О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Магістри 2004


[М. МИХАЙЛИНА]
#17-18 от 30.08.2004

5 липня цього року відбулося урочисте вручення дипломів магістрів наук та магістрів інженерії випускникам НТУ „ХПІ”. Зараз 15 із 23 факультетів займаються підготовкою магістрів. Другий випуск, який відбувся у 2004 році склав 137 студентів, 98 із них отримали дипломи з відзнакою.
Ректор Л.Л. Товажнянський вручає диплом магiстра Iгорю Протасову з факультету Iнформатики i управлiння

15:00. Декани факультетів, випускники та їхні друзі уже зібралися у 12 аудиторії ректорського корпусу Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”. Подія, на яку чекали юнаки та дівчати шість років, ось-ось має відбутися. Так, цілих шість років, що промайнули неначе один день. У повітрі відчувається хвилювання і напруга.

Легкий шурхіт тканини - до аудиторії заходить ректор НТУ „ХПІ”, професор Леонід Леонідович Товажнянський разом із проректорами Євгеном Івановичем Соколом та Андрієм Петровичем Марченко. Вони в мантіях, які одягають на урочисті події. Лунає „Gaudeamus”. „Можливо, це останній раз, коли я чую гімн усіх університетів” - мабуть, ця думка мимоволі з’являється в свідомості магістрів.

Розпочинає церемонію вручення дипломів ректор університету Л.Л. Товажнянський. Привітавши студентів-випускників, він зупинився і на освітянських проблемах та здобутках: „На сьогодні наш університет повністю відповідає тим вимогам, які висуває Болонський процес до вищих навчальних закладів. Це сприяє і розвиткові університету в цілому, і підвищенню прозорості української освіти. Уже 14 країн підписали визнання дипломів НТУ „ХПІ”, - зазначив Л.Л. Товажнянський. - Ми пишаємося вами і радіємо вашим перемогам, але зараз нам трохи сумно, бо закінчилося ваше навчання і більшість із вас уже працюють або підуть працювати на провідних підприємствах України”. Ректор запросив магістрів-випускників вступати до аспірантури, на роботу в рідному університеті.

Мали слово і викладачі. До своїх вихованців звернувся декан факультету
Магiстр Гордiй Клочко, випускник АП факультету
технології неорганічних речовин Михайло Іванович Рищенко: „Для декана не має не рідних дітей, за той час, поки ви отримуєте вищу освіту, всі ви стаєте нам рідними, та магістри, як кращі з кращих, приносять нам більше радості. Я усім вам дякую і висловлюю надію, що більшість із вас залишиться працювати у вузі”.

Далі взяв слово завідувач кафедри автоматизованих систем управління Михайло Дмитрович Годлевський: „Ми намагалися зробити вас вільними людьми. Ось що я розумію під цими словами: вільна людина - це людина, що має вищу освіту, має роботу, яка приносить задоволення. Сьогодні у цьому залі зібралися вільні люди, яких охоче приймуть на роботу українські та зарубіжні підприємства. Бажаю вам від щирого серця успіхів у подальшому житті”.

І церемонія розпочалася. Проректор Є.І. Сокол ще раз наголосив на тому, що „15 із 23 факультетів випускають сьогодні 137 магістрів за 42 спеціальностями”. Він зачитував з наказу прізвища, а декани і ректор вручали дипломи.

Один за одним магістри, не приховуючи хвилювання, підводилися зі своїх місць і виходили отримувати дипломи. Клацання фотоапаратів фіксувало це дійство для наступних поколінь.

Коли усі отримали дипломи, висловили подяку і випускники. Від їх імені виступили Ігор Протасов та Павло Лебедєв.

Почалася невелика концертна програма - перед магістрами виступили Світлана Сидоренко (студентка інституту мистецтв) та Ян Христов (соліст театру оперети). По закінченні ректор НТУ „ХПІ”, професор Леонід Леонідович Товажнянський запросив уже колишніх студентів сфотографуватися.

На сходинках корпусу У-2 зібралися магістри, викладачі, проректори та ректор. Знову почулося клацання фотоапаратів. І в цей момент стало не так важливо „червоний” чи „синій” диплом ти отримав, адже кожен із випускників дійсно відчув себе вільною людиною, що має право сама обирати шлях, яким ітиме усе своє життя.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет