О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Регулювання діяльності студентського самоврядування


#6-7 от 28.03.2013

Відповідно до ст. 54 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 №2984-III (далі – Закон) правами осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах є: право на участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення навчально-виховного процесу, науково-дослідної роботи, призначення стипендій, організації дозвілля, побуту, оздоровлення; право на участь в об’єднаннях громадян; право на участь у діяльності органів громадського самоврядування вищого навчального закладу (далі – ВНЗ) та факультетів, Вченої ради ВНЗ та факультетів, органів студентського самоврядування. Саме з метою того, щоб студенти не були байдужими і мали можливість зробити життя змістовнішим, реалізувати свої ідеї стосовно діяльності ВНЗ та здобуття вищої освіти, і діють органи студентського самоврядування.

Згідно із ст. 38 зазначеного вище Закону у ВНЗ та їх структурних підрозділах діє студентське самоврядування, яке є невід’ємною частиною громадського самоврядування відповідних навчальних закладів. У студентському самоврядуванні беруть участь особи, які навчаються у ВНЗ. З якою метою створюються органи студентського самоврядування? Студентське самоврядування забезпечує захист прав та інтересів осіб, які навчаються у ВНЗ, та їхню участь в управлінні ВНЗ. Студентське самоврядування здійснюється особами, які навчаються у ВНЗ, безпосередньо та через органи студентського самоврядування, що обираються шляхом таємного голосування. Органи студентського самоврядування можуть мати різноманітні форми (сенат, парламент, старостат, студентська навчальна (наукова) частина, студентські деканати, ради тощо). Вищим органом студентського самоврядування є загальні збори (конференція) осіб, які навчаються у ВНЗ.

У межі діяльності студентського самоврядування входять наступні дії: 1) прийняття актів, що регламентують їхню організацію та діяльність; 2) проведення організаційних, наукових, культурно-масових, спортивних, оздоровчих та інших заходів; 3) сприяння працевлаштуванню осіб, які навчаються у ВНЗ; 4) розпорядження коштами та іншим майном, що знаходяться на їхньому балансі та банківських рахунках; 5) виконання інших функцій. За погодженням з органом студентського самоврядування у ВНЗ приймаються такі важливі рішення стосовно студентського життя, як: а) відрахування осіб, які навчаються у ВНЗ, та їх поновлення на навчання; б) переведення осіб, які навчаються у ВНЗ за державним замовленням, на навчання за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб; в) переведення осіб, які навчаються у ВНЗ за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб, на навчання за державним замовленням; г) поселення осіб, які навчаються у ВНЗ, в гуртожиток і виселення з гуртожитку тощо.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет