«Чув дуже добрі відгуки про НТУ «ХПІ»

#2-3 от 13.02.2012

«Інституційні репозиторії України та світу. Інституційний репозиторії НТУ «ХПІ»: організаційний та правовий аспекти, методика самоархівування наукових публікацій». Цей майстер-клас, який провели директор НТБ НТУ «ХПІ» Л. П. Семененко та її заступник Ю. М. Главчева, зібрав велику кількість учасників. Вони ознайомилися із системою інформаційного забезпечення користувачів НТБ, з рухом «Відкритого Доступу» в Україні та в світі. Слухачі довідалися про ресурси провідних репозиторіїв (спеціальних серверів для зберігання архівів), організаційні та правові аспекти наповнення їх електронними версіями матеріалів, дізналися про методику самоархівування наукових публікацій в Інституційному репозиторії НТУ «ХПІ». Тут детально були подані вимоги до публікацій та умови розміщення результатів наукових досліджень у зарубіжних рейтингових журналах, а також методика реферування наукових публікацій. Учасники школи-семінару ознайомилися з книжковими виставками нових видань, отримали списки видань з питань організації та методики наукових досліджень та з педагогічних технологій.

С. О. Дубик, Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя: «Я завідувач відділом НТБ, минулого року чув дуже добрі відгуки від своїх колег, що побували у вашому університеті на школі-семінарі. Ми створили репозиторій ще у 2008 році, але він потребує доопрацювання. Отже сюди я приїхав з чіткою метою – набути нового досвіду щодо побудови електронних архівів. Також мене цікавить питання збереження авторських прав. Участь у роботі семінару виправдала мої сподівання».

І. Курганова (КІТ-87м), студентка НТУ «ХПІ»: «Я співпрацюю з НТБ НТУ «ХПІ». Тема мого дипломного проекту, в якому я готую програму з покращення репозиторію, «Розробка програмно-аналітичного інструментарію інформаційно-бібліотечних систем вузу». На школі-семінарі я дізналася про побажання та вимоги професійних розробників репозиторіїв щодо збереження файлів».

В. Кайді, бібліотекар НФаУ: «Я працюю у відділі автоматизації та керую інституційним репозиторієм, а також готую дисертацію на тему «Електронне книговидання», де вивчаю електронні ресурси вузів. Мене цікавлять шляхи впровадження інновацій, моделі створення електронних репозиторіїв вузівських бібліотек. Досвід вашої бібліотеки мені допоможе».

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет