Хору ХПІ – 60!

[С. Землянська]
#24-25 от 16.12.2011

У цієї події 60-річна передісторія. В середині минулого століття хор Харківського політехнічного, заснований у 1951 році, мав гучну й заслужену славу, не лише в інституті і в рідному місті, а й далеко за його межами. Першим його керівником став Олександр Польшин.

Незабаром його змінив В’ячеслав Палкін, який пропрацював з колективом до 1974 року. Під його керівництвом хор виступав на центральних сценах Харкова, у тому числі – у Харківському державному оперному театрі ім. М. Лисенка.

З 1980 року хором керував Заслужений діяч мистецтв Олександр Петросян, ім’я якого зараз носить Народний художній колектив Камерний хор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

У 2008 році з ініціативи хористів – студентів 80-х років, а саме Володимира Гущина, Олексія та Юлії Самойлових, Ігоря Карнаульського та інших, та за активної підтримки ректора НТУ «ХПІ» Леоніда Леонідовича Товажнянського хор поновив свою роботу. У теперішньому складі хору – студенти 80-х та молоде покоління політехніків. З хором працює молода та креативна команда талановитих музикантів: художній керівник та диригент Фелікс Сокол, хормейстер Діана Ореховська, концертмейстер Анна Мінакова, викладач вокалу та соліст Андрій Калюжний.

Це передмова, а справжньою подією в мистецькому житті Харкова стало свято хорового співу, присвячене 60-річчю хору Палацу студентів НТУ «ХПІ», яке відбулося в органному залі. У концерті, крім ювіляра, взяли участь такі колективи: «Хор Одиноких Сердец Сержанта Пеппера» (керівник Анна Мінакова), «Аксіос» (керівник Руслана Сидорова), народні артистки України тріо «Купава»: Юлія Меліхова, Олена Гизимчук, Тетяна Слюсаренко.

На концерт були запрошені учасники хору попередніх поколінь – студенти 50–60-х років.

Колектив привітала і вручила грамоту Голова обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки, Заслужений діяч мистецтв України Наталія Бабич.

Вітали хористів-ювілярів також директор Палацу студентів НТУ «ХПІ» А. Ф. Марущенко, завідувач кафедри хорового диригування Національного університету мистецтв імені І. П. Котляревського Заслужений діяч мистецтв України С. М. Прокопов.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет