О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність»


[С. Землянська]
#20-21 от 26.10.2011

Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність»
відбулася 19–23 вересня 2011 року на базі Спортивно-оздоровчого центру «Студентський» Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» у місті Алушта, Крим.

Організаторами цієї, вже 17-ї, конференції були за традицією Національна Академія наук України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Наукова рада НАН України «наукові основи електроенергетики», Інститут електродинаміки НАН України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут». Один із її організаторів, постійних учасників – академік-секретар відділення фізико-технічних проблем енергетики НАНУ, академік Б. С. Стогній – відзначив, що на конференції велика увага приділяється двом актуальним проблемам: застосування силової електроніки в електроенергетичній галузі: в інтелектуальних системах SMART GRID та при використанні відновлюваних джерел електроенергії.

Б. С. Стогній, академік-секретар відділення фізико-технічних проблем енергетики НАНУ, академік НАНУ:
Кожна чергова конференція «СЕЕ» обов’язково робить певний крок у вирішенні актуальних проблем сучасної вітчизняної енергетики. Сьогодні не лише в Україні, а й в усьому світі вдосконалюються, створюються нові «розумні» системи моніторингу та керування режимами об’єднаних енергосистем. В Україні декілька постійних конференцій з року в рік збирають науковців, які працюють над цими проблемами. Особливістю нашої конференції є те, що тут розглядаються в комплексі як проблеми власне силової електроніки, так і застосування інформаційних технологій у цій галузі. Продовжує бути актуальною й тема енергоефективності, яка постійно є в центрі уваги учасників нашої конференції.
Крім традиційних тем, слід відзначити й нові, які займають все помітніше місце в тематиці конференції СЕЕ, це й застосування силової електроніки при використанні відновлюваних джерел енергії, і автоматизація енергетики, нанотехнології в цій галузі.
Велика актуальність і серйозність усіх цих проблем, участь найсильніших вчених України та зарубіжних країн в їх дослідженні та обговоренні, мають забезпечити успіх конференції, яка, я певен, зробить певні кроки у подальшому розвитку галузі.

У конференції взяли участь представники провідних наукових центрів, вищих навчальних закладів та промислових підприємств: Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Інститут електродинаміки НАН України, Інститут імпульсних процесів і технологій НАН України, Інститут електрозварки ім. Є. О. Патона НАН України, Riga Technical University (м. Рига, Латвія), Технічний університет «Akademia Gorniczo-Hutnicza» (м. Краків, Польща), Харківський національний університет радіоелектроніки, Новосибірський державний технічний університет (м. Новосибірськ, Росія), ЗАО «Сибирь-Мехатроника» (м. Новосибірськ, Росія), Томський державний університет систем управління і радіоелектроніки (м. Томськ, Росія), Талліннський технічний університет, Інститут електропривода і силової електроніки (м. Таллінн, Естонія), Запорізька державна інженерна академія, Чернігівський державний технологічний університет, Донецький національний технічний університет, Національний університет кораблебудування (Миколаїв), Міжнародний консорціум «Енергозбереження», НПП «ТЕХНОСЕРВИСПРИВОД», ТОВ «СЕМИКРОН», ТОВ «НТФ «ТЕМС», ННПП «ЭОС», НДІ «ХЕМЗ», ПАО «НПУ Трансмаш».

Почесний диплом 14-ї Міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні – 2011» отримав проректор НТУ «ХПІ» Є. І. Сокол за особистий творчий внесок у вдосконалення змісту навчально-виховного процесу.
Диплом, підписаний організаторами виставки – Міністром освіти і науки, молоді та спорту України Дмитром Табачником і президентом Національної академії педагогічних наук України Василем Кременем, вручив Б. С. Стогній – академік-секретар відділення фізико-технічних проблем енергетики НАНУ, академік НАНУ.

У конференції взяли участь 82 науковці, в тому числі: з України 63, Росії – 7, Естонії – 4, Німеччини – 1, Польщі – 1, Латвії – 3, Ірану – 1, Сирії – 1. Представниками академічної та галузевої науки були 22 учасники, вищої школи – 44, виробничих підприємств і фірм – 8. Із них 2 – академіки НАН України; 2 – члени-кореспонденти НАН України; 30 – доктори технічних наук; 39 – кандидати технічних наук; 4 аспіранти та 1 студент.

На пленарному та секційних засіданнях конференції було заслухано понад 140 доповідей, успішно пройшли апробацію матеріали трьох докторських та шести кандидатських дисертацій.

Робота конференції проходила за такими напрямками: пристрої та устаткування силової електроніки, системи керування і контролю перетворювачів електроенергії, моделювання в силовій електроніці та електроенергетиці, пристрої та устаткування біомедичної електроніки, фізика та технології мікро- і наноелектроніки, підготовка фахівців з електроніки та електроенергетики у вищих навчальних закладах.

На пленарному засіданні з доповіддю «Енергозберігаючі технології та високоефективне енергообладнання» виступив ректор НТУ «ХПІ», Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, д. т. н., професор Л. Л. Товажнянський.
Учасники конференції зацікавлено сприйняли його повідомлення про застосування пінч-аналізу з метою енергозбереження та зменшення енергоспоживання та про розробки вчених НТУ «ХПІ» в цій галузі.
Пленарна доповідь проректора професора Є. І. Сокола була присвячена сучасному стану електротехнічних шкіл НТУ «ХПІ», електротехнічний комплекс якого включає 3 факультети: Електроенергетичний (кафедри «Електроізоляційна і кабельна техніка», «Передача електричної енергії»), Електромашинобудівний («Промислова і біомедична електроніка», «Електричні машини», «Електричні апарати» та «Автоматизовані електромеханічні системи»); Фізико-технічний (кафедра «Фізичне матеріалознавство для електроніки та теплоенергетики») та Науково-дослідний проектно-конструкторський інститут «Молнія». Професор Є. І. Сокол у своїй доповіді зупинився на найважливіших напрямках досліджень і розробок вчених-електротехніків нашого університету.

У рамках конференції СЕЕ-2011 відбулося також засідання науково-методичної комісії (НМК) Міністерства освіти і науки, молоді та спорту зі спеціальності «Електронні системи», де були присутні 12 завідувачів кафедр вищих навчальних закладів України. Засідання цієї комісії невипадково традиційно проводяться в дні роботи конференції СЕЕ, адже тут є всі можливості об’єднати зусилля провідних вчених галузі, педагогів вищої технічної школи для того, щоб виробити стратегію і тактику підготовки сучасних фахівців із оперативним урахуванням запитів промисловості та використанням сучасних наукових результатів. А. К. Солоденко, зав. сектора відділення інженерно-технічної освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН молоді та спорту, член президії Комісії з електроніки, яка взяла участь у засіданні НМК, відзначила, що «на конференції СЕЕ зібралася еліта електроніки». І це справді так.

Тож завідувачі кафедр, які ведуть підготовку фахівців у галузі електроніки та електроенергетики в університетах України, мали добру базу для роботи над розробкою сучасних стандартів освіти. Провідними університетами, яким Міністерство доручило свого часу розробку концепції навчальних планів з підготовки бакалаврів за вказаною спеціальністю, як нам повідомила А. К. Солоденко, є НТУУ «Київський політехнічний інститут» та НТУ «Харківський політехнічний інститут». Декан факультету електроніки НТУУ «КПІ», зав. кафедри промислової електроніки професор В. Я. Жуйков, який очолює роботу НМК, відзначив, що майже 50-річна співпраця відповідних кафедр двох технічних університетів як у навчальній галузі, так і в наукових дослідженнях дає їм змогу визначати політику й перспективи розвитку підготовки фахівців. Розроблені ними навчальні плани бакалаврів були обговорені членами НМК і затверджені Міністерством. Ці плани на практиці підтвердили відповідність сучасним вимогам до підготовки фахівців, за ними вже зараз навчаються студенти.

Проректор НТУ «ХПІ», завідувач кафедри «Промислова та біомедична електроніка», професор Є. І. Сокол продовжує: «На останньому засіданні НМК ми обговорили завдання, яке перед нами поставило Міністерство: розробити наступну концепцію підготовки магістрів, продовжити, так би мовити, ланцюжок «бакалавр – магістр», врахувавши все, що було закладено в уже апробованих планах і, обов’язково, вимоги Болонського процесу. Активне обговорення за участю завідувачів кафедр 12 провідних технічних університетів та представника інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН молоді та спорту дозволило накреслити конкретні заходи з формування наступного ступеня сучасних навчальних планів для підготовки магістрів з електроніки та електроенергетики».

З року в рік розширюється коло зарубіжних учасників конференції СЕЕ. Кафедра «Промислова та біомедична електроніка» вже досить давно й успішно співпрацює з колегами з Талліннського технічного університету, Інституту електроприводу та силової електроніки (Естонія). Згодом до естонських науковців приєдналися молоді вчені з Латвії – Ризький технічний університет. На знімку: Дмитро Вінніков, Яніс Закіс, Андрій Блінов і Ірена Милашевські з професором С. Ю. Кривошеєвим (кафедра «Промислова та біомедична електроніка» НТУ «ХПІ»).

Учасники засідання науково-методичної комісії звернули увагу представників навчальних закладів на необхідність забезпечення більш широкої участі студентів і аспірантів у конференціях. Для цього потрібно залучати кошти громадських організацій та створити при оргкомітеті конференції СЕЕ спеціальний фонд для виділення грантів здібним студентам і аспірантам – потенційним учасникам наукових форумів.

Матеріали конференції опубліковано як тематичний випуск журналу «Технічна електродинаміка» в двох частинах та на електронному носії у вигляді диску.

Велике враження справили на учасників конференції студенти – учасники творчих колективів Палацу студентів нашого університету. У справжньому захваті були представники провідних університетів України, зарубіжні гості від їх виступів у культурній програмі СЕЕ. В дні конференції невелика група самодіяльних артистів показала фрагменти ювілейного концерту до 125-річчя НТУ «ХПІ» та нові номери. «Такого ми не бачили в жодному вузі!» – говорили наші гості. І всі вони дякували організаторам за вдале, чітке проведення конференції, за увагу до всіх аспектів її роботи.

За результатами роботи конференції та науково-методичної комісії прийняті відповідні рішення і рекомендації, серед яких такі, як: схвалити тематику секцій конференції; вважати за доцільне залучення до виступу на пленарному і секційних засіданнях провідних учених України і зарубіжних країн в галузі силової електроніки, електроенергетики і електроприводу із замовленими тематичними доповідями; забезпечити своєчасне формування плану роботи науково-методичної комісії за фахом «Електронні системи» з врахуванням побажань завідувачів кафедр, що провадять навчання за вказаною спеціальністю; створити при оргкомітеті конференції СЕЕ спеціальний фонд для виділення грантів здібним студентам і аспірантам – потенційним учасникам наукових форумів та залучати на ці цілі кошти громадських організацій; провести чергову науково-технічну конференцію «Силова електроніка і енергоефективність» у вересні 2012 р.

Фото С. Смишляєва.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет