О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

До нових вершин педагогічної майстерності


[Професор В. Ніколенко, доцент С. Мєшковая]
#11-12 от 15.05.2013

21–24 травня в сонячній Алушті (АР Крим) відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Кримські педагогічні читання: нові педагогічні технології в освіті і формування гуманітарно-технічної еліти», яка вже стала традиційною. Вшосте кращі представники вищої технічної школи України зі своїми колегами з близького і далекого зарубіжжя зберуться для обговорення актуальних проблем педагогічної науки й визначення основних напрямів та перспектив її розвитку. Організаторами конференції виступають Академія педагогічних наук України, яку очолює президент, колишній міністр освіти і науки України, академік В. Г. Кремінь, та Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» на чолі із ректором професором Л. Л. Товажнянським і проректором з науково-педагогічної роботи професором О. Г. Романовським.

Коло питань, які винесені на розгляд, надзвичайно широке і різноманітне: модернізація педагогічних та методичних технологій, вплив інноваційного типу світового розвитку на завдання педагогіки вищої школи, професійна культура та особистісні якості викладача вузу, шляхи подальшого вдосконалення процесу підготовки національної гуманітарно-технічної еліти і багато інших.

Активну участь у роботі конференції візьмуть співробітники кафедри політичної історії НТУ «ХПІ». Керуючись вимогами Болонського процесу про єдність навчальної і наукової діяльності, викладачі кафедри здійснюють значну навчально-методичну роботу. Тільки у 2012 році підготували й опублікували «Програму та методичні рекомендації до лекційних і семінарських занять з курсу «Історія України» для студентів усіх спеціальностей» і «Методичні вказівки з підготовки до семінарських занять та контрольних робіт для студентів заочної форми навчання»; подали до видавничої ради посібник «Історія України. Навчальний посібник для іноземних студентів» (автори: В. І. Ніколаєнко, Л. П. Савченко, І. В. Дворкін) та «Методичні рекомендації до використання мультимедійних презентацій у вивченні курсу «Історія України» (для студентів усіх спеціальностей)» (В. І. Ніколаєнко, С. С. Телуха, Є. К. Шишкіна). Триває робота над підготовкою другого видання колективного курсу лекцій з історії України, перше видання – 2001 року. Важливим напрямком роботи кафедри є підготовка і проведення науково-методичних семінарів і конференцій.

Високий рівень навчального процесу забезпечують 11 викладачів кафедри, 10 з яких мають вчений ступінь кандидата історичних наук. На кафедрі успішно ведеться підготовка аспірантів. У 2011–2012 роках кандидатські дисертації захистили С. С. Телуха та А. В. Харченко, які зараз працюють на посадах старших викладачів. Ведеться відповідна робота щодо поновлення на кафедрі докторантури. Минулого року тему докторської дисертації затвердила доцент С. І. Мєшковая; над вибором тем працюють доценти Я. В. Мотенко, В. В. Кабачек, старші викладачі А. В. Харченко, І. В. Дворкін.

Щорічно друкується тематичний випуск Вісника НТУ «ХПІ» серія «Актуальні проблеми історії України», затверджений ВАК України як фаховий (2012 р. вийшло два номери). Протягом 2011–2012 років підготовлене монографічне дослідження «Трудові семестри політехніків. До 50-річчя студентських будівельних загонів» (автори: В. І. Ніколаєнко, С. І. Мєшковая, І. В. Дворкін, Я. В. Мотенко, А. В. Харченко), присвячене трудовому подвигу студентів-політехніків.

У 2012 році викладачі, аспіранти та співробітники кафедри опублікували більше 30 наукових статей у виданнях України, Росії, Білорусі, Польщі. Старші викладачі А. В. Харченко та І. В. Дворкін брали участь у міжнародних конференціях в Москві, Гродно, Львові, а також у реалізації спільних польсько-українсько-білоруського і французько-українського історичних наукових проектів. І це далеко не всі досягнення. Науково-педагогічна діяльність співробітників кафедри політичної історії поступально розвивається, зростають її обсяги, покращується якість.

Пріоритетною рисою педагога ХХІ століття є вміння ефективно сприймати інноваційні ідеї, втілювати їх на практиці, постійно відточувати власну майстерність. «Справжній учитель – це завжди учень», – нещодавно влучно зауважив перший міністр освіти і науки незалежної України, академік І. А. Зязюн. «Кримські педагогічні читання» яскраво підтверджують ці слова, демонструють готовність викладачів наполегливо підкорювати вершини педагогічної майстерності, самовдосконалюватися, йти в ногу з часом.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет