О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Відомий вчений, мудрий педагог


#8-9 от 24.04.2013

Колектив викладачів і вчених нашого університету – це команда однодумців, згуртованих відданістю рідному НТУ «ХПІ» на чолі з головним сьогоднішнім ювіляром – Леонідом Леонідовичем Товажнянським. Ці поважані в колективі люди складають його міцну основу, яка забезпечує всі значні досягнення університету.

Відомий вчений, мудрий педагог

28 квітня виповнюється 75 років професору, д. т. н., завідувачу кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології, академіку Академії наук вищої школи України, почесному професору Дніпропетровського хіміко-технологічного університету Олексію Яковичу Лобойку. З 1961 року, після служби в армії, його життя пов’язане з Харківським політехнічним інститутом – тут він був студентом, тоді ж зустрів красуню Ліду, яка стала вірною, дбайливою дружиною, подарувала йому сина та доньку і дотепер дарує своє тепло! Олексій Якович був членом бюро КСМ Н факультету, тут він пройшов шлях від інженера до професора, завідувача кафедри. Кандидатську і докторську дисертації О. Я. Лобойко підготував під керівництвом академіка АН УРСР Василя Івановича Атрощенка; а з 1986 року очолює кафедру.

Олексій Якович досвідчений і мудрий педагог, авторитетний завідувач кафедри серед споріднених кафедр України і СНД, багато робить для підвищення якості підготовки спеціалістів, збереження і розвитку матеріально-технічної бази кафедри. Він є визнаним фахівцем вищого ґатунку в галузі технології неорганічних речовин і суміжних галузей науки, одним із організаторів Міжнародних наукових конференцій у цьому напрямку, автором (співавтором) близько 340 наукових праць, у т. ч. 10 монографій та 4 підручників, 60 авторських свідоцтв і патентів; підготував 20 кандидатів і 2 докторів наук, консультує ще 2 докторантів. Очолює наукову школу «Каталітичні і масообмінні процеси в технологіях зв’язаного азоту, метанолу, каталізаторів та в паливно-енергетичному комплексі», засновником якої був академік В. І. Атрощенко; незмінний науковий керівник однієї з двох держбюджетних (МОН України) НДР.

О. Я. Лобойку притаманна активна життєва позиція. П’ять років (1980–1985 рр.) очолював Н факультет, потім п’ять років партійну організацію університету. Тепер – член Наукової ради НАНУ з проблеми «Каталіз», фахової ради МОН України та член секції хімії і хімічної технології Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки; бере участь у роботі спеціалізованої вченої ради з захисту кандидатських та докторських дисертацій, інших наукових та науково-методичних структур. За плідну багаторічну працю отримав ряд відзнак, наприклад, «Знак Пошани» (1985 р.), медаль Ярослава Мудрого Академії наук вищої освіти України (2002 р.).

Ректорат, колективи факультету ТНР та кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології НТУ «ХПІ» бажають Вам, Олексію Яковичу, Вашій родині міцного здоров’я, благополуччя, творчої наснаги, родинних успіхів!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет