О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Інформаційна підтримка управління навчальним процесом в контексті Болонського процесу


[О. Яковенко, В. Бондар, В. Гогунський, м. Одеса ]
#1 от 18.01.2005

Однією із передумов входження України до єдиної Європейської зони вищої освіти є досягнення системою вищої освіти України цілей Болонського процесу.
Успішне керівництво і управління підготовкою фахівців потребує здійснення цієї діяльності за певною системою і зрозумілим засобом. Успіх може бути досягнутий у результаті впровадження і інформаційної підтримки системи менеджменту, спрямованої на постійне поліпшення діяльності. Структурна схема процесів управління якістю підготовки фахівців у ВНЗ приведена на рисунку.

Стандарти сімейства ІSО 9000 виділяють основні принципи менеджменту якості, що можуть використовуватися для підвищення ефективності процесу підготовки фахівців: орієнтація на споживачів; роль керівництва; залучення наукових і педагогічних кадрів для використання їх здібностей з максимальною ефективністю; підхід до управління навчальною діяльностю і необхідними для неї ресурсами, як до процесу; системний підхід до менеджменту; постійне поліпшення; прийняття рішень, засноване на фактах; взаємовигідні відносини з установами, які постачають абітурієнтів.

Ці вісім принципів менеджменту якості є основою всіх стандартів систем менеджменту сімейства ISO 9000 і повинні бути покладені в основу створення стандартів ОНПУ в контексті Болонського процесу.

Об’єктами комплексної системи управління функціонуванням Одеського Національного політехнічного університету є навчальна діяльність, наукова діяльність, аспірантура і докторантура, інформаційно-бібліотечне обслуговування студентів і співробітників, кадрова робота, система оплати праці і заохочення працівників за високі трудові досягнення, діловодство і обіг документів, господарське обслуговування і матеріально – технічне забезпечення, заходи з охорони праці та ін.

Рисунок–схема процесів управління навчальною діяльністю.

Предметом дослідження є параметри управління процесом діяльності ОНПУ зі створенням системи стандартів. Реалізація результатів роботи виконується у вигляді оприлюднення нормативів комплексної системи управління функціонуванням ОНПУ в контексті Болонського процесу з розміщенням на Web-сайті ОНПУ. Матеріали повинні мати два варіанти доступу: загальний – для зовнішніх користувачів; внутрішній – за рівнями доступу для певних категорій користувачів.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет