О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вдосконалення галузевих стандартів вищої освіти з питань профілактики ВІЛ (СНІД)


[В. Заплатинський, Національний авіаційний університет; м. Київ. ]
#1 от 18.01.2005

Міністерство освіти і науки України регулярно розглядає питання викладання безпеки життєдіяльності і основ здоров’я, проводить ряд заходів з метою покращення викладання та ініціює внесення актуальних змін до змістових частин галузевих стандартів вищої освіти (Змістові частини ГСВО). 17 червня 2004 р. Міністр освіти і науки України підписав наказ № 499 „Про затвердження рекомендацій щодо вдосконалення галузевих стандартів вищої освіти, навчальних підручників та посібників, навчальних планів і програм з питань профілактики ВІЛ (СНІД) у вищих навчальних закладах”. У цьому документі, зокрема, доручено внести в галузеві стандарти вищої освіти змістові модулі з теоретичних та практичних проблем профілактики ВІЛ (СНІД) та доповнити ряд дисциплін, зокрема „Безпеку життєдіяльності”, питаннями з цієї проблематики.

Зважаючи на актуальність питання запобігання та профілактики ВІЛ (СНІД), інших інфекційних хвороб, зокрема туберкульозу, та хвороб, що передаються статевим, шляхом пропонується доповнити Змістові частини ГСВО такими уміннями:


– визначити психофізіологічні особливості людини та їх роль у забезпеченні особистої безпеки та здоров’я;
– розробляти, виконувати і впроваджувати систему заходів, спрямованих на запобігання зараження на ВІЛ (СНІД) та інші хвороби, збереження здоров’я людини та її гармонійний розвиток.

Ці уміння разом з іншими, такими як:


– виявляти, аналізувати та оцінювати небезпечні ситуації;
– оцінити середовище перебування стосовно особистої безпеки, безпеки колективу;
– прогнозувати і оцінювати негативні фактори середовища та визначати шляхи усунення їх дії на людину;
– забезпечити особисту безпеку та безпеку найближчого оточення в небезпечних ситуаціях  дозволять забезпечити належний рівень знань та вмінь із запобігання та профілактики ВІЛ (СНІД) та інших хвороб, в т. ч. тих, що передаються статевим шляхом. Ці питання пропонується викладати у наступних змістових модулях:


– Фізіологічні чинники забезпечення безпеки людини.
– Психологічні та соціальні основи забезпечення безпеки людини.
– Фактори ризику здоров’я людини, запобігання та профілактика ВІЛ (СНІД) та інших хвороб.
– Теорія та практика здорового способу життя й забезпечення здоров’я.
– Правове регулювання безпечної поведінки.

Ці доповнення до Змістових частин ГСВО і доповнення, які враховують статистику позавиробничого травматизму в Україні, дозволять здійснювати викладання найбільш актуальних питань безпеки у вищій школі та забезпечити в подальшому зниження рівня травматизму, захворюваності та передчасної смерті населення України.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет