«Соціальний веб у дії або Клас 2.0 в Україні»

#2-3 от 13.02.2012

Учасники семінару, що його провели професор Олена Ігорівна Горошко, завідувач кафедри «Міжкультурні комунікації та іноземна мова» і доцент Вікторія Валеріївна Ларченко, розглядали проблеми впливу інтернет-технологій на освітні практики. Основне завдання майстер-класу – з’ясування ефективності форм групової роботи студентів в парадигмальних рамках освіти 2.0 і вплив на неї ряду чинників: технологічного, гендерного, культурного. Як об’єкт семінару була обрана групова робота студентів (у варіанті «методу проектів») з використанням технологій веб-серверу 2.0. Учасникам семінару було продемонстровано вплив культурного, технологічного і гендерного чинників на ефективність роботи студентів у групі з використанням елементів освіти 2.0. Керівники семінару переконливо показали, що технології другого вебу з їх «концептуальною націленістю» на спільну співпрацю і створення колективного інтелектуального продукту (контенту) сприяють розвитку навиків праці в команді, що є одним з базових професійних навиків майбутньої діяльності студентів у сфері менеджменту й економіки.

На прикладі виконання спільного проекту студентами НТУ «ХПІ» та Університету Джеймса Медісона (США) було продемонстровано, що групова робота в режимі онлайн з використанням технологій веб-серверу 2.0 згладжує гендерні і культурні відмінності і сприяє створенню гендерно- і культурно-чутливої моделей і форм навчання. Цей проект минулого навчального року був успішно виконаний під керівництвом професорів О. Горошко та П. Землянського (США) з використанням програми Скайп, методу проектів, віртуального групового навчання й модульної системи. Учасники майстер-класу взяли також активну участь у Скайп-конференції з американським колегою з Університету Центральної Флориди Павлом Землянським, під час якої мова йшла про досвід віртуального групового навчання.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет