О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Міжгалузевий інститут післядипломної освіти


[Професор М. Солощук, директор МІПО НТУ «ХПІ»]
#18-19 от 05.10.2011

Міжгалузевий інститут післядипломної освіти

Друга вища освіта – вимога часу

Сучасний інноваційно орієнтований розвиток економіки, впровадження високих технологій, підвищення напруги у конкурентній боротьбі вимагають від нас постійного підвищення свого рівня освіти, навчання впродовж усього життя.

Отримання другої, або іншої вищої освіти не лише підвищує рівень свободи у виборі професії, але й надає значних переваг при працевлаштуванні, дає змогу виконувати роботу на ще більш високому професійному рівні, врешті решт нова освіта дозволить змінити своє життя, підвищити його якість.

Зараз в Україні створена досить якісна система післядипломної освіти, яка і дає змогу отримати другу (іншу) вищу освіту. Це називається перепідготовкою, на відміну від підготовки – одержання першої вищої освіти. Перепідготовка ґрунтується на тих знаннях, вміннях та практичному досвіді, які набуваються в процесі підготовки та під час роботи. Це дає змогу скоротити термін навчання за програмами перепідготовки до 2–2,5 років в залежності від обраної спеціальності.

Вітчизняна система перепідготовки складається зі спеціальних підрозділів навчальних закладів та окремих навчальних закладів, провідними з яких є, безумовно, вузи або факультети післядипломної освіти національних університетів України. Чому саме вони? Найкращим аргументом є те, що ці навчальні заклади мають достатній кадровий потенціал та матеріально-технічну базу для науково-обґрунтованого вирішення задач перепідготовки. Це дозволяє спрямувати навчальний процес на придбання тих знань, умінь та навичок, які необхідні висококваліфікованому фахівцю для вирішення складних задач сучасного виробництва.

Прикладом вдалої реалізації цих задач є організація навчального процесу у Міжгалузевому інституті післядипломної освіти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (МІПО НТУ «ХПІ»). Він був заснований одним із перших у системі післядипломної освіти та підвищення кваліфікації кадрів ще у 1987 році постановою Ради Міністрів СРСР, і за роки існування тут навчалися понад 20 тисяч слухачів, з яких більш як 3 тисячі отримали другу вишу освіту.

Інститут є структурним підрозділом НТУ «ХПІ», який у системі післядипломної освіти забезпечує:

  • набуття нової спеціальності, кваліфікації або професії на основі раніше здобутої у закладі освіти і досвіду практичної роботи;
  • поглиблення професійних знань та умінь за спеціальністю або професією.

До структури інституту входять факультет бізнесу та інформатики і два навчальних центри: безперервної інженерної освіти й інтелектуальної власності та інноваційного підприємництва.

Інститут має навчальні лабораторії з комп’ютерною технікою, аудиторії, оснащені сучасними мультимедійними засобами навчання, гуртожиток, де під час навчання проживають іногородні слухачі.

Кадровий потенціал МІПО представляють понад 200 провідних науково-педагогічних працівників НТУ «ХПІ» та інших національних університетів Харкова, серед яких 10 професорів та докторів наук, 67 доцентів та кандидатів наук.

З 2004 року сертифіковані викладачі інституту навчають і сертифікують професійних бухгалтерів для роботи за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку за програмою CIPA.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет