О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

10 золотих медалей, 10 Почесних дипломів виставки «Сучасна освіта в Україні»


[Л. Тижненко, начальник відділу науково-технічної інформації.]
#4-5 от 27.02.2012

Головна галузева виставка країни «Сучасна освіта в Україні – 2012» проходила в Києві в Національному центрі «Український дім» з 15 по 17 лютого цього року.

П’ятнадцять років поспіль виставка «Сучасна освіта в Україні» ставить високу та важливу мету – збирати під одним великим дахом навчальні заклади з усіх регіонів України та далеко з-за її меж для обміну цінними напрацюваннями та досягненнями серед професіоналів у галузі освіти, підвищення ефективності спільної роботи, заради нових звершень на шляху розвитку освіти в Україні.

Виставка за роки своєї діяльності стала виміром творчих досягнень навчальних закладів, практики педагогічних інновацій, демонструє кращі проекти з проблем освіти.

Протягом вказаного терміну наш університет був активним учасником цього освітянського форуму. Щорічно фахівці виставляли для демонстрації і широкого обговорення нові педагогічні ідеї, які успішно вже застосовуються на практиці.

Найвагоміші результати у сфері інформатизації освіти в університеті отримані в галузі електронного, в т. ч. дистанційного навчання. Координатором у цій сфері став Центр дистанційної освіти, створений в 2002 році на базі двох лабораторій Центру нових інформаційних технологій. До його складу було введено нову, третю лабораторію менеджменту освіти. Всі ці здобутки стали предметом широкого обговорення на виставці. З 2001 по 2004 роки на форумі були проведені фахівцями НТУ «ХПІ» 3 семінари і «круглий стіл», а участь у конкурсі виставки за номінацією «Комп’ютеризація та інформатизація навчального процесу» в 2003 році принесла університету золоту медаль.

Приєднання до Болонського процесу передбачає створення загальноєвропейського освітнього і наукового простору на основі розробки єдиних критеріїв і стандартів у галузі освіти і науки з метою визнання періодів та термінів підготовки фахівців з вищою освітою, що сприяли б співпраці між вищими навчальними закладами Європи, мобільності викладацького складу та студентів.

Здобутки, отримані в університеті в справі модернізації вищої освіти, в т. ч. реформування та оновлення навчальних планів, програм та вищої освіти в цілому, посилення науково-дослідницької компоненти в освітній практиці, НТУ «ХПІ» активно демонстрував на виставках за допомогою різних виставкових форм і заходів. Так, в 2005 році НТУ «ХПІ» став переможцем конкурсу виставки і був нагороджений золотою медаллю.

На розгляд і оцінку спеціалістів представлялись також такі матеріали, як «Упровадження нових форм організації навчально-виховного процесу», «Інноваційні педагогічні технології у навчальному процесі НТУ «ХПІ», «Шляхи інтеграції науки і освіти в університеті», «Упровадження здобутків університетської науки в освітню практику» тощо.

Єдність освітньої і наукової діяльності забезпечила НТУ «ХПІ» вагомі досягнення в підготовці інженерних кадрів та наукових досліджень протягом усієї понад 125-річної історії, високий рейтинг і провідні позиції серед вищих навчальних закладів України та широку відомість у світі. В 2010 році університет отримав статус самоврядного національного дослідницького університету.

Сьогодні НТУ «ХПІ» відомий в Україні і далеко за її межами своїми 40 науковими школами. Їх успішна діяльність забезпечила за останні роки зростання обсягів госпдоговірної і держбюджетної наукової тематики. Обсяг фінансування наукової діяльності в 2011 році в університеті перевищив 27 млн. грн. Видатні досягнення наших вчених тільки за останні 12 років відзначені 12 Державними преміями України, 5-ма преміями Президента і 1 премією НАН України для молодих вчених, преміями НАН України ім. С. О. Лебедєва та В. Є. Лашкарьова.

Численним науковим школам університету належить важлива роль у підвищенні якості підготовки фахівців, наданні випускникам НТУ «ХПІ» статусу спеціаліста, визнаного в світі. Фундаментальні ж дослідження, які виконуються в наукових школах, є основою для вироблення нових стратегічних напрямів науково-технічного прогресу в перспективних галузях економіки України. За роки незалежності України кількість спеціальностей в університеті зросла з 57 до 96.

Тому на виставкових стендах НТУ «ХПІ» виставки «Сучасна освіта в Україні» завжди представлені розробки наукових шкіл у вигляді макетів, моделей, натурних зразків, які демонструють унікальну можливість студента здобути навички вченого-дослідника у великому науковому центрі, яким є НТУ «ХПІ».

Не винятком стала й експозиція університету на ХV ювілейній міжнародній виставці навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2012». На стенді поряд з високими технологіями: прецизійної обробки полімерних матеріалів, дифузійного карбідного поверхневого легування стальних виробів, мікродугового оксидування, прискореного формоутворення деталей Rapid Prototyping, емалювання в електростатичному полі, зміцнення валів турбокомпресора демонструвалися метод термоінтенсифікації видобутку високов’язкої нафти, система моніторингу сонячних батарей, колеса гідротурбін, Internet-базована інформаційно-управляюча система для АСУТП нафто-газовидобуваючих комплексів, цілий ряд фундаментальних підручників і навчальних посібників.

Високу зацікавленість у фахівців-освітян викликали електронний підручник «Основи інженерної графіки з елементами професійного проектування», електронні засоби навчання , контролю і самоконтролю знань з математики і хімії, проект комп’ютерного моделювання і проведення дослідження напружено-деформованого стану з метою обґрунтування оптимальної структури і параметрів ортезів шийного відділу хребта. Дослідження проводилися в рамках Договору про науково-технічне співробітництво між НТУ «ХПІ» та Інститутом патології хребта й суглобів ім. проф. Ситенка АМН України і дозволяють говорити про можливість впровадження комп’ютерних інформаційних технологій проектування, виготовлення та дослідження в нові сфери.

Виставку відкрили перший заступник Міністра МОНМС України Є. М. Суліма та президент НАПН України В. Г. Кремень. Вони відвідали наш стенд і лишилися задоволеними поясненнями, що їх дав ректор університету професор Л. Л. Товажнянський.

Експертний комітет з оцінки участі університетів у форумах «Сучасна освіта в Україні» впродовж 15 років, їх вкладу в розбудову системи вищої освіти в Україні дав високу оцінку діяльності НТУ «ХПІ». Наш університет, як успішний учасник виставки протягом усіх 15 років її проведення нагороджений золотим символом «Оскар», золотою медаллю, кришталевою стелою і Почесним дипломом. Загальна ж кількість отриманих нагород сягнула 10 золотих медалей, 10 Почесних дипломів, 6 Подяк.

Фото Е. Костякової.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет