О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

НТУ «ХПІ» – новатор з ІТ-технологій в освіті


[Л. Тижненко, начальник відділу науково-технічної інформації]
#22 от 15.11.2011

На знімку Р. Кривобока: експозицію НТУ «ХПІ» показали академікові Національної академії педагогічних наук України А. М. Гуржію (у центрі) ректор Л. Л. Товажнянський і проректор В. О. Кравець.

З 18 по 20 жовтня в Київському палаці дітей та юнацтва відбулась третя виставка-презентація «Інноватика в сучасній освіті», учасником якої був наш університет.

На виставковому стенді НТУ «ХПІ» демонструвались 26 науково-технічних та методичних розробок, понад 60 підручників, монографій, навчальних посібників тощо.

Виставку відкрили заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Б. М. Жебровський, Президент Малої академії наук, народний депутат України С. О. Довгий та перший віце-президент НАПН України В. М. Мадзігон. Після відкриття виставки високоповажні гості відвідали наш виставковий стенд, біля якого давав пояснення ректор НТУ «ХПІ» професор Л. Л. Товажнянський. На прикладах представлених експонатів і наукових розробок він розповів про діяльність наукових шкіл університету, їх вплив на організацію навчального процесу в нашому навчальному закладі.

Він зазначив, що успішна розбудова громадянського суспільства в нашій державі, яка цього року відзначила 20-річчя незалежності, можлива за умови гармонійного розвитку кожної особистості, підвищення якості освіти, зростання ролі науки і техніки, реалізації права на освіту і працю.

В університеті послідовно впроваджуються інноваційні методи навчання, принципи Болонського процесу, учасником якого НТУ «ХПІ» став одним із перших в Україні.

Одним із напрямів освітніх інновацій, що активно розвиваються в НТУ «ХПІ» та безпосередньо скеровані на вдосконалення навчального процесу й підвищення якості освіти, є інформатизація освіти. Найважливішою ланкою цього процесу є застосування інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у навчальному процесі. Водночас відбуваються зміни змісту та методики навчання, тобто формуються і розвиваються новітні інформаційні освітні технології. У свою чергу зазначені технології є засобами створення та швидкого розширення освітнього інформаційного середовища університету (ОІС).

Нині інформаційні освітні технології є невід’ємною складовою навчального процесу на всіх факультетах і кафедрах університету. Розбудову ОІС регламентують численні документи, прийняті на рівні університету, серед яких чільне місце посідають Концепція інформатизації НТУ «ХПІ» та нещодавно затверджена Вченою радою університету Концепція розвитку е-навчання в НТУ «ХПІ».

З матеріалом «Освітнє інформаційне середовище в НТУ «ХПІ» університет взяв участь у тематичному конкурсі виставки у номінації «Інновації у використанні інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому просторі».

Тут наш університет здобув яскраву перемогу, і НТУ «ХПІ» визнано лауреатом конкурсу і нагороджено Золотою медаллю та Дипломом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Національної академії педагогічних наук України.

У Харківському політехнічному здійснено прорив у галузі підготовки IT-кадрів для потреб реального сектору економіки. Сформовано центр «Тензор», який є кристалізатором архіпелагу подібних центрів в Україні. Ця форма організації навчального процесу та взаємодії з наукою і виробництвом створює інноваційне середовище для IT-галузі в освіті.

Роботи з розбудови освітнього інформаційного середовища НТУ «ХПІ» інтенсивно продовжуються. Викладачі, студенти та всі співробітники докладають значних зусиль, щоб університет і надалі був одним з лідерів у сфері е-навчання в Україні.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет