О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Рішення 4-ї регіональної конференції «Безпека життєдіяльності» 24 – 25 листопада 2004 р, м. Харків


#1 от 18.01.2005

У 4-й регіональній конференції «Безпека життєдіяльності» взяло участь 169 (у 2003 р. – 95) фахівців та заслухано 96 (у 2003 р. – 67) доповідей, у тому числі 18 за участю студентів. Прийняли участь у роботі конференції вищі навчальні заклади – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" (НТУ "ХПІ"), Харківська державна академія міського господарства (ХДАМГ), Харківський національний автомобільно-дорожній університет (ХНАДУ), Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ) м. Харків, Українська педагогічна інженерна академія (УІПА) м. Харків, Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва (ХНАУ), Українська державна академія залізничного транспорту (УДАЗТ) м. Харків, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна (ХНУ), Харківська академія цивільного захисту України (ХАЦЗУ), Державний інститут підготовки кадрів мінпромполітики України (ДІПКМППУ) м. Харків, Гуманітарно-технічний інститут, м. Харків (ГТІ), Харківська медична академія післядипломної освіти (ХМАПО), Національний авіаційний університет (НАУ) м. Київ, Національний транспортний університет (НТУ) м. Київ, Одеський національний політехнічний університет (ОНПУ), Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП), м. Рівне, Криворізький технічний університет (КТУ) м. Кривий Ріг, Сумський державний університет (СДУ), м. Суми, Сумський національний аграрний університет, м. Суми, Південноукраїнський державний педагогічний університет ім. К.Д. Ушинського (ПДПУ), м. Одеса.

Участь у конференції також прийняли: Рада ректорів Харківського вузівського центру, Державне підприємство "Харківський науково-дослідний інститут гігієни праці і профзахворювань" м. Харків, Український науково-дослідний інститут екологічних проблем м. Харків, Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення м. Харків, Інспекція Держнаглядохоронпраці м. Харків, Держуправління екології та природних ресурсів у Харківський області, Рятувальна служба м. Харків, Головне управління МНС в Харківський області, ДП “Харківський метрополітен”, Український державний науково-дослідний інститут “УкрВОДГЕО” м. Харків, Інститут проблем машинобудування ім. Подгорного НАН України м. Харків, Державне управління екології та природних ресурсів в Рівненській області.

Конференція констатує, що питання безпеки життєдіяльності людини у сучасних умовах продовжують набувати значимості та залишаються найбільш важливими і пріоритетними. Стан матеріальної бази промислових підприємств починає покращуватись, але ще залишається незадовільним. Рівень життя населення ще є нижчим за життєвий біологічний, продовжує погіршуватись стан довкілля, занадто високим є рівень травматизму в побуті та на підприємстві. Останнім часом уряд України намагається виправити це становище, та результати поки що незадовільні.

Спілка фахівців із безпеки життєдіяльності Харківського вузівського центру продовжує роботу по об’єднанню зусиль усіх фахівців, які б змогли внести свій вклад у покращення життєвих показників людини у Харківському регіоні та в Україні. Щорічно фахівцями Спілки проводяться семінари, наради, конференції та інші заходи з метою розповсюдження досвіду та надання необхідної інформації. Необхідно підвищувати активність роботи членів Спілки у вирішенні питань, які обговорюються на цих заходах. Наступний рік буде для Спілки ювілейним – 5 років з початку її роботи, і на конференції необхідно буде підвести підсумки.

Розглянувши доповіді науковців, фахівців із БЖД, викладачів та інших учасників 4-ї регіональної науково-методичної конференції та враховуючи рекомендації Першого міжнародного науково-практичного семінару завідувачів кафедр з напрямку безпеки життя та діяльності людини, який було проведено у червні 2004 року, конференція постановляє:

1. Звіт та роботу голови Спілки фахівців з безпеки життєдіяльності Харківського вузівського центру В.В. Березуцького про роботу Спілки за 2004 рік оцінити як відповідну належному рівню.

2. Спілці фахівців у наступному, 2005, році зосередити увагу на таких питаннях:
– поповнення кількості членів Спілки;
– проведення науково-методичних семінарів;
– продовження підвищення кваліфікації викладачів із БЖД;
– продовження участі у роботі НМК з БЖД та ОП Міністерства освіти і науки України;
– забезпечення роботи інформаційної сторінки Спілки на сайті у мережі Інтернет;
– підготовка й проведення 5-ї регіональної конференції БЖД у 2005 році;
– випуск інформаційного бюлетеню.

3. Звернути увагу координаційної ради Спілки на низьку активність у роботі Спілки представників деяких вузів міста Харкова.

4. Розпочати роботу по рецензуванню та наданню рекомендацій щодо видання підручників для НМК Міносвіти України, а НМК Міносвіти України звернути на це увагу при розгляді цих питаннь.

5. Звернути увагу НМК Міністерства освіти і науки України на необхідність включення провідних фахівців з нормативних дисциплін (передусім "БЖД", "Охорона праці", "Цивільна оборона", що не мають відповідних напрямів підготовки та спеціальностей) до банку даних про експертів-членів експертних комісій з питань акредитації та ліцензування.

6. Звернути увагу НМК БЖД та Охорони праці Міністерства освіти і науки України щодо перевірки виконання наказу Міністра за № 420, зважаючи на його повсюдне порушення, за участю органів державного нагляду за виконанням урядових наказів.

7. Підтримувати контакти із фахівцями у напрямку безпеки життєдіяльності м. Харкова та його регіону, інших міст та регіонів України, країн та асоціації з охорони праці м. Харкова.

8. Продовжити читання проблемних лекцій із БЖД у провідних вузах міста Харкова.
9. Прохати МНК БЖД Міністерства освіти і науки України розглянути питання відкриття спеціальності "Безпека життєдіяльності" та звернутися до Міністерства праці та соціальної політики, щодо введення у виробничу робочу сітку спеціаліста із БЖД.

10. Розглянути питання щодо створення у м. Харків Українського науково-методичного центру з питань безпеки життєдіяльності під егідою Головного науково-методичного центру безпеки життєдіяльності Міністерства освіти і науки України.

11. Конференція підтримує стандарти освіти, що стосуються роботи із попередження захворювання населення України на ВІЛ (СНІД).

12. Рішення конференції довести до відома причетних до Спілки БЖД організацій, осіб, засобів масової інформації, керівництва міста та регіону, НМК БЖД, охорони праці та цивільної оборони Міністерства освіти і науки України.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет