І знов студенти кафедри електричних машин – попереду

[Професор В. Мілих, завідувач кафедри «Електричні машини»]
#8-9 от 18.04.2012

У грудні 2011 року в нашому університеті відбувся перший тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Електричні машини та апарати». Його переможцями були визнані магістранти кафедри «Електричні машини» Олег Барильник, Наталія Гаєвська і Максим Піпіч, а також п’ятикурсник Анатолій Ольховський.

Вони й були направлені для подальшої участі у ІІ турі конкурсу. Генеральною репетицією для наших конкурсантів стали їх виступи з доповідями на VІ Університетській науково-практичній студентській конференції магістрантів НТУ «ХПІ», яка на кафедрі електричних машин відбулася спеціально трохи достроково – 20 березня 2012 року. Тут досить сувора апробація пройшла перед очами всіх викладачів та кращих студентів кафедри.

Базовим навчальним закладом із проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Електричні машини та апарати» наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України призначено Кременчуцький національний університет (КНУ) імені Михайла Остроградського. Сюди на конкурс з багатьох університетів нашої країни було надіслано 129 наукових робіт студентів. І тут було відібрано 41 роботу переможців першого етапу ІІ туру. У другому етапі ІІ туру у КНУ їх автори мали особисто зробити доповіді за темою наукової роботи та відповісти на запитання викладачів – членів галузевої конкурсної комісії, та студентів – інших учасників конкурсу.

28–30 березня 2012 року у Кременчуці змагалися 33 студенти-конкурсанти з шістнадцяти університетів – Дніпродзержинського, Вінницького, Донецького, Донбаського, НТУУ «Київський політехнічний інститут» та інших технічних університетів, а також Львівського та Миколаївського аграрних університетів, Одеських академії холоду та політехнічного університету і т. ін. Конкурсна комісія складалася з 12 представників різних вузів України.

Науковими напрямками конкурсу, який тепер проводився фактично у вигляді наукової конференції, були визначені: використання нових технологій та матеріалів в електричних машинах та апаратах; теоретичні дослідження та проектування електричних машин та апаратів; експериментальні дослідження, випробування та експлуатація електричних машин і апаратів.

На загальну думку всього складу конкурсної комісії та студентів, учасники з НТУ «ХПІ» продемонстрували найвищий рівень, як своїх доповідей та відповідей на запитання, так і наявністю наукових публікацій за темами конкурсних робіт. Був відзначений професіоналізм робіт наших конкурсантів. Це не дивно, адже магістри кафедри електричних машин НТУ «ХПІ» протягом двох і більше років суміщають навчання з працею на виробництві, на таких підприємствах, як ДП «Завод Електроважмаш», ПАТ «Електромашина» та інших, де вони потім, зазвичай, остаточно працевлаштовуються після захисту дипломних робіт.

Четверо наших студентів зробили цього року, як здавалося на попередніх конкурсах, неможливе: вони посіли два перших та два других місця. Такого не вдавалося зробити ще нікому на даному конкурсі як цього разу, так і в попередні роки. Та ми йшли до цих перемог поступово і впевнено: у 2008 році – одне перше місце, у 2009 – одне перше і одне друге місця, у 2010 – по одному першому, другому і третьому місцю, у 2011 – два перших та одне третє місця.

На знімку: студенти кафедри «Електричні машини» – переможці Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт – разом з керівником делегації – автором цих рядків.

А цього року перші місця посіли Олег Барильник та Наталія Гаєвська, другі – Анатолій Ольховський та Максим Піпіч. Радість і задоволення переможців поділяють і їх наукові керівники: професор В. І. Мілих та доцент Л. П. Галайко.

Слід відзначити, що організатори – кафедра «Електричні машини та апарати» КНУ імені М. Остроградського забезпечили проведення конкурсу на вельми високому рівні – це визнали його учасники і члени конкурсної комісії. Усі були забезпечені комфортним житлом, можливістю нормального харчування, була проведена змістовна екскурсія по університету, надійно працювала мультимедійна техніка. Переможці одразу ж на заключному засіданні конкурсу були нагороджені дипломами та дуже гарно виконаними золотими, срібними та бронзовими медалями, кожен учасник також отримав диск з фотографіями перебігу конкурсу.

З досвіду відомо, що за поданням базового навчального закладу через деякий час переможці отримують ще і дипломи від Міністра освіти і науки, молоді та спорту України. Нові перемоги наших студентів – це внесок у рейтинг кафедри «Електричні машини», а разом з цим – це вагома складова рейтингу НТУ «ХПІ» серед університетів України.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет