О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Наші на IV Міжнародній


#8-9 от 18.04.2012

Один раз на два роки Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» проводить Міжнародну конференцію студентів, аспірантів та молодих вчених з хімії та хімічної технології. Цього року вона відбулася 4–6 квітня. Її організатором виступив хіміко-технологічний факультет за підтримки Наукового товариства студентів та аспірантів, Академії наук вищої освіти України, Союзу хіміків України та Українського хімічного товариства ім. Д. І. Менделєєва.

У конференції взяли участь студенти, аспіранти, молоді вчені вузів і наукових установ України, Росії та Бєларусі. Серед них – студенти і аспіранти НТУУ «КПІ», НТУ «ХПІ», Білоруського державного технологічного університету, Національного дослідницького Томського політехнічного інституту, Одеського національного політехнічного інституту, НУ «Львівська політехніка», Донецького національного технічного університету, Дніпродзержинського державного технічного університету, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля та ін.

На цьому науковому форумі працювали секції: «Хімія, фізико-хімія і технологія неорганічних речовин», «Хімія і технологія органічних речовин», «Теоретичні та прикладні аспекти електрохімії», «Неорганічне матеріалознавство», «Охорона навколишнього середовища: роль і завдання хімії у вирішенні екологічних проблем», «Хімічна кібернетика».

З привітаннями до учасників конференції звернулися проректор з навчально-виховної роботи НТУУ «КПІ» Т. Б. Варламов, заступник першого проректора І. О. Мікульонок, заступник проректора з наукової роботи В. А. Барбаш, член-кореспондент НАН України Г. Г. Гнесін. Декан ХТФ, голова оргкомітету І. М. Астрелін відзначив, що запал у сприйнятті всього нового є характерною рисою молоді і тим більше тих, хто захоплюється такою давньою, і водночас такою молодою і завжди революційно спроможною наукою – хімією і її складовою – хімічною технологією. Адже виробництво мільйонів життєво необхідних речей, екологічний захист довкілля і багато іншого базується саме на хімічних елементах, сполуках і перебігу хімічних реакцій між ними.

Проблеми, які ставилися і обговорювалися доповідачами, охоплювали як загальні, так і конкретні питання хімії та хімічної технології. Кафедру ХТНР К та Е НТУ «ХПІ» представляли такі доповідачі: Т. А. Довбій, Г. С. Привалова, О. В. Ларіна, М. В. Мотагулін, Г. О. Юрченко, В. А. Маршала, Н. В. Босенко, В. В. Панасенко (на знімку в НТУУ «КПІ»). Дипломом за найкращу доповідь був нагороджений аспірант В. В. Панасенко, який доповів про розробку під керівництвом проректора НТУ «ХПІ» професора Г. І. Гриня нового методу виробництва калійних добрив і звернув увагу учасників конференції на потребу такого виробництва в Україні. Ця проблема є актуальною, бо існує сировинна база для виробництва, а ціни на внутрішньому та зовнішньому ринках стрімко зростають. Потреби України в карбонаті калію становлять 60–70 тис. т/рік, і задовольняються імпортом з інших країн.

Багато цікавої, корисної та дискусійної інформації почули учасники конференції в доповідях, які стосувалися та виробництва вибухових речовин, що застосовуються в промислових цілях (Е. А. Ільїна, М. І. Рогатко, О. Я. Весельська, Т. А. Донцова); синтезу нанокомпозитів (Г.Ю. Зінченко, А. П. Білий) та ін.

Після секційних засідань були організовані екскурсії до ПАТ АК Київводоканал та «Агромат» керамічна плитка і сантехніка.

Підводячи підсумки роботи конференції, декан ХТФ І. М. Астрелін висловив загальну впевненість у тому, що подібні заходи сприяють підвищенню інтересу до вивчення хімії та хімічної технології в цілому, формують вміння відстоювати свою думку та навички проведення науково-дослідної роботи.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет