О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Тут зростають захисники Вітчизни


[Підготував капітан Олександр ДЗИҐА]
#18-19 от 05.10.2011

Факультет військової підготовки НТУ «ХПІ»

Гвардійський ордена Червоної Зірки факультет військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» має славні бойові традиції, давню історію, яка ведеться з часів Громадянської війни від 13 механізованого полку 13 козачої Донської дивізії.

У 1938 році полк був переформований у легкотанковий, а на початку 1940 року – у 28 танковий полк. Взимку 1940 року танкісти полку проявили героїзм та відвагу у війні з Фінляндією. Коли розпочалася Велика Вітчизняна війна, полк дислокувався у Закавказзі, де він діяв у складі групи радянських військ в Ірані. Наприкінці 1941 року полк було реорганізовано у 56 окрему танкову бригаду в районі Новоросійська. На Керченському півострові бригада вперше зустрілася в боях з німецько-фашистськими загарбниками. З липня 1942-го особовий склад бригади бере участь в історичній Сталінградській битві, за яку бригада отримала почесне найменування «Гвардійської» і була перетворена на 33 Гвардійську окрему танкову бригаду. Гвардійці-танкісти брали участь у розгромі Котельніковського угрупування противника, вели бої за Новочеркаськ та Ростов. Влітку 1943 року танкісти здійснювали прорив оборони на річці Міус, брали участь у звільненні України від німецько-фашистських загарбників. Свої бойові дії бригада закінчила під легендарною Каховкою.

1 жовтня 1944 року за наказом заступника Наркома оборони СРСР на базі 33 Гв. окремої танкової бригади було сформовано Гвардійське Харківське танкове училище, а вже навесні 1945 року відбувся перший випуск 250 офіцерів-танкістів. Того ж року було ще чотири випуски. Вони дали бронетанковим військам 760 молодших лейтенантів і 64 молодших техніків-лейтенантів.

У травні 1945 року прибули на навчання солдати, сержанти і старшини із діючої армії 4-х Українських фронтів. З січня 1946 р. училище було переведено на 3-річний термін навчання. В учбовий план, крім соціально-економічних і військових дисциплін, були включені загальноосвітні предмети: російська мова, математика, фізика, географія, іноземні мови. Було створено загальноосвітній цикл. Необхідність його утворення диктувалась тим, що багато військовослужбовців, яких приймали до училища, не мали середньої освіти. По закінченню училища їм разом з присвоєнням військового звання видавали атестат про закінчення середньої школи.

Із серпня 1966 р. училище перетворено на вищий військовий навчальний заклад з 4-річним строком навчання і видачею диплома загальносоюзного зразка про вищу інженерну освіту.

За вагомий внесок у справу підготовки офіцерських кадрів для Збройних Сил у 1969 році училищу було присвоєно почесне ім’я Верховної Ради України, в 1975 році за високі показники в навчанні курсантів та у військовій дисципліні воно було нагороджено орденом Червоної Зірки.

1 листопада 1970 р. за високі результати в бойовій і політичній підготовці училище нагороджено перехідним Червоним Прапором військової ради КВО.

9 листопада 1972 року та 12 грудня 1991 року училище також нагороджувалося цим Прапором, і він отримав постійну прописку у нашому колективі. Перехідний Червоний Прапор прийняв начальник училища генерал-майор Іван Федорович Кузьмук – батько колишнього Міністра оборони України генерала армії України Олександра Івановича Кузьмука.

19 вересня 1997 року з метою вдосконалення системи підготовки офіцерських кадрів для Збройних Сил України постановою Кабінету Міністрів України № 1036 Харківське вище танкове командне училище було перетворено на Харківський інститут танкових військ ім. Верховної Ради України.

У відповідності зі спільним наказом Міністра оборони України та Міністра освіти України 4 серпня 1999 року інститут увійшов до складу Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», а у 2001 році відповідно до Указу Президента України від 30. 10. 2000 року № 1173 йому було повернене почесне найменування «Гвардійський» і він отримав назву Харківський Гвардійський ордена Червоної Зірки інститут танкових військ імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

У березні 2003 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України інститут став структурним підрозділом НТУ «ХПІ».

За роки існування навчальний заклад підготував більш як 20000 висококласних спеціалістів для танкових військ. Багато з них стали відомими воєначальниками, вченими, державними діячами. Серед випускників вузу генерал армії України Сергій Олександрович Кириченко (колишній начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України), народний депутат України (колишній Міністр оборони України) генерал армії України Олександр Іванович Кузьмук, заступники Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України, багато генералів Центрального апарату Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України, командирів об’єднань та з’єднань.

З 1 вересня 2007 року інститут був перетворений на Гвардійський факультет військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Сьогодні факультет здійснює підготовку висококваліфікованих інженерів-танкістів та спеціалістів військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту для Збройних Сил України та інших військових формувань. Факультет очолює кандидат технічних наук, старший науковий співробітник полковник Олександр Васильович Серпухов.

На факультеті навчається 157 курсантів, 39 з яких цього року стали першокурсниками та 27 серпня склали Військову присягу на вірність українському народові. Для якісного навчання курсантів на факультеті створена потужна матеріальна база, яка включає в себе обладнання кафедр, навчально-тренувальні комплекси та лабораторії.

У складі факультету плідно працює кафедра військової підготовки офіцерів запасу на чолі з кандидатом технічних наук, доцентом, полковником запасу Олегом Валерійовичем Стаховським. На кафедрі навчається більш ніж три тисячі студентів з двадцяти одного вищого навчального закладу Харкова за двадцятьма напрямами підготовки. Майбутня наукова, технічна, гуманітарна та цивільна еліта українського суспільства успішно опановує військову справу захисника Вітчизни.

11 вересня Україна відзначала День танкістів. Усіх курсантів Гвардійського факультету військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» вітаємо з цим святом та бажаємо вам успіхів у навчанні!

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет