НТУ «ХПІ» – IV рівень акредитації

[Є. Сокол, член-кореспондент НАНУ, д. т. н., професор, проректор НТУ «ХПІ»]
#8-9 от 24.04.2013

Лідерство НТУ «ХПІ» в освітніх інноваціях підтверджується сьогодні багатьма рейтингами, затребуваністю наших випускників, міжнародним визнанням університету. Цим шляхом, визначеним нашим ректором професором Л. Л. Товажнянським ще в кінці 90-х – у не найкращий для вищої школи час, університет впевнено рухається в ХХІ столітті, досягаючи європейського рівня освіти. Ні дня без кроку вперед – так можна визначити позицію керівництва університету, всіх політехніків, з якої створювалася Програма розвитку Харківського політехнічного на перше десятиріччя нового віку.

Ми одними з перших в Україні розпочали педагогічний експеримент із втілення в навчальний процес принципів Болонської декларації, а саме – системи кредитів, і наші студенти навчаються за нею вже з першого курсу. Діє нове покоління навчальних планів, узгоджених із міжнародними принципами змісту освіти.

Свій багатий досвід розвитку вітчизняної вищої школи, своє бачення шляхів входження української системи освіти в європейський освітній простір наш ректор енергійно й послідовно розповсюджував у вузах України. За його участі проведено безліч нарад і конференцій, підготовлено необхідні документи, розроблені концепції. Принципом нашого приєднання до Болонського процесу професор Л. Л. Товажнянський вважає збереження кращих традицій, незаперечних здобутків вітчизняної вищої школи і засвоєння тих новацій, які об’єднають український освітній простір з європейським і світовим.

Знаковим моментом стало підписання нашим ректором у 2005 році Великої Хартії Університетів у найстарішому університеті Європи – Болонському, чим засвідчувалося високе визнання НТУ «ХПІ» європейською освітньою системою.

Харківський політехнічний протягом усієї своєї історії вчасно, а часто навіть заздалегідь, відповідав на вимоги часу, розширюючи коло спеціальностей, за якими готує фахівців. Це особливо помітно на прикладі останніх 14 років, коли за участю та з ініціативи ректора відкрито 33 нових спеціальності.

Про зростання рівня якості підготовки спеціалістів свідчить і подвоєння кількості наших студентів – переможців різноманітних конкурсів наукових робіт, предметних олімпіад. Щороку студенти НТУ «ХПІ» виборюють 20–30 призових місць у ІІ турі Всеукраїнських олімпіад, а у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт – 30–50 нагород.

Всі згадані складові нашого руху вперед, постійні зусилля керівництва університету, всього колективу на чолі з ректором забезпечують нам гідний імідж, дійсне лідерство, визнані освітньою спільнотою й фахівцями всіх рівнів. Це ще раз підтвердила успішно пройдена нещодавно акредитація напрямів, спеціальностей та університету в цілому.

Сьогодні підготовка фахівців у НТУ «ХПІ» ведеться за 45 напрямами, 101 спеціальністю. Повторній акредитації цього року підлягали 8 напрямів, 42 спеціальності та університет в цілому. 39 кафедр, 15 факультетів та майже всі структурні підрозділи університету брали участь у підготовці до цього своєрідного іспиту.

Згідно з рішенням Акредитаційної комісії України всі 8 напрямів та 42 спеціальності ХПІ акредитовані. А сам НТУ «ХПІ» визнаний акредитованим за IV – найвищим – рівнем. Міністерство освіти і науки України видало Національному технічному університету «ХПІ» сертифікат про акредитацію строком на 10 років.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет