприємств було розділено на дві: з такою самою назвою і кафедру промислової електроніки. І перший випуск 54 інженерів відбувся 1965 року. Загалом за роки існування кафедри тут підготовлено 4500 інженерів, 86 із них – іноземці з 12 країн. Основна тематика наукових робіт, які виконуються на кафедрі, пов’язана з перетворювальною та мікропроцесорною технікою, а також з розробкою сучасної електронної апаратури. З 1991 року тут ведеться підготовка спеціалістів за напрямком «Фізична і біомедична електроніка», а у 2000 році кафедра отримала сучасну назву – «Промислова і біомедична електроніка».

На пленарному засіданні свої доповіді також представили професор Г. Г. Жемеров «Перетворювальна техніка: проблеми і перспективи»; декан факультету інтегральної підготовки професор А. В. Кіпенський «Розробка медичної апаратури на кафедрі ПБМЕ»; завідувач кафедри фізичного матеріалознавста для електроніки та геліоенергетики професор Г. С. Хрипунов «Спільні розробки в галузі геліоенергетики».

Приємно відзначити, що конференцію відвідало багато студентів та молодих науковців, які вітали викладачів і науковців гучними оплесками. Особливої уваги заслуговували корифеї, людей, які стояли біля витоків кафедри – це професори Віктор Тимофійович Долбня, Юрій Петрович Гончаров, Ігор Петрович Архієреєв.

Після пленарного засідання конференція продовжила свою роботу у секціях. Упродовж конференції було заслухано понад 30 доповідей молодих вчених, присвячених перспективам розвитку електронної техніки.

А святковий концерт у Палаці студентів порадував і колектив кафедри-ювіляра, і гостей. Зі сцени звучали привітання від члена-кореспондента НАН України, заступника директора Інституту електродинаміки А. Ф. Жаркіна; члена-кореспондента, директора Науково-технічного центру магнетизму технічних об’єктів В. Ю. Розова; професора, доктора технічних наук М. М. Юрченка; завідувача відділу Інституту електродинаміки НАН України О. М. Юрченка; голови правління Міжнародного консорціуму «Енергозбереження» В. О. Барського; декана факультету електроніки НТУУ «КПІ» професора В. Я. Жуйкова; завідувача кафедри «Електроніка та електротехніка» Новосибірського державного технічного університету, доктора технічних наук, професора С. О. Харитонова; завідувача кафедри «Електронні засоби автоматизації і управління» Томського державного університету (ТУСУР), доктора технічних наук, професора О. Г. Гарганєєва; професора Талліннського технічного університету Д. Віннікова; випускника ХПІ, професора сирійського університету Латтакія Аруса Мохаммеда.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет