О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Особливості допуску до участі в конкурсі для вступу до вузів деяких категорій вступників


[Г. Котляр]
#6-7 от 28.03.2013

Розвиток науки і техніки, постійне вдосконалення характеру праці і підвищення її технічного рівня вимагають високоякісної та різнобічної підготовки спеціалістів з різних галузей знань. Тому головною метою навчання в українських вищих навчальних закладах (далі – ВНЗ) є формування системи професійних знань та умінь студентів із загальноосвітніх та спеціальних дисциплін для того, щоб знання, здобуті під час навчання, успішно застосовувались випускниками в їх роботі.

Відповідно до ч. 4 ст. 53 Конституції України, ч. 1 ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 №2984-III громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі в межах стандартів вищої освіти, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

Загальний порядок допуску до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання передбачено у п. п. 3.1-3.6, 6.1-6.15, 7.1-7.13 розділів III, VI, VII Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2013 році, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 05.11.2012 №1244 (далі – Умови). Але чинним законодавством визначені деякі категорії осіб, які мають право брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти, тобто без обов’язкового подання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання.

Так, право брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВНЗ або за результатами зовнішнього незалежного оцінювання на їх вибір мають особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди I та II груп, діти-інваліди).

Право брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВНЗ в разі їх неучасті у рік вступу в незалежному зовнішньому оцінюванні мають: а) громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до вищого навчального закладу; б) військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, – при вступі на заочну форму навчання; в) особи, що мають захворювання, зазначені в переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, встановленому Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може забезпечити проходження незалежного зовнішнього оцінювання навчальних досягнень та деякі інші категорії вступників.

Право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВНЗ на їх вибір мають особи, які здобули повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше, подібне право надано і громадянам України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном.

Г. Котляр, провідний спеціаліст відділу правової роботи, правової освіти, систематизації законодавства Харківського міського управління юстиції

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет