Вшановуючи попередників

#22-23 от 14.12.2012

7 грудня в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки відомому вченому в галузі динаміки і міцності машин, прикладної теорії коливань, першому завідувачу кафедри колісних і гусеничних машин Віталію Прокоповичу Аврамову. Відкрив мітинг декан факультету транспортного машинобудування, к. т. н. В. В. Єпіфанов: «Учасник Великої Вітчизняної війни д. т. н., професор В. П. Аврамов зробив значний внесок у розвиток бронетехніки в Україні та за кордоном. Він запрошував до викладання фахівців-практиків. Саме це новаторство стало прикладом для багатьох кафедр університету. Досвід В. П. Аврамова і його внесок у галузь танкобудування України послужили початком реалізації головного принципу діяльності університету ХПІ – єднання освіти, науки і виробництва».

Ректор Л. Л. Товажнянський у своїй промові підкреслив, що «співпраця з Харківським конструкторським бюро ім. О. О. Морозова триває ось уже протягом 40 років, а більше 70% співробітників бюро складають саме випускники кафедри. І сьогодні вона розвивається в цьому напрямку, а її досягнення відзначені численними нагородами та преміями».

Поділилися своїми спогадами та враженнями про В. П. Аврамова завідувач кафедри «Колісні та гусеничні машини», д. т. н., професор Д. О. Волонцевич; старший син В. П. Аврамова – Д. В. Аврамов; лауреат Державної премії, керівник Харківського конструкторського бюро ім. О. О. Морозова, к. т. н. О. І. Веретенніков та ін.

– Україна – одна з восьми країн світу, що володіють повним циклом створення і виробництва бронетанкової техніки, в тому числі, колісних і гусеничних машин, які є конкурентоспроможними і користуються попитом на світовому ринку. Активний розвиток цієї галузі сьогодні обумовлюється тісною співпрацею конструкторського бюро з кафедрою колісних і гусеничних машин ХПІ, а також завдяки діяльності фахівців, яких готує ця кафедра, – зазначив Герой України, член-кореспондент Національної Академії наук України, генеральний конструктор України зі створення бронетанкової техніки та артилерійських систем, Почесний доктор НТУ «ХПІ» М. Д. Борисюк.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет