О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Україна ставить рекорди по залученню іноземних студентів


[За матеріалами інформаційних порталів «Освіта та наука в Україні» та «Дело»]
#18-19 от 05.10.2011

У 2010–2011 навчальному році Україна навчала близько 47 тисяч іноземних студентів. За радянських часів максимально вона приваблювала 30 тисяч іноземців.

Сфера освіти стає однією з тих небагатьох напрямів, за якими Україна в світі має сильні позиції і останніми роками робить видимі успіхи. За даними Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, наданим порталу Delo.ua, у 2010–2011 навчальному році вищу освіту в Україні здобували 46,6 тис. громадян із 134 країн Європи, Азії, Африки та Америки. Серед них на умовах контрактів з оплатою за навчання вчилися 44,7 тис. іноземців, а 1,9 тис. навчалися за кошти держбюджету за міждержавними договорами. У попередньому, 2009–2010 навчальному році, ці цифри складали відповідно 44 тис., 42 тис. і 2 тис. громадян, що представляють 132 держави.

Таким чином, за останній рік Україна привабила на 6 % більше іноземних студентів, додавши до того ж дві країни в географію своєї співпраці у сфері освіти. Дані цифри стали для нашої країни рекордними, адже навіть за часів Радянського Союзу максимальна чисельність іноземців, які здобували освіту в навчальних закладах України, досягала 30 тис. осіб і була зафіксована в 1990 році.

За даними Міністерства освіти і науки, молоді та спорту з 195 вузів, що приймали в 2010–2011 н. р. іноземних студентів, найбільше іноземців здобували освіту у таких навчальних закладах України:

  • Луганський медичний університет;
  • Харківський національний медичний університет;
  • Донецький національний медичний університет;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний авіаційний університет;
  • Вінницький національний медичний університет;
  • Національний медичний університет, Київ;
  • Запорізький медичний університет;
  • Одеський медичний університет.

Як повідомило Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, за останніх 5 років встановилася стійка тенденція щорічного збільшення загальної кількості іноземців, які здобувають освіту в Україні, і це збільшення складає приблизно 3 тисячі осіб на рік. Наприклад, якщо в 2000 році зарубіжних студентів у країні було близько 20 тис., то в 2008 році в Україні вже навчалися 45 тисяч іноземців, причому з них більше 7 тисяч (15,6 %) – громадяни Китаю. Окрім китайців, також багато студентів з Індії, Ірану, Сирії, Йорданії, країн Африки та Росії.

Навчання вищезазначеної чисельності іноземців дозволяє вищим навчальним закладам отримувати щороку кошти лише за надані освітні послуги в розмірі близько 90 мільйонів доларів США, а також надати роботу 4,6 тис. викладачам. У середньому іноземному студентові навчання коштує 2–4 тисячі доларів на рік.

Вузам учити іноземних студентів вигідно, бо ті платять більше, ніж українські. Наприклад, в Національному авіаційному університеті залежно від напряму підготовки фахівця плата за навчання для іноземних громадян складає від 1700 до 2200 доларів українською, російською мовами навчання і від 2700 до 3500 доларів англійською мовою навчання.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет