О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Галузева конкурсна комісія визначила найкращих


[З. Роженко, доцент кафедри ГМКГ]
#7 от 29.03.2012

Вперше в Україні в 2011/2012 навчальному році за поданням Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» галузь науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка» було введено до переліку галузей науки (груп спеціальностей та спеціальностей), за якими щороку МОНмолодьспорт України проводить Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук.

Відповідно до наказу МОНмолодьспорту України «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук у 2011/2012 навчальному році» базовим вищим навчальним закладом з проведення ІІ туру цього конкурсу призначено Національний технічний університет «Харківській політехнічний інститут». Перший тур цього конкурсу, внутрішній, був проведений у вищих навчальних закладах, а на другий тур були представлені 68 студентських наукових робіт з 33-х вузів з 15 міст України. Галузева конкурсна комісія у складі 25 осіб (з них 21 – доктори наук, професори) з 17 вузів, очолювана проректором з наукової роботи НТУ «ХПI» А. П. Марченком, відібрала 17 кращих робіт, автори яких (21 студент) стали претендентами на нагороду та учасниками підсумкової науково-практичної конференції, яка проходила в нашому університеті 13–15 березня. Організатор цього заходу – кафедра геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (завідувач – д. т. н., професор О. В. Шоман). Її співробітники заздалегідь подбали про поселення учасників конференції в зручних номерах готелю «Турист», а перед реєстрацією пригостили їх кавою з бутербродами. Після узгодження всіх формальностей гостям була запропонована екскурсія на комфортабельному автобусі, під час якої вони відвідали пам’ятні місця нашого рідного міста та новий стадіон «Металіст», побудований до матчів Євро–2012. Подорож виявилась цікавою і всім дуже сподобалась, адже більшість із них відвідала Харків вперше.

Голова галузевої конкурсної комісії проректор НТУ «ХПІ», професор А. П. Марченко нагороджує Андрія Мінакова Дипломом І ступеня переможця конкурсу.

Але головне – робота. А вона почалася наступного дня на ранковому засіданні з привітання ректора НТУ «ХПI» Л. Л. Товажнянського, який відзначив важливість та актуальність конференції, побажав успіхів студентам та об’єктивності членам галузевої конкурсної комісії. Хвилюються студенти, але, напевно, ще більше хвилюються їх наставники. На трибуну виходить перший доповідач – студент 5-го курсу Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова (м. Миколаїв) О. Агарков з доповіддю «Геометричне моделювання просторових кривих з кусково-лінійними залежностями кривини та скруту» – i в залі запанувала тиша. На екрані з’являються макети першого українського корвета зі складними обводами носової частини корпуса, ракетного крейсера, судна-газовоза для транспортування зрідженого газу – i поступово хвилювання поступається розсуду, знанням і впевненості. Протягом відведених 10 хвилин автор пояснює принципи геометричного моделювання просторових кривих, які складають форму корпуса кожного судна, демонструє візуалізацію викладеного в системі AutoCAD, а потім відповідає на запитання членів комісії. Лунають оплески, і перший доповідач полегшено зітхає. А на трибуні з’являється наступний. Робота конференції триває. Кожна з представлених доповідей по-своєму цікава. Наприклад, оригінальною виявилася робота з Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ), яку доповідала О. Красиля. Вона присвячена створенню до 90-рiччя ОНПУ пам’ятного персня з емблемою університету та гербом Одеси. У доповіді було представлено тривимірне моделювання об’ємних виробів з використанням системи ArtCAM JewelSmith і продемонстровані етапи виготовлення персня від створення ескізу до виробу та STL-моделі.

Великий інтерес викликали роботи, результати яких можуть бути впроваджені у виробництво. Наприклад, дослідження четвертокурсника Української академії друкарства (м. Львів) Б. Процайла, виконані під керівництвом доцента С. М. Комарова і присвячені розробці програми для автоматизованої побудови 3D-моделi черв’ячної пари в середовищі AutoCAD, дозволили отримати геометричну модель черв’ячної пари з високою точністю i спростити процес проектування складових елементів, що може бути використано в роботі інженерів-конструкторів для створення машинобудівної продукції. Також була відзначена практична цінність роботи п’ятикурсниці факультету електроніки та інформаційних технологій Сумського державного університету В. Захарченко (керівник – доцент В. Г. Неня), в якій розроблена методика проектування поверхні лопаті робочого колеса відцентрового насосу, в якості методів дослідження запропоновані геометричне моделювання та гідродинаміка, а результати її можуть бути впроваджені у виробництві ВЦН.

Приємно, що відзначились і наші студенти! Так, робота студента 6-го курсу механіко-технологічного факультету НТУ «ХПI» А. Мінакова, виконана під керівництвом доцента кафедри ГМКГ О. А. Глібко i присвячена розв’язанню декількох задач, а саме: підготовці зображення, позиціонуванню на площині та в просторі, програмуванню обробки поверхні фрезою та генерації коду програми для верстата з ЧПК за допомогою геометричного моделювання та програмування, – була визнана корисною при виготовленні деталей з будь-яких конструкційних матеріалів.

Ці три роботи були визнані найкращими, а їх автори нагороджені дипломами I ступеня.

Дипломи ІІ ступеня отримали С. Крисько з Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», О. Оболенський з Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, К. Перешиткін – студент Національної академії природоохоронного та курортного будівництва (м. Сімферополь), О. Красиля з ОНПУ та С. Частікін з Донецького національного технічного університету. А дослідження з моделювання форм складних геометричних об’єктів за допомогою теорії R-функцій, проведені студентками групи МТ-47 НТУ «ХПI» Н. Кохановською та О. Екслер під керівництвом старшого викладача кафедри ГМКГ, к. т. н. А. О. Дашкевича, галузева конкурсна комісія відзначила дипломом ІІІ ступеня. Решта робіт були нагороджені також дипломами ІІІ ступеня. Всього на конференції було заслухано 16 доповідей.

Взагалі на церемонії нагородження голова галузевої конкурсної комісії – проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» А. П. Марченко відзначив високий рівень представлених на конференції науково-дослідних робіт, авторами яких були студенти вищих навчальних закладів майже з усіх обласних центрів України, вручив дипломи їх наставникам i побажав усім успіхів у подальшому навчанні та праці.Окремо слід подякувати організаторам конференції – викладачам та працівникам кафедри ГМКГ. Вони передбачили все – від поселення гостей до невеликих подарунків (сувенірних блокнотів та настільних календарів з видами Харкова), які вручали кожному студенту відразу після доповіді. Це допомагало їм швидше вгамувати хвилювання і відчути турботу та увагу до себе. А під час кави-брейку у перерві між засіданнями учасники конференції мали змогу поспілкуватися, поділитися думками та враженнями, підбадьорити одне одного. До речі, за ці декілька днів більшість студентів встигли потоваришувати і відверто хвилювалися за нових друзів під час виступів перед такою поважною аудиторією. А численні фотографії завжди нагадуватимуть їм про враження від Харкова, НТУ «ХПІ» та конференції.

Фото Дмитра Кічімасова

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет