О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Всеукраїнська науково-практична конференція «Кірпічовські читання з історії науки і техніки»


[Ю. Панфілов, начальник методичного відділу, член оргкомітету]
#21 от 07.12.2012

Всеукраїнська науково-практична конференція «Кірпічовські читання з історії науки і техніки»
відбулася 14 листопада в НТУ «ХПІ». Вона названа на честь фундатора та першого директора Харківського практичного технологічного інституту В. Л. Кирпичова та була присвячена актуальним проблемам інженерної науки.

У конференції, організаторами якої виступили НТУ «ХПІ», Центр досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва HAH України (Київ), Державна наукова сільськогосподарська бібліотека Національної академії аграрних наук України (Київ), Державний економіко-технологічний університет транспорту (Київ), взяли участь представники 50 вищих навчальних закладів та наукових установ, серед них 31 доктор та 72 кандидати наук. Це науковці з Національного технічного університету України «КПІ», Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара, Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України (Київ) та ін.

Географія наукового форуму охоплювала такі міста, як Харків, Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Черкаси, Мелітополь, Запоріжжя, Севастополь, Одеса, Миколаїв, Кіровоград, Переяслав-Хмельницький, Суми, Чернігів, Павлоград, Луганськ та Бєлгород (РФ).

Відкрив конференцію проректор НТУ «ХПІ» О. Г. Романовський. З розгорнутою доповіддю, яка була присвячена історії нашого університету виступив ректор професор Л. Л. Товажнянський. У своїй доповіді він розкрив основні напрями наукової та педагогічної діяльності В. Л. Кірпічова, показав як втілювалися в життя ідеї фундатора ХПТІ, визначив найважливіші досягнення університету в галузі науки і техніки. інженерії і промислових розробках.

Далі зі своїми доповідями виступили вчені НТУ «ХПІ» та київські науковці. Завідувач кафедри автоматизованих електромеханічних систем НТУ «ХПІ» професор В. Б. Клєпіков глибоко розкрив проблему зародження наукової електротехнічної школи України, зокрема відзначив значний внесок професора П. П. Копняєва. Провідний науковий співробітник Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва HAH України А. С. Литвинко акцентувала увагу на використанні методології історико-наукових досліджень для вивчення сучасної картини світу. Завідувач кафедри теоретичної механіки НТУ «ХПІ» професор О. К. Морачковський визначив головні наукові досягнення академіка В. Л. Рвачова, ідеї якого зберегли свою актуальність і до сьогодення.

Роль збірника «Історія української науки на рубежі тисячоліть» у актуалізації досліджень в галузі науки і техніки відзначив директор центру досліджень історії науки і техніки ім. О. П. Бородіна ДЕТУТ професор О. Я. Пилипчук. Декан інженерно-фізичного факультету НТУ «ХПІ» Д. В. Бреславський показав у своїй доповіді значення досліджень з історії науки і техніки в розвитку сучасної науки. Старший науковий співробітник Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України О. Д. Кочерга визначила етапи розвитку української природничої термінології у ХХ столітті. Завідувач кафедри історії науки і техніки НТУ «ХПІ» В. М. Скляр окреслив сучасний стан та перспективи викладання історії і техніки в нашому університеті. Усі виступи на пленарному засіданні викликали зацікавленість в учасників конференції.

Далі конференція продовжила роботу у секціях «Методологія історії науки і техніки та методика її викладання у вищий школі», «Історія природознавчих наук», «Історія техніки», «Історія соціогуманітаристики». Усі учасники конференції дійшли висновку, що цей форум став важливим етапом розвитку вітчизняної історії науки і техніки, і сьогодні залишається необхідним обмін досвідом наукової та викладацької діяльності представників наукових та науково-освітніх установ України.

За підсумками роботи конференції була прийнята ухвала. Зокрема, науковий форум постановив опублікувати збірник статей за матеріалами конференції у «Віснику НТУ «ХПІ», запровадити спецкурс «Історія Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» для студентів першого курсу, створити в НТУ «ХПІ» Центр досліджень з історії науки і техніки ім. В. Л. Кірпічова, проводити Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Кірпічовські читання з історії науки і техніки» раз на два роки в НТУ «ХПІ».

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет