О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Співпраці з Республікою Таджикистан міцніти


[За матеріалами міжнародного відділу.]
#6 от 15.03.2012

На знімку: ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан Ш. М. Султанов. Фото М. Абрамчук.

Візит в НТУ «ХПІ» Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Таджикистан

6 березня наш університет відвідала делегація Посольства Республіки Таджикистан в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Ш. М. Султановим.

На зустрічі наш університет представляли ректор Л. Л. Товажнянський, проректори В. О. Кравець, Г. І. Гринь, Ю. Д. Сакара, декани факультету міжнародної освіти О. П. Ластовка та електроенергетичного факультету О. П. Лазуренко, завідувач кафедри фізвиховання А. І. Любіев, директор Палацу студентів А. Ф. Марущенко, начальник відділу міжнародних зв’язків університету О. А. Гончаров.

Ректор професор Л. Л. Товажнянський розповів гостям про наш університет, навчання в ньому іноземних громадян. Зараз в НТУ «ХПІ» навчаються 1 аспірант і 85 студентів з Таджикистану (55 із них – на електроенергетичному факультеті), а загалом у Харкові – 245 таджицьких студентів. Наш університет має договори про співпрацю з Міністерством енергетики Таджикистану, Відкритою акціонерною холдинговою компанією «Барки Точик», а також з Таджицьким технічним університетом імені академіка М. С. Осімі.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні Ш. М. Султанов подякував керівництву НТУ «ХПІ» за допомогу в підготовці студентів та аспірантів. За його словами, керівництво Таджикистану зосередило увагу на досягненні економічної незалежності країни, головним напрямком якої є енергетична безпека. Тому підготовка в НТУ «ХПІ» висококваліфікованих кадрів, особливо в галузі енергетики, має велике значення для країни. Ш. М. Султанов відзначив, що велику кількість діючих підприємств очолюють саме випускники нашого вузу, спікер верхньої палати Парламенту країни, мер Душанбе Махмадсаід Убайдуллаєв також закінчив НТУ «ХПІ».

Одна з основних цілей приїзду делегації Посольства – проведення 27–29 квітня на базі нашого університету першого всеукраїнського форуму таджицьких студентів, які навчаються в Україні. Крім студентів-харків’ян у роботі форуму візьмуть участь близько 140 таджицьких студентів, які навчаються у вузах Києва, Дніпропетровська, Кривого Рога, Донецька, Тирасполя та інших міст. В ході форуму планується створити Всеукраїнську раду таджицьких студентів, вибрати її керівництво, започаткувати видання в Україні журналу про життя та навчання таджицьких студентів у нашій країні, провести спортивні змагання, музичні та інші конкурси.

Під час зустрічі Посол Ш. М. Султанов порушив питання про відкриття в Таджикистані факультету НТУ «ХПІ», адже представництво такого відомого вузу в їх країні дасть додаткову можливість готувати фахівців високого класу. Ректор Л. Л. Товажнянський підтвердив згоду нашого університету на відкриття в м. Душанбе такого факультету, але зазначив, що питання це досить складне і вимагає певного часу на реалізацію. Тим не менш, НТУ «ХПІ» зробить все необхідне, щоб вирішити це питання якомога швидше. Сторони домовилися провести необхідну роботу щодо узгодження умов відкриття такого факультету.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет